Annonce
Navne

Maria er ved at uddanne sig til 'tjenende kvinde'

Maria Utoft Paladino er ammevejleder og har selv fremstillet de to "bryster" - et med strittende brystvorte og et med en indadvendt brystvorte - fordi "det bare nogle gange er nemmest at vise på dem, hvordan teknikken er" som hun siger. Nu er Maria også i gang med en uddannelse til fødselshjælper, en såkaldt doula. Foto: Johan Gadegaard
Doula'er - fødselshjælpere - har altid eksisteret, men er nu ved at blive en mere synlig del af samfundet. Ordet betyder "tjenende kvinde", og doula'er er netop til stede for at tjene og støtte den gravide. Men de er ikke en erstatning for jordemoderen, fortæller Maria Utoft Paladino, Holstebro, der er i gang med uddannelsen.

Holstebro: For 32-årige Maria Utoft Paladino begyndte det med noget så ubehageligt som en brystbetændelse.

I dag hun uddannet ammevejleder og snart også uddannet doula fra Dansk Doula Institut, der er hjemhørende i Trige ved Aarhus og drives af Astrid Givard, mor til fem og med ti års erfaring som doula.

Inden vi kommer ind på, hvad en doula egentlig er for en størrelse, skal vi lige tilbage til den der brystbetændelse, som satte tankerne i gang hos holstebroeren Maria Utoft Paladino.

Annonce

For 18 måneder siden fødte hun datteren Sienna, men fik, hvad hun betegner som "en virkelig dårlig ammestart".

- Det føltes som om, jeg ikke var mere end lige færdig med at føde, før det blev besluttet, at jeg skulle bruge ammebrikker. Siden har det vist sig, at jeg faktisk har fine ammebryster, fortæller hun.

En ammebrik er en plastdims, der lægges over brystvorten, og som især er god for nybagte mødre med enten små brystvorter eller indadvendte ditto - brikken hjælper babyen til nemmere at kunne få ved.

Men amningen gik ikke som den skulle, og Marias datter fik derfor modermælkserstatning.

Hjælp - om fem dage

- Holstebro og Herning er p.t. landets bedste sygehuse i forhold til fødeafdelinger, og jeg har masser af ros til dem. Jeg følte bare ikke, at jeg fik tid nok til at lære amning, fortæller Maria, der efterfølgende derhjemme fik brystbetændelse.

- Det er modbydeligt. Jeg vil faktisk hellere føde. Det gør så ondt med konstante jag i brystet, fortæller hun.

Maria ringede til sundhedsplejersken, der havde tid fem dage senere. Det kunne Maria ikke vente på, så hun gik på nettet og fandt en privat ammevejleder, som straks kom ud.

- Om det hjalp? Ja bestemt. Og vi fik også styr på teknikken i amningen. Men det blev aldrig helt godt igen, fordi Sienna havde allerede fået nogle vaner, der gjorde, at det var svært at ændre, siger Maria.

Maria Utoft Paladino med datteren Sienna. Maria er ved at uddanne  sig til doula og siger med et smil, at "når jeg ser gravide, har mine hænder lyst til at snakke med dem" med henvisning til, at hun under uddannelsen blandt andet lærer flere teknikker til at hjælpe den gravide med afspænding og afslapning. Foto: Johan Gadegaard

Hun er oprindelig uddannet serviceøkonom og coach. For fem år siden flyttede hun sammen med kæresten, Pasquale Paladino, i Holstebro, og parret har som nævnt datteren Sienna sammen.

- Jeg går hjemme med Sienna - og syntes, at jeg havde brug for at lave noget, der var "mit eget". Få nogle nye input, siger Maria, der googlede "ammevejleder-uddannelse" og ramte dermed Astrid Givards hjemmeside "En anden start". Her kunne Maria læse om både ammevejleder-uddannelsen, og om doula-uddannelsen.

Annonce

En doula-hvad-for-én?

"Doula" er i virkeligheden et meget gammelt ord. Det er græsk og betyder "tjenende kvinde". Når man læser om fødsler i gamle dage, inden de fleste af slagsen kom til at foregå på sygehuse, var den fødende kvinde omgivet af andre kvinder - andre mødre, der havde egen erfaring i at sætte et barn i verden.

- Doula'er er så småt ved at komme ind i folks bevidsthed igen - det er især vokset under corona, hvor mange har fået at vide, at det ikke var sikkert, at de kunne få deres mand med til fødslen på sygehuset på grund af corona. Så valgte nogen at føde hjemme i stedet - med en doula til stede for ekstra tryghed, forklarer Maria Utoft Paladino.

Det skal lige understreges her, at en doula absolut ikke står i stedet for jordemoderen, der jo har en medicinsk uddannelse. Fordelen ved doula'en er, at hun kan tilkaldes nærmest når som helst før, under og efter fødslen - og at hun er kommet til at kende den fødende ret godt via timelange fødselsforberedende samtaler.


Jeg kan ikke give epidural smertelindring, og jeg kan ikke vurdere, om en hjemmefødsel skal ændres til en fødsel på sygehus. Jeg er der for den fødende og en eventuel partner, og min primære opgave er at hjælpe med afslapning.


Doula er ikke en beskyttet titel, og der findes flere uddannelser. Det er en selvbetalt uddannelse, så Maria undersøgte mulighederne grundigt og valgte så Dansk Doula Institut, der har gode anbefalinger. Hun startede uddannelsen i februar, men på grund af corona kunne klassens otte elever først mødes fysisk i slutningen af marts og havde derfor de indledende timer online. Det er grunden til, at uddannelsen er blevet forlænget med en måned, så Maria først er færdiguddannet i oktober 2021.

Annonce

På standby i fem uger

Som en del af uddannelsen skal Maria køre et doula-forløb med en fødende. Hun har via et tilbud på sin hjemmeside fundet en førstegangs-fødende, der skal være solo-mor.

- Hun har en rigtig dejlig mor, der skal være med, men hun har brug for lidt ekstra støtte. Hun har termin i slutningen af august, og jeg går så ind og varetager den oldgamle tradition, at jeg er på standby til at komme og hjælpe hende med at slappe af og lade op til den aktive fase - samt hjælpe hende igennem den, forklarer Maria.

Doula

En professionel ikke-medicinsk fødselshjælper, som selv har født og er uddannet til at hjælpe og støtte de kommende familier før, under og efter fødslen.

Ordet stammer fra græsk og betyder "kvinde som tjener".

Mod betaling kan en kvinde få støtte og vejledning af doulaen både før, under og efter fødslen, så kvinden får den bedst mulige fødselsoplevelse.

Doulaen erstatter hverken jordemødre, læger eller pårørende, men er en ekstra ressourceperson, der skaber ro og tryghed undervejs.

En doula, uddannet fra Dansk Doula Institut, er også uddannet i brug af homøopati til fødslen (naturmedicin i form af dråber i sukkerkugler, der lægges under tungen og langsomt opløses), brug af akupressur (akupunktur uden nåle - massage på bestemte punkter som naturlig smertelindring) samt brug af rebozo (mayaindianerne opfandt og udviklede rebozoen, som er et stort sjal, som hjælpemiddel til graviditet og fødsel. Reboza er en massageform med sjal, der går ud på, at få masseret/vugget sit bækken for at få løsnet muskler).

Læs mere på Maria Utoft Paladinos hjemmeside doulaogammevejleder.dk

Hun vil være på standby i fem uger omkring terminsdato (uge 37 til 42 i graviditeten) og i den periode laver hun ikke andre planer, som ikke kan aflyses.

- Jeg kan være hos hende på en halv time, siger Maria.

Sideløbende med doula-uddannelsen har Maria taget ammevejleder-uddannelsen. Det tog en weekend med fysisk tilstedeværelse samt nogle online-timer. Hun har været ude flere gange som amme-vejleder.

- Som doula tilbyder jeg også barselsbesøg, hvor vi taler om amning. Når en kvinde har født, forlader jeg hende i øvrigt ikke, før hun er kommet godt i gang med den første amning. Heller ikke selvom det måske går tre timer, inden det sker. Det er jeg okay med, siger Maria Utoft Paladino.

Annonce

Irriterende eller fede

En doula kan være med både ved hjemmefødsler og fødsler på hospital.

- Men jeg er ikke en medicinsk fødselshjælper. Jeg kan ikke give epidural smertelindring, og jeg kan ikke vurdere, om en hjemmefødsel skal ændres til en fødsel på sygehus. Jeg er der for den fødende og en eventuel partner, og min primære opgave er at hjælpe med afslapning. Jeg har hørt om doulaer, der tager til fødsler uden en jordemoder, men det ville jeg aldrig gøre. Det,  synes jeg, er forkert, siger Maria Utoft Paladino.

Hvad synes jordemødrene egentlig om doula'er?

- Det er lidt forskelligt. Nogle synes, vi er irriterende, og andre synes, det er fedt, vi er der. Vi forsøger jo ikke at overtrumfe den medicinske vurdering. Min tilgang er, at vi er samarbejdspartnere med jordemoderen, siger Maria Utoft Paladino.

Annonce
Holstebro

SFO-ledere peger på flere forklaringer: De yngste børn strømmer til sfo'erne - de ældste siver

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Tyve tog to timer om at stjæle 45 opvaskemaskiner og tørretumblere: Det værste er, at de stjal to bestemte hvidevarer

Sport For abonnenter

Breddehåndbolden ruller igen efter corona: - Aner ikke hvad de andre hold kommer med

Erhverv

Avlere holder igen med at sælge: - Der kommer jo ikke flere skind, så der er ingen grund til at forære dem væk

Holstebro

Vil have drøftet mængden af lukkede punkter: For at være helt ærlig, havde jeg ikke spekuleret over det

Struer

Ny genbrugsplads skal være klar i slutningen af maj næste år

Debat For abonnenter

Manden har jo ret - vi får for lidt

Navne

40 år på autoværkstedet i Naur-Sir

Holstebro

Finn samler på en ting, vi allesammen har gået med i lommen: - Der er mange samlere, der køber bare for at købe

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Erhverv

Døde insekter var med til at give sur smiley: Jeg synes, at de var hårde ved mig

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Navne

Holstebro-forfatter belønnet med 50.000 kroner og æren for sin debut-roman

Annonce