Annonce
Holstebro

Martin Henriksens tørklæde-kritik preller af: Nu vil folkeskole også tage elever med ud i Trekanten

Det fik stor mediebevågenhed, da Holstebro Friskole tog elever med ud i Trekanten. Især DF'eren Martin Henriksen så rødt. Men nu følger den første folkeskole trop og besøger Trekanten i forbindelse med en temauge om "Kunst i verden". Foto: Morten Stricker

Holstebro Friskole blev af DF'er Martin Henriksen truet med at miste tilskuddet, fordi den tog børn med i Trekanten og lod dem iføre sig et muslimsk tørklæde. Men balladen skræmmer ikke hverken Trekantens beboere eller skoleledere. Tværtimod, er den første folkeskole parat til at gøre det samme.

Holstebro: Det vakte røre på Christiansborg, da Holstebro Friskole tog elever med i Trekanten, så de kunne prøve at iføre sig et muslimsk tørklæde, skrive på arabisk, få en henna-tatovering og smage mellemøstlig mad. Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen mente, at det var en så kritisabel handling, at friskolen skulle fratages sit tilskud.

Men truslen fra Dansk Folkeparti har ikke fået Trekanten til at trække følehornene til sig. Tværtimod breder den nye kulturudveksling mellem skolebørn og Trekantens beboere sig.

I næste uge er det en folkeskole lidt udenfor Holstebro, der tager eleverne med i Trekanten. Det sker som led i en temauge om "Kunst i verden".

- Vi synes, at det er oplagt at tage ud i Trekanten. Det passer som fod i hose med vores temauge. Men det kunne lige så godt være den anden vej, for eksempel at asylbørn fra Rolf Krake Skolen kom herud på bondegårdsbesøg hos nogle af vores elever for at lære lidt om dansk landbrug, fortæller skolelederen i Nr. Felding, Karin Svendsen.

Sådan kunne et skolebesøg i Trekanten se ud

Trekanten har sendt en åben invitation ud til alle folkeskoler og friskoler i Holstebro Kommune. Her gives et eksempel på, hvordan en hel dags kulturudveksling mellem elever og Trekanten beboerne kunne se ud. 8:30 : Børn og lærere ankommer og projektlederen fortæller lidt om Trivselshuset 8:45 : To kvinder fra Irak fortæller om forskellen på deres dialekter og hvordan det var at gå i skole i Irak. 9:00 : Kurdisk mand fra Syrien kommer og spiller kurdisk musik på Saz og lærer børnene en ny udgave af "Se den lille kattekilling". 9:30 : Pause og leg på parkour legeplads. 10:00: Afrikansk danseundervisning. 10:30: Børnene præsenterer deres leg/sang. 11:00: Vi åbner værksteder, hvor børnene kan få skrevet sit navn på arabisk og nepalesisk på små bordkort, de får med hjem, få en henna-tatovering, prøve et tørklæde og smage etnisk mad fra restaurant Kamoon. Værkstederne vælger børnene selv til og fra. Har man ikke lyst til at prøve, kan man lege på legepladsen eller få en snak med beboerne eller hinanden.

Asylbørn på bondegårdsbesøg

Nr. Felding Skole er den første til at reagere på det tilbud om at besøge Trekanten i skoletiden, som projektleder i Trekanten, Anja Klok Schou, har sendt ud til folkeskoler og friskoler i hele kommunen i sidste uge. Det er ikke ment som en provokation. Hun havde - inden Martin Henriksens voldsomme udfald mod kulturudvekslingen med Holstebro Friskole - planlagt at sende en åben invitation til alle skoler. Og det har hun valgt at stå fast på trods den store mediebevågenhed.

- Vi ved jo godt, hvad vi har lavet. Det var leg og hygge og en dejlig oplevelse for alle, siger Anja Klok Schou og pointerer, at der udveksles kultur begge veje. Derfor kommer skolebørnene med en leg, en sang eller noget tredje, som de udveksler med beboerne i Trekanten under deres besøg. Holstebro Friskole har yderligere gjort det, at den efterfølgende har haft to somaliske kvinder ude på skolen for at svare på spørgsmål fra eleverne.

- De havde mange spørgsmål, især mange undrende spørgsmål om tørklædet. Og her svarede de to somaliske kvinder meget ærligt, at det ikke er alle kvinder, der selv får lov til at bestemme, om de vil gå med tørklæde eller ej, fortæller Anja Klok Schou.

Annonce

Beboere skal få lyst til at bevæge sig udenfor Trekanten

Hun sendte den åbne invitation ud til skolerne i sidste uge og håber, at flere vil benytte sig af muligheden.

- En af vores målsætninger er, at vi ønsker at danne netværk og åbne op til det omkringliggende samfund. Det kan vi gribe an på mange måder, og en af vores tiltag er, at vi gerne vil invitere elever til at komme og være nysgerrige på andre kulturer end den danske. Vi har nemlig hele verden samlet på et sted her i Trekanten. Men formålet er også, at beboerne får øjnene op for den danske kultur og får lyst til at bevæge sig udenfor Trekanten, forklarer Anja Klok Schou.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Annonce