Annonce
Sport

Mathilde er en rigtig julepige - og blid som et lam udenfor håndboldbanen

Dorthe og Brian Hylleberg er forældre til Mathilde Hylleberg fra TTH Holstebro, der er på vej til EM med kvindelandsholdet i håndbold. En udtagelse, der næsten kom ligeså meget bag på forældrene, som den gjorde på resten af håndbold-Danmark. Foto: Johan Gadegaard

Tirsdag rejser 19-årige Mathilde Hylleberg med damelandsholdet til EM i Frankrig. Væk fra julehyggen med familien hjemme i Toftum Bjerge, hvor håndboldspilleren stadig bor hos forældrene Dorthe og Brian.

Toftum Bjerge: Mathilde, hvem? Spørgsmålet har nok lydt rundt omkring et spisebord eller to, da landstræner Klavs Bruun Jørgensen offentliggjorde, at den sidste plads i EM-truppen gik til den 19-årige debutant fra TTH Holstebro.

For selvom teenageren fra Resen efterhånden er blevet en profil i Gråkjær Arena, er Mathilde Hylleberg endnu ikke hvermandseje hos det danske håndboldpublikum. Endnu i hvert fald, for det skal opmærksomheden omkring EM-slutrunden nok få ændret på. Men er der nogen, der kender hende, er det forældrene Dorthe og Brian Hylleberg, som avisen har sat stævne i hjemmet i Toftum Bjerge.

Og det er en pige, der står lidt i kontrast til terrier, man kan se på håndboldbanen.

- Hun er nærmest lige modsat af, hvordan hun er på banen. Mathilde er noget af det mest stille, forsigtige og positive menneske udenfor banen, men når hun træder ind på de 20×40 meter, så bliver hun en kriger, forklarer Brian Hylleberg.

Annonce

Vi arbejder lidt på at komme afsted til gruppekampene, og så må vi se, om vi kan få det til at gå op med vores arbejde. De andre forældre til landsholdsspillerne har jo sat kryds ud for december for flere måneder siden, hvor vi først begyndte at tænke i de tanke for nyligt.

Dorthe og Brian Hylleberg, forældre til Mathilde Hylleberg.

En rigtig julepige

December kommer i år til at stå i håndboldens tegn, men normalt er det årets helt store hyggemåned, når man hedder Mathilde Hylleberg.

- Mathilde sætter virkeligt pris på julen og alt den hygge, der hører med. Hun har allerede bagt de første pebernødder, for det skulle hun altså nå, selvom hun skal afsted til EM, fortæller Dorthe Hylleberg og fortsætter:

- Hun har fødselsdag den 1. december, hvor hun fylder 20 år, og det har altid været sådan, at hun ville have at alt julepynt var hængt op til hendes fødselsdag. Det er vigtigt for hende.

I det hele taget er landsholdsspilleren en rigtig hyggetante, der elsker at være i familiens selskab. Både med forældrene, lillesøster Caroline på 16, storesøster Cathrine på 22 og ikke mindst de to små nevøer.

- Mathilde er rigtig meget familiemenneske og elsker at hygge med hendes søskende og bedsteforældre, og derfor er julen bare en tid, hun nyder rigtig meget, fortæller Dorthe Hylleberg.

Fra Toftum til Holstebro

Vejen til først TTH Holstebros ligahold, og nu også landsholdet, har været lang og hård. Og har krævet en stålfast vilje.

- Som barn spillede hun i Resen KFUM og havde sagt ja til at være øvespiller til et trænerkursus, der blev holdt i Struer. Det var her at Lars Dalhoff (mangeårig talenttræner i TTH-regi, red.) fik øje på hende og det førte så til, at hun som U12-spiller skiftede til Holstebro, fortæller Brian Hylleberg.

Et skifte, der vendte op og ned på familiens hverdag. For når man bor i det idylliske Toftum Bjerge med udsigt til Limfjorden, stiller det store krav til planlægning at gå i skole og spille håndbold i Holstebro, en halv times kørsel mod syd.

