Annonce
Livsstil

Melanie og Rose Marie læser Platon på originalsprog: Oldgræsk bliver vækket til live på Rønshoved Højskole

For enden af parken ligger Flensborg Fjord. Eleverne på højskolen kan også vælge aktive fag som havkajak og sejlads. Foto: Vibeke Volder
På Rønshoved Højskole sammensætter eleverne selv deres skema. Der er rig mulighed for at fordybe sig i alt fra antikkens skriftsprog til danmarkshistorien og politisk teori.

Kaare Kjærhus sidder for enden af det lange, mørkbejdsede træbord med et whiteboard bag sig i den store sal Folkvang, som engang var gymnastiksal, men i dag bliver brugt som hyggerum for skolens elever og som undervisningslokale. Gulvene bærer præg af årtiers brug, og i de tunge spær, som går på tværs af lokalet, hænger endnu to kroge som et sidste bevis for den fysiske udfoldelse, der har fundet sted i salen. I dag er det nærmere intellektuelle udfoldelser, salen bevidner. Store bogreoler og klassisk, dansk design fylder i lokalet.

Kaare Kjærhus underviser i oldgræsk på Rønshoved Højskole, og fra bordet er der udsigt til Flensborg Fjord. Det regner og rusker udenfor. Klassen består af syv elever, som siden august har haft oldgræsk på skemaet to timer om ugen som en del af deres højskoleophold.

Rose Marie Blauenfeldt Kühl begyndte på Rønshoved Højskole i august. Hun valgte højskolen, fordi hun her kunne fordybe sig i fag som verdenshistorie, oldgræsk og latin - og fordi stedet så smukt ud på billederne på skolens hjemmeside. Foto: Vibeke Volder

Mens størstedelen af gruppen forsyner sig med kaffe og vand, taler Kaare Kjærhus med de elever, som er blevet tilbage ved bordet. Om bøjninger af oldgræske verber og bogen ”At læse Platon” af forfatteren Johannes Sløk.

Annonce
Melanie Asare er sproglig student fra Svendborg Gymnasium. Foto: Vibeke Volder

- Han fokuserer på alt det, der ikke bliver skrevet i bogen. Han gør stoffet meget jordnært, fortæller Kaare Kjærhus.

Nybegyndere sammen

Da eleverne har indfundet sig på pladserne igen, skal de på skift læse op af Matthæusevangeliet på græsk.

- Vil du begynde ved afsnit 5.2? spørger Kaare Kjærhus, og en af eleverne begynder at læse op.

Det går langsomt og prøvende, men det er der ikke noget unormalt i. For ikke ret længe siden kendte de knap det græske alfabet. De er alle fælles om at være fuldstændig grønne i sproget med undtagelse af en, som har haft oldgræsk i gymnasiet.

Kaare Kjærhus underviser i oldgræsk. De små elevhold giver stor frihed til at tilpasse undervisningen til holdene fra semester til semester, siger han. Foto: Vibeke Volder


En af eleverne, som sidder i de patinerede Børge Mogensen-stole og forsøger at suge det oldgræske sprog til sig, er 21-årige Rose Marie Blauenfeldt Kühl. Netop det, at de alle begyndte på skolen med samme udgangspunkt - altså en interesse for sprog og en lyst til at lære - er en stor styrke ved den lille gruppe sprogentusiaster, mener hun.

- Vi har et interessefællesskab, hvor alle er her, fordi vi selv har valgt det. Det føles meget trygt, og det er nemmere at være nysgerrig end i gymnasiet, fordi man tør spørge om alt. Hvis jeg undrer mig over noget, er der sikkert også nogle af de andre, som gerne vil vide det, siger hun.

Annonce

Jiddisch for sjov

Rose Marie Blauenfeldt Kühl kommer fra Roskilde og er i gang med sit andet sabbatår. Da hun skulle på højskole, ledte hun først på Sjælland uden at finde noget, der for alvor fangede hende. Siden udvidede hun søgningen til at inkludere Fyn, men først da hun faldt over Rønshoved i den modsatte ende af landet, fandt hun det helt rigtige sted.

- Jeg kiggede meget på fagene. Jeg gik efter hardcore humaniora. Tunge, boglige fag, jeg kunne fordybe mig i, fortæller hun.

Det fandt hun på Rønshoved, hvor hun har undervisning i blandt andet oldgræsk, latin, verdenshistorie. Og yoga.

Rose Marie Blauenfeldt Kühl har gået på Rudolf Steiner-skole indtil 10. klasse, som hun tog på en privatskole i København.

- I 10. klasse skulle jeg til eksamen for første gang i engelsk og tysk, og jeg var ret genert og sagde ikke så meget i timerne, så jeg besluttede, at jeg var nødt til at begynde at sige noget og at tale sprogene, hvis det skulle gå godt. Og det var megafedt, fandt jeg ud af, siger hun.

I sin fritid begyndte hun at lære jiddisch, og hendes interesse for sprog er kun vokset siden.

- Det er ikke oldgræsk i sig selv, der er fedt, det er sprog i det hele taget. Bare det at lære et nyt ord kan være så fedt. Det gør verden større, og det er bevidsthedsudvidende på en måde.

Annonce

Grundtvig og Bildung

På tavlen er Kaare Kjærhus ved at forklare de forskellige betydninger af et enkelt græsk ord. Afhængigt af konteksten kan det give ellers næsten enslydende sætninger helt forskellige betydninger. Han er uddannet teolog fra Aarhus Universitet og er opvokset på højskolen i grænselandet. Hans forældre, Thue og Nina Kjærhus, er henholdsvis forstander og viceforstander på højskolen. Han bor til daglig i Aarhus, men er for tiden barselsvikar på højskolen, som han kalder sit barndomshjem. Ud over oldgræsk underviser han også i faget verdenshistorie og eksistensfilosofisk læsegruppe, hvor han sammen med eleverne læser og diskuterer filosofiens storværker.

Rønshoved Højskole

Ligger i det sydøstlige Sønderjylland, få kilometer fra den tyske grænse.

Skolen fejrede i år 100-års jubilæum. Egentlig er skolen fra 1920, samme år som Genforeningen, men ligesom med Genforeningsfejringen er skolejubilæet blevet udskudt et år.

Eleverne på skolen sammensætter selv deres skema. Ud over de nævnte sprogfag kan man vælge en række historie- og filosofifag samt kreative fag som kunst under åben himmel, tegning og klaver.

Se oversigten over fagene på skolens hjemmeside.  www.ronshoved.dk.

Skolen er bygget sådan op, at der ikke er nogen linjefag. I stedet kan eleverne ønske ud fra et bredt katalog af fag. Sprogfag som latin og oldgræsk og næste år også hebraisk, hvis der er nok elever til at oprette en klasse, fylder på skemaet. Skolen har sit udgangspunkt i Grundtvigs tanker, men skeler også til Tyskland, hvor begrebet Bildung dækker over dannelse og dannelsestænkning.

- Det er næsten sjovest at være nybegynder på et sprog, fordi man udvikler sig så hurtigt i starten. Jeg kan jo stadig blive bedre til engelsk også, men det tager mere tid, siger Rose Marie Blauenfeldt Kühl. Foto: Vibeke Volder

- Det grundtvigianske tankesæt kan godt blive for fladt. Omvendt kan Bildung-tanken nogle gange miste jordforbindelsen, siger højskolelæreren.

Annonce

En ligning, der går op

Når et nyt elevhold begynder på skolen, begynder de fleste helt fra bunden. Sådan er det også i år med undtagelse af 20-årige Melanie Asare fra Svendborg, som har haft både latin og oldgræsk i gymnasiet.

- Jeg havde et introforløb med latin og græsk og fandt ud af, at det var megainteressant. Siden har jeg været bidt af sprog, så jeg ville bare gerne have endnu mere af det samme, siger Melanie Asare og griner.

Hendes interesse for sprog er kun vokset. Hun vil gerne være jordemoder, så sine sprogkundskaber er noget, hun dyrker, fordi hun synes, det er sjovt. Læring for læringens skyld.

- Jeg er tit blevet spurgt om, hvad jeg skal bruge det til. Selv hvis jeg ikke skal bruge det til noget, giver det mig sindssygt meget at have den sprogforståelse. Det er ret vildt at kunne læse noget, som Cæsar har skrevet, uden at det er blevet oversat. Der går altid nogle nuancer tabt, når man læser en oversættelse. Og så elsker jeg grammatik. Det er som en ligning, man kan få til at gå op, siger hun.

Det er ret vildt at kunne læse noget, som Cæsar har skrevet, uden at det er blevet oversat. Der går altid nogle nuancer tabt, når man læser en oversættelse.

20-årige Melanie Asare
Annonce
Holstebro

Forældre i tvivl om vaccination af deres børn: - Vi vakler simpelthen sådan, om vi skal eller ikke skal

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

TTH tabte for femte gang i seks kampe: - Det var langt under det niveau, vi skal have

Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH tabte på udebane til oprykkerne fra Skive

Holstebro

26-årig fængslet for at trække køkkenkniv, sætte den mod nakken af en person og sige: 'I will fucking kill you'

Erhverv

Tre butikker ser tilbage på Black Friday og frem mod en hverdag med mundbind: Det værste er faktisk de ting, vi begynder at have i restordre

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Holstebro For abonnenter

Byrådets længst siddende medlem røg ud, og det er glædeligt

Kultur

Mohamad flygtede fra krigen: Nu er han manden bag stjernerne i Vild Med Dans

Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Holstebro

26-årig anholdt for at gribe køkkenkniv og true tre personer på livet, da de bad ham skrue ned for musikken

Struer For abonnenter

De skiltes som uvenner, men efter 82 år er de igen de bedste venner på plejehjemmet: - Jeg blev sgu sur, da han sagde, at jeg lugtede af ko

Leder For abonnenter

Lad det blive ved pas og mundbind - den sunde fornuft kan sagtens klare resten

Annonce