Annonce
Indland

Mange forældre deler billeder af børn: Få spørger om lov

En undersøgelse fra Børns Vilkår viser, at kun 14 procent af forældrene altid spørger børnene om lov, inden de lægger billeder af dem ud på sociale medier. 64 procent svarer til gengæld, at de aldrig eller sjældent spørger børnene, inden de deler billeder. (Arkivfoto)

Når forældre deler billeder af deres børn, kræver det i princippet samtykke, siger Red Barnet.

Langt de fleste børn oplever, at deres forældre deler billeder af dem på sociale medier. Det viser en undersøgelse fra Børns Vilkår, skriver Kristeligt Dagblad.

Mens fire ud af fem forældre deler billeder af børnene, får meget få forældre samtykke, inden de klikker på deleknappen.

Men børnene har faktisk ret til at blive spurgt, fortæller Kuno Sørensen, psykolog hos Red Barnet.

- Det er bekymrende, at forældrene i så lille grad spørger børnene om lov, inden de deler billeder af dem. Forældrene skal lære dem, hvordan man bør opføre sig, og at man ikke deler billeder af andre uden samtykke.

- Børn har de samme rettigheder som voksne. Det står i Børnekonventionen. Når man for eksempel deler portrætbilleder, så kræver det i princippet et samtykke fra barnet, siger Kuno Sørensen.

Dog er der åbenlyse udfordringer med små børn, præciserer psykologen.

- Det er naturligvis svært at indhente et samtykke fra en toårig. Men forældre skal handle ud fra barnets tarv og derfor også beskytte barnets privatliv, siger Kuno Sørensen.

Børns Vilkår har undersøgt billeddeling af børnehavebørn i alderen fem til seks år, og her svarer 64 procent af de adspurgte forældre, at de aldrig eller sjældent spørger om lov, inden de deler et billede af deres barn på sociale medier.

Kun 14 procent svarer, at de altid spørger om lov.

Mange børn finder det, når de kommer i puberteten, pinligt og ubehageligt, at der ligger billeder af dem som små på nettet, fortæller Kuno Sørensen.

Men det er i virkeligheden også svært at forudse, hvad billederne reelt kan bruges til senere hen, fortæller Winnie Alim, seniorkonsulent ved Børns Vilkår, der står bag undersøgelsen.

- Vi ved selvfølgelig ikke, hvad der sker i fremtiden, men vi ved for eksempel, at Facebook har ansigtsgenkendelse. Hvad den data (billederne, red.) bliver brugt til i fremtiden, ved vi ikke.

- Man kan forestille sig, at det kan bruges i big data-analyser, men det kan også bruges på et mere individuelt niveau, siger Winnie Alim.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce