x
Annonce
Holstebro

Mens sygehusene sveder: De praktiserende læger mangler patienter

- Jeg tror, at mange har fået den opfattelse, at man slet ikke kunne komme til hos sin praktiserende læge. Sådan er det ikke, siger praktiserende læge Michael Poulsen. Arkivfoto: Morten Stricker
Vi tager altså stadig patienter ind, siger praktiserende læge, der har måtte se antallet af patienter blive halveret siden der kom fart under coronakrisen.

Holstebro: - Vi skal nok klare det.

Sådan lyder det gentagne gange fra praktiserende læge Michael Poulsen.

For mens Danmark står midt i en sundhedskrise, som statsministeren har defineret det, er det for de praktiserende læger også en økonomisk udfordring.

De er privatejede små virksomheder, og spørger man Michael Poulsen, så er halvdelen af alle konsultationer forsvundet, og det kan naturligvis mærkes på indtjeningen.

- Men vi skal nok klare den, siger Michael Poulsen.

Han mener til gengæld at mange patienter fejlagtigt har troet, at de helt skal holde sig fra at kontakte lægen, og at det er umuligt at få en konsultation, fordi meldingen i begyndelsen af krisen lød, at man ikke skulle kontakte sin praktiserende læge med mindre, det var akut.

- Men der er altså stadig rigtig mange ting, som vi skal tage os af. Det er samtaler med gravide, opfølgning på diabetes og forskellige undersøgelser af kronikere, vaccinationer med meget mere. Det arbejde udfører vi stadig, og man kan stadig komme til at se sin læge, siger Michael Poulsen.

Annonce

Frontlinjen før sygehuset

Måske kan man ikke altid komme til at se lægen ansigt til ansigt, da lægerne er også i stigende omfang begyndt af bruge videokonsultationer.

- Det vil vi i stigende omfang bruge. Men vi har en lille nødklinik, hvor vi både fjerner sting, vaccinerer og tilser patienter, hvis det er nødvendigt.

Er det ikke paradoksalt, at i mangler patienter i en sundhedskrise?

- Jeg tror, at mange har fået den opfattelse, at man slet ikke kunne komme til hos sin praktiserende læge. Sådan er det ikke.

- Og jeg ser os faktisk som frontlinjen, når det gælder om at holde presset væk fra sygehusene. Det er os, der har den nære kontakt til patienterne, og kan vi ikke det, så risikerer de at ende på sygehusene eller skadestuer, hvor man har rigeligt andet at se til, siger Michael Poulsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce