Annonce
Struer

Maskinstation fik klippet livlinen ved milliontyveri

Det var det her syn, der mødte direktør Kristian Birkkjær i 12 køretøjer, da han onsdag morgen ville tjekke maskinparken efter tirsdagens anstrengelser på de høstklare marker: Førerhuse lænset for computerskærme og kostbart gps-udstyr. Foto: Steffan Skov
Indbrud og tyveri af gps-udstyr og computerskærme fra 12 køretøjer midt i årets travleste tid - direktør siger, han var "grædefærdig", efter at han mødte ind på arbejde
Annonce

Linde: Midt- og Vestjyllands Politi står midt i opklaringen af et omfattende indbrud og tyveri, der mellem kl. 01 og kl. 5.30 onsdag ramte Offersgård Maskinstation på Vilhelmsborgvej ved Linde nær Struer.

Her lykkedes det tyve at stjæle gps-udstyr og computerskærme fra otte traktorer, to finsnittere og to mejetærskere.

Og med et slag at ramme maskinstationen midt i årets allertravleste tid under høsten.


Jeg ville tjekke, om der var detaljer på maskinparken, der skulle klares. På den måde opdagede jeg, at tyvene havde været i begge vores haller og tømt køretøjerne for udstyr. Jeg var grædefærdig.

Kristian Birkkjær, direktør, Offersgård Maskinstation, Linde


Det var da også en trist direktør for maskinstationen, der opsummerede følelsen, efter at han som første mand mødte ind på kontoret kl. 5.30 onsdag morgen.

- Jeg ville tjekke, om der var detaljer på maskinparken, der skulle klares. På den måde opdagede jeg, at tyvene havde været i begge vores haller og tømt køretøjerne for udstyr. Jeg var grædefærdig, siger direktør Kristian Birkkjær.

- Tyveriet rammer os ganske enkelt på det værst tænkelige tidspunkt. Så er den ikke længere.

Annonce

Gik efter hjernerne

Sidste mand parkerede sin maskine ved maskinstationen kl. 01 natten til onsdag. Lige nu er der fuld sving i høsten, og 7-8 mand er stort set hele døgnet i sving på marker i omegnen.

Tyvene har brugt de få timers relativ stilhed til at gå efter det, der populært kan betegnes som maskinernes "hjerne".

Enheder og computerudstyr, der er indstillet til de enkelte maskiner og er nødvendige til at styre arbejdet, navigere præcist og sikre kunderne et millimeterpræcist resultat.

Tyverierne er ikke ligefrem begået med finesse, da blandt andet kabler er blevet klippet over. Til trods for at de kunne være taget ud af et stik uden brug af tænger.

Den voldsomme fremgangsmåde efterlod til gengæld teknikere og leverandører med udfordringer, da de fra onsdag morgen skulle i gang med at installere nyt udstyr i de mange maskiner.

Annonce

Kapløb med tiden

Status var onsdag morgen, at kun én traktor på maskinstationen, der var stillet ind på værkstedet, blev overset af tyvene.

Fra det udgangspunkt blev onsdagen et kapløb med tiden for at få rekvireret og installeret nyt gps-udstyr og skærme i de 12 køretøjer.

- Målet var, at vi blev færdige med at erstatte alt det stjålne i løbet af onsdag, så vi kunne komme på arbejde for vores kunder. Det har vi næsten nået, og fra sidst på eftermiddagen var det igen business as usual. Derfor skylder jeg en stor tak til vores leverandører fra nær og fjern, der virkelig støttede op for at få os ud at rulle igen, siger Kristian Birkkjær.

Annonce

Digitale spor

Et første overslag over, hvor bekosteligt tyveriet har været, anslår, at der er stjålet udstyr til en værdi af mellem en halv og en hel million kroner.

En af maskinstationens leverandører sætter beløbet til snarere at være "på den anden side af en million kroner".

- Vi har i løbet af 2020 været forskånet for de her tyverier i større stil. Indtil nu. Tyveriet på Offersgaard Maskinstation er uden sammenligning det mest omfattende i Danmark i år, siger Steffen Stouby fra Farmas afdeling i Herning.

Kan det dyre udstyr umiddelbart bruges af andre?

- Nej - i hvert fald ikke uden et større arbejde. Maskinerne er jo indstillet til det enkelte køretøj. Samtidig skal tyvene være opmærksomme på, at der kan afsættes digitale spor, hvis udstyret tilsluttes, siger Steffen Stouby.

Annonce

- Vær opmærksom

Tyvene er ikke blevet fanget på overvågningsbilleder, ligesom det er meget sparsomt med andre spor efter tyveriet.

Derfor vil Midt- og Vestjyllands Politi gerne høre fra vidner, der eventuelt har set eller hørt noget usædvanligt i området på tidspunktet for tyveriet.

Samtidig har politiet en opfordring til landmænd og maskinstationer.

- Vær ekstra opmærksom på jeres udstyr, lyder den kort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Faerch kæmper om plastprisen

Struer

Værtshuset Bubsi er nu åbent igen

Struer

Struer er næsten en smittefri ø

Annonce