Annonce
Lemvig

Landbruget til debat: - Jeg kan godt garantere, at vi kommer ikke til at lave om på pakken, hvis vi får magten

Morten Agger præsenterede sig som mælkeproducent, men han er også landboforeningsformand. Foto: Johan Gadegaard

Landbruget skal ikke føle sig fredet i den kommen valgperiode, hvis klimamålene skal opfyldes

Lemvig: Partierne har mange og forskellige tanker for landbrugets fremtidige rolle.

Det kom frem på onsdagens vælgermøde, hvor formanden for landboforeningen, Morten Agger spurgte ind til den såkaldte landbrugspakke, som den nuværende regering har vedtaget. Den giver landmændene mulighed for at bruge for eksempel mere gødning på visse arealer mod, at der samtidigt kompenseres for kvælstofudvaskning på anden vis. Derfor ville Morgen Agger gerne vide, hvad der ville ske med pakken, hvis de enkelte partier kom til magten.

Josefine Schlosser (radikale) erkendte blandt, at hun ikke er ekspert på landbrugsområdet, men at hun støttede et grønt valg samt en omlægning af den europæiske landbrugsstøtte. Socialdemokraten Palle Lykke Ravn så også gerne, at landbrug og miljø kommer til at gå hånd i hånd, mens den konservative Orla Østerby bakkede fuldt op om pakken.

- Den har været totalt afgørende for, at landbruget fik lov at gødske på nogle områder, så vi fik nogle kerner, der var noget værd, sagde han.

Også Venstres Thomas Danielsen var klar i mælet: - Jeg kan godt garantere, at vi kommer ikke til at lave om på pakken, hvis vi får magten, og han fik støtte fra Kristendemokraten Jens Erik D. Jensen.

Alternativets Nicklas Stampe Raabjerg samt Enhedslistens Ditte Kromann efterlyste begge, at landbruget bør omlægges til 100 procent økologi for at begrænse forurening og brug af pesticider.

Liberal Alliance ved Steffen Troldtoft, der selv er landmand, supplerede ved at kræve skatten på produktionsjord fjernet.

Tina Hedegaard Pedersen (nye borgerlige) erklærede lige som Josefine Schlosser, at hun ikke var specialist i landbrug.

- Jeg er overbevist om, at landmænd ikke sviner, mere end godt er. Jeg synes, I gør et godt stykke arbejde, og derfor er det også vigtigt at lytte til landmændene, sagde hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce