Annonce
Leder

Men lus må man gerne snakke om

Værst er dog, at de pårørende på ingen måde kan bruge forklaringen til ret meget andet end at få bekræftet deres uvished og næret deres bekymring.
Annonce

Det er noget nær verdens mindste lokale nyhed, at Holstebro er blevet et hotspot, som det hedder på moderne dansk, for corona-virussen. Grunden til, at vi alle ved det, er, at Sundhedsstyrelsen har oplyst det. Det er til gengæld langt vanskeligere at finde ud af, hvor smitten raser internt i kommunen, og hvor man skal være ekstra opmærksom. Holstebro Kommune er ikke ret tilbøjelig til at fortælle om, hvorvidt plejecentre eller andre kommunale steder er ramt, medmindre den bliver presset til det. Det har skabt en helt rimelig og forståelig frustration blandt de pårørende, som flere af dem fortæller om i gårsdagens avis. Forklaringen på den manglende åbenhed er gang på gang den samme: Det må kommunen ikke oplyse om, da tallene er så små, at de vil være at regne som personhenførbare oplysninger - og kommunen må ikke sådan sprede oplysninger om, hvilke borgere der er syge. Det er naturligvis et argument, der sikrer, at man kan holde kortene tæt til kroppen. Værst er dog, at de pårørende på ingen måde kan bruge forklaringen til ret meget andet end at få bekræftet deres uvished og næret deres bekymring.

I andre kommuner har man valgt en betragtelig mere åben stil. I nabokommunen Ringkjøbing-Skjern valgte man i sidste uge at meddele, at der var fundet smitte blandt en enkelt beboer på et navngivet plejecenter. I Struer bekræftede man mandag, at der var et enkelt tilfælde af covid-19 på en af byens skoler. Ingen af dem er, så vidt vides, blevet kritiseret for at informere borgerne. Så selv om Holstebro Kommune naturligvis skal følge reglerne, tyder noget på, at der trods alt er mulighed for fortolkning af reglerne - også en fortolkning der kan imødekomme den helt forståelige bekymring og frustration, der er blandt de mennesker, der har et familiemedlem på et plejecenter, et barn i skole eller pasning, i denne for alle meget uvante situation. Efterhånden som flere og flere ting åbner op, vil der være et naturligt behov for yderligere information. Og det virker ærlig talt uforståeligt, at man eksempelvis gerne må advare forældre om lus i skolen men ikke må advare om, at en lærer eller elev er smittet med covid-19- eller om virussen har bidt sig fast på et plejecenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce