Annonce
Holstebro

Mens ulven dræber får, tygger politikerne på en løsning

Storålam har mistet 26-28 får i noget, der ligner et ulveangreb. Det var klippet et stort hul i hegnet. Foto: Johan Gadegaard
DF vil have ulven helt ud af Danmark, Liberal Alliance vil have klare regler for, hvornår en ulv er et problem. Men trods flere år med ulve har politikerne stadig svært ved at finde ud, hvilket ben de skal stå på.

Nordvestjylland: Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er den, der er klar med den mest radikale løsning.

Der skal slet ikke være ulve i Danmark, mener han:

- Vi bor i et land, hvor der er 100 meter mellem skraldespandene - selv i vores naturparker. Danmark er et alt for lille land til ulve, siger han som en konsekvens af det formodede ulveangreb, der natten mellem tirsdag og onsdag kostede 25 får i en indhegning livet i Sandfær Plantage.

- Enten skal man skyde den eller indfange den og sende den ud af landet og til et sted, hvor der er bedre plads, siger Søren Espersen.

Men den løsning står han foreløbig ret alene med, selv om mange politikere er enige i, at "noget" skal gøres. Ikke mindst ved frygten.

- Jeg vil tage fat i ministeren (miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V), red.) hurtigst muligt. Vi er nødt til at have lavet nogle regler på området, siger De Konservatives Orla Østerby.

Han afviser, at regeringen har siddet på hænderne de sidste fire år i ulvespørgsmålet: Det samme gør Venstres Thomas Danielsen, der mener, at regeringen har gjort flere ting for at hjælpe husdyrholderrne, blandt andet medøkonomisk støtte til ulvesikret hegn.

Men selvom Venstre er modstander af ulve i Danmark, er Danielsen ikke klar til at gribe ind her og nu.

- Jeg er frustreret over, at man i vildtforvaltningsrådet ikke er blevet enig om at stramme ulveforvaltningen. Men det vil ikke være hensigtsmæssigt, at vi politisk træffer en beslutning uden en samlet anbefaling fra rådet, for det vil betyde en zigzag kurs i ulveforvaltningen afhængig af det politiske flertal.

Annette Lind (S) peger også på, at der er nødt til at være en bred politisk opbakning til en forvaltningsplan:

- Det bør også være muligt. Jeg er helt enig i, at vi er nødt til at tage folks bekymring alvorligt.

Liberal Alliances Alex Vanopslagh peger på, at der er behov for simple og forståelige regler.

- Men man skal undgå en tidskrævende, omstændelig og økonomisk tung behandlingstid for at identificere "problemdyr". Eksempelvis hvis de befinder sig inden for 50 meter fra indhegninger med dyr eller 300 meter fra beboelse.

- På den måde giver man de berørte landmænd mulighed for at bremse et aktuelt problem, og samtidig sikrer man, at rovdyrene ikke bliver jaget vildt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Annonce