Annonce
Erhverv

Meget stor rift om elektrikere

Søndergaard ELs medarbejdere fik nye kolleger i 2018 i en branche, hvor der er meget få ledige. Foto: Morten Stricker
I Midtjylland er arbejdsløsheden for elektrikere på 0,62 procent. Søndergaard EL i Holstebro lykkedes alligevel med at ansætte syv nye elektrikere i efteråret.

Holstebro: Den generelle arbejdsløshed er nede på godt to procent i Holstebro og resten af Vestjylland.

En af de brancher, hvor det er meget svært at få en ny medarbejder er inden for elbranchen.

Tallene taler deres tydelige sprog.

I april var arbejdsløsheden blandt elektrikerne i Midtjylland nede på 0,62 procent, hvilket er det laveste i landet. Det samlede billede i Danmark er en arbejdsløshed på en procent.

Men det er ikke umuligt at finde en ny elektriker.

- Jeg ved godt, at det bliver italesat, at det nærmest er umuligt at ansætte en elektriker. Det er helt rigtigt, at der er godt gang i branchen, men det er ikke umuligt at finde en ledig elektriker, siger næstformanden for Dansk El-Forbund i Midtjylland, Peter Jensen.

Succes hos Søndergaard EL

Søndergaard EL i Holstebro er et konkret eksempel på, at det kan lade sig gøre at få nye medarbejdere. I efteråret ansatte firmaet seks-syv nye elektrikere.

- Det var en hård kamp, men det lykkedes at få folk, da vi havde rigtig mange opgaver i firmaet. Vi søgte først og fremmest efter folk på Facebook. Kendskabet til andre kolleger i branchen betyder også noget, når man skal have fat i nye folk. Det er klart, at elektrikerne har gode kort på hånden, når der skal forhandles løn og vilkår, siger EL-installatør Brian Søndergaard, der i 2018 gik fra 30 til 37 fuldtidsbeskæftigede i Søndergaard EL.

Overskuddet hos Søndergaard EL steg i 2018 med en million kroner, så det samlede overskud blev på knap to millioner kroner.

Hos Dansk El-Forbund glæder man sig over den rekordlave arbejdsløshed hos medlemmerne.

- Vi kan godt skaffe en ledig elektriker. Men vi kan ikke garantere, at et firma kan få fem ansatte med kort varsel. Heldigvis er elektrikere klar til at bevæge sig efter jobbet, hvis de bliver ledige. Der er også folk, der gerne vil skifte og prøve noget nyt. Vores medlemmer er ledige i kort tid, siger Peter Jensen, der oplyser, at forbundet kæmper med at skaffe praktikpladser og gøre faget attraktivt som muligt - også for piger, der ikke fylder meget på arbejdspladserne.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce