Annonce
Holstebro

Martin Henriksens tørklæde-kritik preller af: Nu vil folkeskole også tage elever med ud i Trekanten

Det fik stor mediebevågenhed, da Holstebro Friskole tog elever med ud i Trekanten. Især DF'eren Martin Henriksen så rødt. Men nu følger den første folkeskole trop og besøger Trekanten i forbindelse med en temauge om "Kunst i verden". Foto: Morten Stricker

Holstebro Friskole blev af DF'er Martin Henriksen truet med at miste tilskuddet, fordi den tog børn med i Trekanten og lod dem iføre sig et muslimsk tørklæde. Men balladen skræmmer ikke hverken Trekantens beboere eller skoleledere. Tværtimod, er den første folkeskole parat til at gøre det samme.

Holstebro: Det vakte røre på Christiansborg, da Holstebro Friskole tog elever med i Trekanten, så de kunne prøve at iføre sig et muslimsk tørklæde, skrive på arabisk, få en henna-tatovering og smage mellemøstlig mad. Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen mente, at det var en så kritisabel handling, at friskolen skulle fratages sit tilskud.

Men truslen fra Dansk Folkeparti har ikke fået Trekanten til at trække følehornene til sig. Tværtimod breder den nye kulturudveksling mellem skolebørn og Trekantens beboere sig.

I næste uge er det en folkeskole lidt udenfor Holstebro, der tager eleverne med i Trekanten. Det sker som led i en temauge om "Kunst i verden".

- Vi synes, at det er oplagt at tage ud i Trekanten. Det passer som fod i hose med vores temauge. Men det kunne lige så godt være den anden vej, for eksempel at asylbørn fra Rolf Krake Skolen kom herud på bondegårdsbesøg hos nogle af vores elever for at lære lidt om dansk landbrug, fortæller skolelederen i Nr. Felding, Karin Svendsen.

Annonce

Sådan kunne et skolebesøg i Trekanten se ud

Trekanten har sendt en åben invitation ud til alle folkeskoler og friskoler i Holstebro Kommune. Her gives et eksempel på, hvordan en hel dags kulturudveksling mellem elever og Trekanten beboerne kunne se ud. 8:30 : Børn og lærere ankommer og projektlederen fortæller lidt om Trivselshuset 8:45 : To kvinder fra Irak fortæller om forskellen på deres dialekter og hvordan det var at gå i skole i Irak. 9:00 : Kurdisk mand fra Syrien kommer og spiller kurdisk musik på Saz og lærer børnene en ny udgave af "Se den lille kattekilling". 9:30 : Pause og leg på parkour legeplads. 10:00: Afrikansk danseundervisning. 10:30: Børnene præsenterer deres leg/sang. 11:00: Vi åbner værksteder, hvor børnene kan få skrevet sit navn på arabisk og nepalesisk på små bordkort, de får med hjem, få en henna-tatovering, prøve et tørklæde og smage etnisk mad fra restaurant Kamoon. Værkstederne vælger børnene selv til og fra. Har man ikke lyst til at prøve, kan man lege på legepladsen eller få en snak med beboerne eller hinanden.

Asylbørn på bondegårdsbesøg

Nr. Felding Skole er den første til at reagere på det tilbud om at besøge Trekanten i skoletiden, som projektleder i Trekanten, Anja Klok Schou, har sendt ud til folkeskoler og friskoler i hele kommunen i sidste uge. Det er ikke ment som en provokation. Hun havde - inden Martin Henriksens voldsomme udfald mod kulturudvekslingen med Holstebro Friskole - planlagt at sende en åben invitation til alle skoler. Og det har hun valgt at stå fast på trods den store mediebevågenhed.

- Vi ved jo godt, hvad vi har lavet. Det var leg og hygge og en dejlig oplevelse for alle, siger Anja Klok Schou og pointerer, at der udveksles kultur begge veje. Derfor kommer skolebørnene med en leg, en sang eller noget tredje, som de udveksler med beboerne i Trekanten under deres besøg. Holstebro Friskole har yderligere gjort det, at den efterfølgende har haft to somaliske kvinder ude på skolen for at svare på spørgsmål fra eleverne.

- De havde mange spørgsmål, især mange undrende spørgsmål om tørklædet. Og her svarede de to somaliske kvinder meget ærligt, at det ikke er alle kvinder, der selv får lov til at bestemme, om de vil gå med tørklæde eller ej, fortæller Anja Klok Schou.

Beboere skal få lyst til at bevæge sig udenfor Trekanten

Hun sendte den åbne invitation ud til skolerne i sidste uge og håber, at flere vil benytte sig af muligheden.

- En af vores målsætninger er, at vi ønsker at danne netværk og åbne op til det omkringliggende samfund. Det kan vi gribe an på mange måder, og en af vores tiltag er, at vi gerne vil invitere elever til at komme og være nysgerrige på andre kulturer end den danske. Vi har nemlig hele verden samlet på et sted her i Trekanten. Men formålet er også, at beboerne får øjnene op for den danske kultur og får lyst til at bevæge sig udenfor Trekanten, forklarer Anja Klok Schou.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce