Annonce
Mærkedage

Manden bag en evig klassiker

Den australske filminstruktør Peter Weir bliver 75 år den 21. august. Pierre Verdy/Ritzau Scanpix
"Døde Poeters Klub" gjorde filminstruktør Peter Weir udødelig. De seneste årtier har det dog været småt med udgivelser fra australieren, der onsdag bliver 75.

75 år: Det er få film, der konsekvent bliver hyldet, når de har jubilæum.

En af dem er "Døde Poeters Klub", der udkom i 1989 og for nylig havde været på markedet i 30 år.

Anmeldere verden over brugte det som anledning til på ny at lovprise filmklassikeren, hovedrolleindehaveren Robin Williams og ikke mindst instruktør Peter Weir.

Sidstnævnte fejrer selv en halvrund dag, når han onsdag den 21. august bliver 75 år.

Mens det måske er de færreste, der kender ham ved navn, så kender de fleste en eller flere af australierens film.

Det gælder "Døde Poeters Klub" om den dybt konservative kostskole, hvor en ny lærer rusker gevaldigt op i undervisningsmetoderne og bliver et idol for de undertrykte elever.

Eller "The Truman Show" med Jim Carrey som forsikringsagenten, der finder ud af, at hele hans liv er et langt realityshow, hvor alle omkring ham er skuespillere.

Et tredje eksempel er Peter Weirs internationale gennembrud, "Vidnet", der blev nomineret til en Oscar. Her har Harrison Ford hovedrollen som politimanden, der beskytter en dreng, som er det eneste vidne til et drab i amishsamfundet.

Andre kendte Peter Weir-film er "Green Card", "Frygtløs" og "Ærens vej til Gallipoli".

Størstedelen af hans udgivelser ligger dog tilbage i det 20. århundrede, og hans seneste film, "The Way Back", udkom i 2010.

Australieren har nemlig set sig sur på filmbranchen, som den fungerer i dag.

Han mener, at investorer er blevet mere og mere forsigtige med deres penge og efterhånden kun vil finansiere sikre succeser. Den type instruktør er Weir ikke.

Peter Weir bor med sin hustru i Sydney. De har to børn.

Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Kultur

Ausumgaard dropper forårsmarkedet

Leder For abonnenter

Debatniveauet er simpelthen for lavt

Nogle gange er der behov for rabiate og grænsesøgende udtalelser for at få en debat sat i perspektiv. Overdrivelse, karikerede holdninger og provokationer kan lokke ligesindede og modstandere frem og tjener derfor et formål. Og hvis de holder sig inden for lovens rammer, kan vi såmænd også lægge spalteplads til dem. Både i form af redaktionelt behandlede emner, i læserbreve og i kommentarer til vores indhold på nettet. Men der er grænser. Torsdag bragte vi et læserbrev, hvori Jens Kristian Noe fra Holstebro gik helt til grænsen i ulvedebatten. Holdningerne i indlægget står han næppe alene med, men det provokerende budskab affødte primært reaktioner fra folk med den modsatte holdning. Her taler vi om den yderst forsimplede diskussion om "for eller imod ulven". Den diskussion, hvor nuancerede mennesker for længst er stået af, og kun de mindst kompromissøgende står tilbage i hver sin skyttegrav og råber ukvemsord. En absolut værdiløs diskussion. Af den årsag valgte vi at lukke for kommentarer til indlægget på nettet. Det sker sjældent. For vi vil om nogen gerne facilitere en saglig debat om ulven og det skel, den har skabt mellem mennesker efter sin genkomst til vores område. Men vi må ærligt erkende, at netop den debat er svær at være ordstyrer for. Det afholder os naturligvis ikke fra at skrive om ulven og de følelser, der er forbundet med den. Men ingen skal et øjeblik tro, at vi er glade for den interesse vores indhold får alene på baggrund af usaglige kommentarer. Vi vil meget hellere den positive dialog. Og det gælder ikke kun ulven. Så sent som torsdag fik jeg en henvendelse fra en læser, der var utilfreds med, at vi havde optaget et læserbrev om et andet harskt emne. Han opsagde sit abonnement på den baggrund. Vi bringer disse indlæg, fordi de findes og fordi de reflekterer det samfund, vi befinder os i. Men vi er også vidende om, at det ofte er de mest rabiate, der tyer til at sende et læserbrev. Det vil vi gerne lave om på. Derfor skal opfordringen herfra lyde: Send et læserbrev og vis os alle, at debatterne er meget mere nuancerede.

Annonce