Annonce
Holstebro

Mere affaldssortering på vej: Gamle investeringer kan være spildte

Alt efter hvornår der skal implementeres en landsdækkende affaldsordning, kan investeringer i den nuværende ordning være spildte, fortæller Karsten Filsø, der er formand for natur-, miljø- og klimaudvalget i Holstebro Kommune og bestyrelsesmedlem i Nomi4s. Arkivfoto: Morten Stricker
Et nyt udspil fra regeringen kan betyde, at investeringer i den affaldssortering, der er i gang med at blive implementeret i Holstebro, kan være forældede og spildte.
Annonce

Holstebro: I efteråret blev en ny ordning om affaldssortering i de nordvestjyske kommuner søsat. Husholdningen skulle til at dele affaldet i forskellige kategorier.

Men allerede inden alle borgere har stiftet bekendtskab med de nye sorteringsspande, kan ordningen være forældet.

Miljøminister Lea Wermelin (S) præsenterede mandag et nyt udspil, der vil betyde, at husstande og arbejdspladser for fremtiden skal sortere affald i ti forskellige kategorier. Og i modsætning til før, hvor det har været en kommunal opgave at styre affaldssorteringen, vil det nu blive en landsdækkende ordning.

Det betyder, at dele af den ordning, der blev implementeret i efteråret, kan være forældede, før de nåede ud til alle borgere.

- Vi har lavet et udbud om nye renovatører og nye spande, og skal den nye ordning indfases, inden den nuværende aftale stopper, kan nogle af vores investeringer være spildte, og det vil være ærgerligt, siger Karsten Filsø (SF), der er formand for natur-, miljø- og klimaudvalget i Holstebro Kommune og bestyrelsesmedlem af Nomi4s, der håndterer affald i Holstebro, Skive, Struer og Lemvig Kommuner.

Hvordan, den landsdækkende ordning kommer til at blive, er endnu ikke forhandlet på plads. Men uanset hvad vil der ifølge Karsten Filsø være noget at tage med videre.

- Vi må se, hvordan kravene bliver. Vores nuværende beholdere kan måske stadig bruges, og uanset hvad har vi nogle erfaringer, vi kan tage med videre, siger han.

Genanvendelse af affald

Husholdningsaffald er det affald, en familie smider ud.

Det er et krav fra EU, at 55 procent af husholdningsaffaldet skal genanvendes senest i 2025.

I Holstebro, Struer, Lemvig og Skive Kommuner genanvendes 36-57 procent.

Siden september sidste år har overgangen til en ny sorteringsordning været i gang i Holstebro, Struer, Lemvig og Skive Kommuner.

Kilde: Nomi4s

Annonce

Ambitiøs aftale

Med den sorteringsordning, der blev sat i gang i efteråret sidste år, skulle borgerne til at sortere grønt affald, restaffald, papir og plast og metal i forskellige rum.

I regeringens nye forslag skal der sorteres i ti forskellige kategorier, og det kan umiddelbart få den nordvestjyske affaldssortering til at virke uambitiøs, hvis man holder de to ordninger op imod hinanden.

Sådan kan man dog ikke stille det op, mener Karsten Filsø.

- Var vi kommet for et halvt år siden og havde bedt borgerne om at sortere i ti kategorier som nogle af de første i landet, var vi blevet mødt med hovedrysten og korslagte arme. Når det er overordnede tiltag, der gælder for hele landet, er det noget andet, siger han.

Selvom det kan lyde som en stor opgave at skulle fordele sit affald i ti dele, tror Karsten Filsø på, at affaldssorteringen nok skal komme ind under huden på folk.

- Der vil måske være nogle, der synes, det er noget pjat, men jeg tror på, at det kan lade sig gøre, siger han.

Annonce

Flere spande

I den nuværende affaldsordning har borgerne to skraldespande med to rum i hver. I regeringens udspil er der lagt op til, at man skal have op til fire affaldsspande.

Det kan derfor ende med, at borgerne skal have pungen op af lommen.

- Jeg tænker, at det nok godt kan blive lidt dyrere for borgerne. Men vi kender ikke den endelige aftale, og man skal løse det klogt, så affaldsbeholderne ikke fylder hele villakvarteret, siger Karsten Filsø.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Vi tager skraldet

Sport For abonnenter

Tea er ny i ligatruppen: - Det har været ti tusind gange federe, end jeg regnede med, og jeg havde altså høje forventninger

Annonce