- Hver dag i seks år har vi minimum to gange om dagen kørt frem og tilbage mellem Toftum og Holstebro, men vi har gjort det, fordi det var det, Mathilde ville, og så bakkede vi op om det. Håndbolden har også betydet, at vi har måtte planlægge vores ferie efter det, for der har altid skulle være et træningslokale, som Mathilde kunne bruge, når vi var afsted, forklarer Brian Hylleberg.

Dedikeret pige

Inden skiftet spillede hun også fodbold i Struer og var ifølge forældrene ret god, men det var der ikke længere tid til efter skiftet til Holstebro. Et af flere afsavn, som hører med, når man satser på håndbolden.

- Når hun havde været til aftentræning var klokken ofte først 21, inden hun var hjemme. Og så skulle hun i bad og spise aftensmad, og derfor var der ikke tid til at lave lektier, så dem har hun selv måtte styre og få lavet i de huller, der var i løbet af dagen. Sådan var vilkårene, når hun tog afsted tidlig morgen og kom hjem sent om aftenen, fortæller Brian Hylleberg.

Også helt almindelige teenageraktiviteter som fester og alkohol, er der blevet vinket farvel til i håndboldens tegn.

- Hun har gået tre år på handelsskolen uden at have et studiekort, for hun har aldrig haft brug for det, fordi hun ikke har gået til en eneste handelsskolefest. Det eneste hun har deltaget i var gallaaftenen, men ellers har håndbolden altid været prioriteret højest, forklarer Dorthe Hylleberg.

Morens aggressivitet

Når fagfolk skal forklare, hvorfor landstræneren har udtaget Mathilde Hylleberg, falder snakken især på hendes defensive kvaliteter. Hvilket ellers ikke altid lå i kortene, at det skulle blive hendes adelsmærke.

- Da hun var 14 år gammel, havde hun en træner, der sagde, at hun aldrig ville få lært at dække op. Noget hun har hørt for mange gange i sin ungdomstid, men Mathilde tog det som en udfordring og har arbejdet rigtig meget med det, fortæller Brian Hylleberg.

Hendes defensive kvaliteter ligger først og fremmest i, at hun er god til at læse situationen og dermed placerer sig godt i forhold til modstandernes løb. Og så er hun lidt af en terrier, der frygtløs og med stor aggressivitet tackler igennem, når der er fare på færde.

En egenskab, hun nok ikke har fra fremmede.

- Der er ingen af mine piger, der nogensinde har set mig spille håndbold, fordi jeg måtte stoppe ret tidligt på grund af skader, men de ligner mig nok lidt på banen. Det har jeg også hørt flere af mine gamle veninder konstatere. Når vi går ind på banen, så er det alvor, fortæller Dorthe Hylleberg.

Med eller uden forældrene

Udtagelsen til EM kom som lidt af en overraskelse, selvom der var kommet lidt positive indikationer fra Klavs Bruun Jørgensen, og derfor var det ikke bare at sige ja tak og så pakke tasken.

Modsat mange af landsholdskammeraterne, har Mathilde Hylleberg nemlig et arbejde ved siden af håndbolden, hos ingeniørkonsulenthuset Sonne i Struer. Så hun måtte lige til chefen og bede om at få fri i det meste af januar.

Det samme gælder hendes forældre. Brian er malermester, mens Dorthe er halbestyrer i Toftum Hallen, og de havde slet ikke overvejet, at det kunne blive aktuelt at tage en tur til Frankrig for at se datteren spille EM.

- Vi arbejder lidt på at komme afsted til gruppekampene, og så må vi se, om vi kan få det til at gå op med vores arbejde. De andre forældre til landsholdsspillerne har jo sat kryds ud for december for flere måneder siden, hvor vi først begyndte at tænke i de tanker for nylig, fortæller forældrene samstemmende.

Første kamp under EM spilles fredag aften mod Sverige, dagen før Mathilde Hylleberg fylder 20 år.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Annonce