Annonce
Erhverv

Martin Merrild: Husk Danmark uden for storbyen

Martin Merrild. Pr-foto
Annonce

Danmark er et lille land, men alligevel et land, der i forskellige sammenhænge knækker over lige dér, hvor grænsen går mellem de største byer og deres opland (eller "provinsen", som det ville have heddet, hvis det var Politiken, du sad og læste i nu).

Finanskrisen gik hårdt ud over Produktionsdanmark, som netop ligger uden for de store byer. Krisen kradsede i hele landet, men værre i landdistrikterne end i de store byer. Væksten, velstanden og arbejdspladserne koncentrerede sig efterfølgende i høj grad om de store byer.

Sådan en konsekvens må coronakrisen ikke få. Det her er ikke en appel om, at nogen skal ’"redde landdistrikterne" eller holde noget kunstigt i live. Det er en påmindelse om, at landdistrikterne er i live.

Vi er mange, som bor her og har vores dagligdag her. Det er skolelæreren, iværksætteren, automekanikeren og landmanden. Dem, som også har børn i børnehaven og i skolen. Som sidder i idrætsforeningens bestyrelse, som stiller borde op til landsbyens sommerfest og er frivillige brandmænd og hjerteløbere.

Det handler om at sikre, at der er balance i de initiativer, der tages for at få vores land helskindet gennem krisen - så det ikke kun er de stemmer, der råber højest, eller dem, som er lettest at se, fordi de er lige uden for Christiansborg, der høres. Resten af landet er her også. Der er brug for at sætte gang i væksten i hele Danmark.

I mit eget erhverv, landbruget, er vi her i dén grad, og vi har arbejdet de seneste måneder under corona-nedlukningen. På vores landbrug har vi passet dyr og klaret forårsarbejdet i marken. Vores foderstofforretninger har sørget for foder, såsæd og gødning, og vores slagterier, mejerier og andre virksomheder har forvandlet vores produkter til brød, chips, A38 og bacon, frø til den nye græsplæne, planter til vindueskarmen.

Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi vi i landbrugs- og fødevareerhvervet har en velfungerende forsyningskæde, som har sikret sig mod sygdom og håndteret corona-udfordringerne helt formidabelt. Og dét arbejde er altså sket uden for hovedstaden.

I 2017 stod den samlede fødevareklynge for 25 procent af den samlede danske varehandel, svarende til 166 milliarder kroner. En stor del af eksportgrundlaget sikres af virksomheder, som hører hjemme og har deres produktion i de såkaldte "yderområder".

Vi skaber direkte arbejdspladser og et livsgrundlag steder i Danmark, der i særlig grad har behov for økonomisk vækst.

I 2017 udgjorde fødevareklyngen 10,3 procent af den samlede beskæftigelse i de danske yderområder - på både små og store virksomheder. En af de ting, vi lærte af finanskrisen, er, at vi skal være proaktive og investere i hele landet.

Meget tyder på, at coronakrisen har født mange drømme om livet uden for storbyen. Landdistriktet er attraktivt i dag, men skal også være det i morgen.

Derfor opfordrer jeg indtrængende til, at der i de mange politiske diskussioner og aftaler, der er på vej, vil blive set seriøst på, hvordan vi yderligere kan nære væksten og erhvervsmiljøet uden for storbyerne.

Hvis jeg for eksempel siger transport og bredbånd, ved mange uden for storbyerne præcis, hvad jeg taler om.

Så er det godt, at vi har en klar udmelding fra regeringspartiet, som ønsker "et sammenhængende Danmark med vækst og muligheder i alle dele af landet."

Det vil vi i Landbrug & Fødevarer holde regeringen op på!

Under coronanedlukningen har landbruget fortsat passet dyr og klaret forårsarbejdet i marken - langt væk fra hovedstaden, skriver Martin Merrild. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce