Annonce
Struer

Med kamsteg og kaffe på bordet ser de gerne bort fra både byggerod og tumult

Der følger uundgåeligt store omvæltninger med, når Danske Diakonhjem nu har overtaget driften af plejehjemmet i Asp. Foto: Morten Stricker
Danske Diakonhjem har overtaget driften af plejehjemmet i Asp, hvor beboerne fra dag ét har fået frisklavet mad på bordet

Asp: 93-årige Henning Kongsgaard betragter det store fællesareal, som er det første, man møder, når man kommer på det nye friplejehjem i Asp.

Møblerne er væk og ligger nu i en stor container ude på parkeringspladsen, og da Danske Diakonhjem overtog driften og ansvaret for de 13 beboere, som ønskede at blive boende, da Struer Kommune lukkede det kommunale plejehjem i Asp mandag morgen, gik tæppefirmaet også i gang med at flå gulvtæpperne af.

93-årige Henning Kongsgaard følger, hvad der sker, og inde i stakladen, hvor beboerne tirsdag eftermiddag samles til kaffen, er det store maleri, som de frivillige ved det lokale plejehjem fik samlet penge til og hængt op på den store endevæg, er også væk og gemt væk på et kommunalt depot.

I depotrummet er hylderne også væk, og der er kun huller i væggene tilbage.

Men det interimistiske køkken, som Danske Diakonhjem fik etableret som det første, fungerer.

Henning Kongsgaard og de øvrige beboere har fra dag ét på det nye friplejehjem fået frisklavet mad.

Tirsdag middag var der kamsteg på bordet, og beboerne har også stadigvæk deres trygge rammer inde i de enkelte plejeboliger, hvor en af de ansatte tirsdag eftermiddag kom rundt og kaldte alle sammen til kaffen i stakladen.

Annonce

Han havde sådan glædet sig til at følge med i byggeriet, når der nu skal til at bygges nyt.

Maja Nørbydahl, Asp

Fik sit ønske opfyldt

Blandt andet hos 88-årige Simon Balleby, som fik lov til at flytte ind sidst i juni.

Det var en måneds tid, efter at Struer Kommune havde lukket for flere indflytninger på plejehjemmet i Asp, og et flertal i byrådet nægtede i slutningen af maj at lukke ham ind.

- Vi følger den helt normale procedure, når Struer Kommune lukker et plejehjem, sagde formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget, Grethe Hestbech fra SF med opbakning fra borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) og Peter Vestergaard fra Det Radikale Venstre, da Venstres næstformand i udvalget, Lene Houe (V), forsøgte at få genåbnet for indflytninger på det kommunale plejehjem efter et konkret ønske fra en borger i lokalområdet.

Både Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti mente, at betingelserne var nogle andre i Asp, når nu det stod klart, at Danske Diakonhjem ville overtage driften, og efterfølgende ændrede borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) kurs og genåbnede med en borgmesterbeslutning for indflytninger.

Simon Balleby fik sit ønske opfyldt. Han kom i trygge rammer, og hans datter, Jette Forbech, er ikke et øjeblik i tvivl om, at han ville have været tvunget til at skulle ud i en ekstra flytning, hvis det ikke var lykkedes.

- Vi ville have været nødt til at tage imod et tilbud om, at han kunne flytte ind på en aflastningsplads i Humlum eller på et af de andre kommunale plejehjem, og så skulle han have været igennem en flytning mere for at få sig den plads, han ønskede her i Asp, når Danske Diakonhjem nu har overtaget driften, konstaterer hun.

Nu kan han blive boende i de trygge rammer, hvor han befinder sig så godt og tager smilende imod, da avisen aflægger besøg og følger med, da han får hjælp til at komme op fra den komfortable stol inde hos sig selv og ud på gangen og hen til kaffen.

Tilbage til Asp

Andre sidder klar i køen for at komme ind.

- Min svigermor vil meget gerne flytte tilbage til Asp. Hun har boet på Bøgelund inde i Struer et års tid, fortalte Maja Nørbydahl, da hun var på besøg tirsdag eftermiddag, og hun har kun gode erfaringer med det lokale plejehjem.

- Min far flyttede ind i slutningen af 2018, og desværre døde han for tre uger siden. Han ville helt klart have valgt at blive boende, når det nu er blevet til friplejehjem, fortæller hun.

Byggerod og de uundgåelige omvæltninger var ikke noget, der skræmte ham.

- Han havde sådan glædet sig til at følge med i byggeriet, når der nu skal til at bygges nyt, fortæller hun.

88-årige Simon Balleby glæder sig bare over, at han fik sit ønske opfyldt og fik mulighed for at flytte ind på plejehjemmet i Asp sidst i juni. Foto: Morten Stricker
Ane Hyldahl Brændsgaard holder mange bolde i luften som forstander på det nye friplejehjem i Asp. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Moralske investeringer

Det er ganske fornuftigt, at politikerne i økonomiudvalget i Holstebro har valgt at sende et forslag om den fremtidige investeringspolitik til hjørnespark. Der er intet galt med at se på, om man forvalter skatteborgernes penge fornuftigt, og får det afkast, som man kan forvente. Men i oplægget til den nye investeringspolitik ønskede kommunen at forbyde investeringer i alkohol, voksenunderholdning (porno red.), alkohol, tobak, fossile brændstoffer og hasardspil. Det letteste i verden er at sadle en høj hvid hest, og ride ud i offentligheden og moralisere for skatteborgernes penge. Men det kan i den sammenhæng være værd at minde om, at Holstebros moderne historie delvist er skrevet med tobak fra Færchs fabrikker, og en af kommunens største arbejdspladser er stadig kasernen, der i disse tider får nyt materiel for millioner af kroner, der er med til at fastholde og udvikle regimentet. Vi er også alle medejere af Danske Spil via staten, og mon kommunen ville sige nej, hvis Carlsberg ville flytte sit hovedsæde til Holstebro? Det er fint, at kommunen har høje etiske og moralske standarder for sine investeringer, men der er ingen grund til at miste jordforbindelsen af den grund. Kommunen har allerede en investeringspolitik, der skal sikre, at investeringerne overholder FN’s anbefalinger om "Responsible Investment" - ansvarlige investeringer. Det handler om, at man ikke må investere i virksomheder, der lader hån om basale menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder med meget mere. Det må som udgangspunkt være fint. Kommunens opgave er at levere ydelser som skolegang, ældrepleje og meget andet. Det er ikke en kommunalpolitisk opgave at lege investeringspoliti. Når virksomheder driver deres aktiviteter lovligt, er det ikke kommunens ansvar at bedømme dem moralsk. Det risikerer at blive skruen uden ende, hvor politikerne giver sig selv så mange benspænd, at det bliver vanskeligt at forrente borgernes skattepenge på en bare nogenlunde tilfredsstillende måde.

Annonce