x
Annonce
Mærkedage

Manden bag hippiernes ultimative slagsang

Sangeren, sangskriveren og komponisten Tom Lundén fylder 70 år den 16. marts. Det var ham, der i 1975 skrev sangen I kan ikke slå os ihjel til fristaden Christiania. (Arkivfoto) Marie Hald/Ritzau Scanpix
Dissing, Annisette og Sebastian sang den. Men det var Tom Lundén, der skrev klassikeren "I kan ikke slå os ihjel". Mandag den 16. marts fylder han 70 år.

70 Tom Lundén voksede op på Nørrebro i København og blev fra syvårsalderen undervist i klassisk klaver.

Allerede som 13-årig begyndte han at skrive digte og komponere, og som 25-årig skrev han en sang, der i flere årtier har været en af de mest anvendte protestsange i Danmark.

Den 16. marts fylder sangeren, sangskriveren og komponisten 70 år.

I 1974 dannede Tom Lundén bandet Bifrost sammen med vennen Finn Jensen. Allerede året efter skrev han sangen "I kan ikke slå os ihjel" til fristaden Christiania.

Sangen blev indspillet af Bifrost men med Sebastian, Annisette og Povl Dissing som forsangere. Det skete under navnet "Det Internationale Sigøjnerkompagni".

Sangen blev hurtigt Christianias slagsang, men den har siden været benyttet af enhver gruppe i samfundet, der har følt sig trådt på af myndighederne - lige fra slagteriarbejdere til aktivistiske skoleelever.

Bandet Savage Rose med Annisette i forgrunden har i øvrigt jævnligt optrådt med sangen.

Tom Lundéns evner som sangskriver og musiker var i 70'erne og 80'erne med til at gøre musikkollektivet Bifrost til et af den tids store bands.

Ida Klemann og hindumunken Annapurna var også centrale i bandet, hvis musik ramte direkte ind i hippietidsånden.

I årene frem til 1983 stod de bag album med store hits som "Hej, Maria", "Når verden bliver min" og "Det er morgen".

Trods stor succes forlod først Annapurna og siden en stor del af den oprindelige besætning skuden.

Men Tom Lundén fortsatte i Bifrost sammen med blandt andre kæresten Pia Cohn som sangerinde.

I 1996 udgav Bifrost dog sit sidste album, men det kunne ikke stoppe Tom Lundén, der i mange år fortsatte med at skrive sange til andre kunstnere fra Burning Red Ivanhoe til Sanne Salomonsen og Szhirley.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce