Annonce
Vinderup

Mange millioner: 60 lejeboliger skrælles helt af og bygges op fra bunden

60 lejligheder i Engpaken i Vinderup får den hel store tur med nye døre og vinduer, ny ydermur og nyt tag - og nyt køkken, bad og installationner. Den samlede udgift løber op i over 60 millioner kroner for renovering af de almene lejeboliger, som tilhører Bo MidtVest. En blok med 12 lejligheder bliver renoveret i år og de næste fire blokke i 2021 og 2022. Forto: Morten Stricker.
Arbejdet er nu startet med at renovere 60 nedslidte boliger i Engparken i Vinderup, og det kommer til at koste én million kroner per bolig.

Vinderup: De første 12 lejligheder er fraflyttet, og nu er arbejdet gået i gang med at renovere den første af de fem gule blokke i Engparken.

Det er boliger, som har været nedslidte med utætte vinduer og skimmelsvamp. Og det har taget 10 år finde en løsning, hvor økonomien hang sammen med støtte fra Landbyggefonden.

Det bliver den helt store omgang: Alle facademure skal fjernes, og døre, vinduer og det gamle asbesttag bliver skiftet ud.

Der bliver ny ydermur og med mere isolering - og der kommer 40 centimeter isolering under taget, før der monteres nyt eternittag.

- Alle indvendige flader bliver også fornyet - med nye lofte, gulve, og nyt tapet på væggene. Og nye badeværelse med gulvvarme og nye køkkener, fortæller Jesper Danielsen, som er projektleder ved Bo MidtVest, som ejer de almene boliger.

Der er i alt fem boligblokke, hvor den første er bygget i 1976 og den sidste i 1980. Så byggeriet er kun cirka 40 år gammelt.

Den første nyrenoverede blok skal gerne stå færdig til december.

- Vi skal lige gøre os nogle erfaringer med den første blok, før vi går i gang med de næste, fortæller projektlederen.

De næste to blokke med i alt 24 lejligheder får den samme omgang i 2021, mens de to sidste blokke skal stå færdige i 2022.

Annonce

Engparken

De fleste boliger i de fem gule blokke i Engparken er mellem 80 og 95 kvadratmeter. Der er dog også 15 små lejligheder på mellem 55 og 61 kvadratmeter, og så er der to større boliger på 103 kvadratmeter i den ældste blok. Lejlighederne har fra to til fire værelser.

Den ældste blok er bygget i 1976, og de fire andre i 1979 og 1980 - og alle med kælder under.

Indvendigt udvides enkelte badeværelser, som er for små, og der åbnes op mellem entre og køkken-alrum.
Der monteres nye loft og gulve, og vandrør, afløb og sanitet skiftes ud, mens elinstallationer renoveres.

Det er ekstra millionstøtte fra Landsbyggefonden til betaling af lån, som gør det muligt at gennemføre projektet, som koster cirka 12.000 kroner per kvadratmeter bolig.

Stor millionregning

Der er afsat 61 millioner kroner til renoveringen - altså godt en million kroner i gennemsnit for de 60 boliger, som er omkring 80 kvadratmeter i gennemsnit.

Lars Christiansen, der er formand for beboerne i afdeling, synes, det er alt for mange penge at bruge på de ældre boliger.

- Vi har brug for nye døre og vinduer, men vi har en dårlig økonomi i afdelingen, så vi ikke kan låne, og nu er det endt med det her store og dyre projekt, siger Lars Christiansen.

Boligerne bliver renoveret for cirka to tredjedele af prisen for nybyggeri.

- Men for eksempel kan jeg ikke få gulvvarme i lejligheden, fordi det er gammelt byggeri. Og vi får heller ikke individuelle varmemålere, siger Lars Christiansen.

Huslejen stiger fra cirka 4800 til 5200 kroner for en gennemsnitsbolig efter renoveringen. Det vil delvist blive opvejet af lavere varmeregning.

- Men trods utætte vinduer har vi betalt mindre i varme end det, som huslejen stiger med, siger Lars Christiansen, som er medhjælper på en en gård med økologiske malkekøer.

For mange penge

Han synes ikke, man får nok for pengene.

- Det er ikke hver dag, der bliver brugt 60 millioner kroner på renovering af boliger i Vinderup. Så havde jeg gerne set en anden løsning, siger han.

Lovgivningen for almene boliger gør dog, at det ikke var muligt.

- Så kunne vi ikke gøre andet end at stemme ja, siger en ikke helt tilfreds formand.

Alle boliger får nyt køkken ved renoveringen.

- Men der er nok 20 procent, som selv har bekostet et nyt køkken, som nu ryger ud, siger Lars Christiansen, hvis eget køkken er fra 2011.

Faktisk bor han selv i den ældste blok, som er bygget i 1976.

- Men det er den, hvor vinduerne har holdt bedst. Der er åbenbart blevet sjusket ved byggeriet af de næste blokke, konstaterer han.

Lars Christiansen, der er formand for beboerne i Engparken, havde hellere set en mindre renovering med især nye vinduer. Han synes, 60 millioner er meget at bruge på de fem blokke, som faktisk kun er godt 40 år gamle. Men hvor der er problem med utætte døre og vinduer og skimmel i flere lejligheder. Foto: Morten Stricker

Bliver boende

Der er fundet nye boliger i Engparken til lejerne i de 12 boliger, som er tømt. Blandt andet fordi enkelte boliger stod tomme på grund af skimmelsvamp.

- Det ser ud til, at alle vil kunne genhuses internt i afdelingen under renoveringen, siger Jesper Danielsen fra Bo MidtVest.

Lars Chistiansen har boet 13 år i Engpaken, og han har selv fået sat ny køkken ind for ni år siden - og det har cirka 20 procent af beboerne. Men nu får lejlighederne nye badeværelser og køkkener - og også nye gulve og loft, og så ryger alle de gamle køkkener ud. Foto: Morten Stricker
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce