Annonce
Mærkedage

Manden med den perfekte debut

Den amerikanske skuespiller Edward Norton har ofte spillet bad boy og mænd i konflikt med sig selv. Han er især kendt fra Fight Club og The incredible Hulk. Søndag den 18. august fylder han 50. Angela Weiss/Ritzau Scanpix
Edward Norton har altid vidst, at han ville være skuespiller. Hans skuespildebut banede vejen for resten af karrieren. Søndag den 18. august fylder han 50 år.

50 år: Ud af ingenting snuppede han birollen foran 2000 andre ansøgere i filmen "Primal Fear".

Hans auditionbånd blev berømt i Hollywood, og skuespildebuten som en kordreng fra Kentucky, der stod anklaget for mord, kastede en oscarnominering af sig, som han dog ikke vandt.

Norton, der søndag den 18. august fylder 50 år, har tidligere udtalt, at han altid har vidst, at han ville være skuespiller.

Men selv om skuespillerdrømmen længe var klar for Edward Norton, tog han et par afstikkere på vejen.

Han tog en bachelor i historie fra det anerkendte Yale University, der ligger i New Haven, Connecticut.

Da han var færdig på universitet, rejste han til Japan for at arbejde i et af sin farfars firmaer i Osaka.

Drømmen om at blive skuespiller fyldte dog så meget for Edward Norton, at han rejse tilbage til New York for at forfølge den.

Tilknytningen til Edward Albees teater Signature Theater Company blev springbrættet til hans skuespillerkarriere, fordi det var her, han sendte et bånd til casteren på "Primal Fear".

Edward Norton er blevet mest anerkendt for at spille de barske roller. Han er nomineret til en Oscar tre gange: for sin medvirken i "Primal Fear", i "American History X" og i "Birdman".

I 2003 startede han sammen med sin bror, Jim Norton, filmselskabet Class 5. Her har han også prøvet kræfter med at være filmproducer.

Privat er Edward Norton gift med filmproduceren Shauna Robertson. De har sammen sønnen Altlas Norton.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce