Annonce
Danmark

Gade har støvsuget personlige stemmer over hele landet: - Søren er bare kampafgørende

- Han er nærværende. Søren Gade tør vise flere sider af sig selv, og det kan folk bare godt lide. Folk føler sig trygge i hans selskab. Det handler ikke kun om politik, siger Venstres Thomas Danielsen. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Politik er en holdsport, siger Hernings borgmester Lars Krarup: - Men Søren Gade er bare kampafgørende. Historien om fjerdepladsen, der gjorde rent bord i Jylland.

EU-valg: - Det er Lars, siger Hernings borgmester med Krarup som efternavn, da han tager telefonen.

Han er privat ven med Søren Gade, og han kender om nogen den 56-årige stemmesluger fra Holstebro.

- Jeg ville ønske, jeg kunne sige, at jeg var overrasket. Men det er jeg altså ikke, siger Krarup om Søren Gades valgresultat.

Spørger man Lars Krarup, hvad det er, som Gade kan, lyder svaret: være autentisk.

- Han siger, hvad han mener. Han går efter at få indflydelse, og det tror jeg godt, folk kan lide. Han pakker det ikke ind, siger Krarup.

Det har ikke altid givet venner.

Slet ikke internt i Venstre, hvor han med jævne mellemrum som gruppeformand har kritiseret regeringen for ikke at være liberal nok eller for at ville fjerne de folkevalgte fra regionerne.

Da Venstre skulle skrue sin liste til parlamentsvalget sammen, endte Gade på en beskeden fjerdeplads, hvad han bestemt heller ikke var tilfreds med, når man talte med ham uden for citat.

Men da de personlige stemmer i løbet af mandagen blev talt op, viste det sig hurtigt, at Gade blev kongen af Venstre og ikke mindst kongen af Jylland, nord for Kongeåen.

I hjembyen Holstebro, som Gade ynder at omtale som "byernes by", fik han 84 procent af alle stemmer på Venstre som personlige stemmer - og han fik 39 procent af alle afgivne stemmer i kommunen som personlige stemmer.

På landsplan fik han 201.626 stemmer og sprængte listen, så det gav genlyd langt ud over det vestjyske, hvor Gade har rod - og det nordjyske, hvor han er opstillet.

Annonce

Konkurrencen er ikke så hård

Lars Krarup griner lidt. Om det er af situationen eller af sin egen metafor står ikke helt klart:

- Politik er en holdsport, og det mener jeg virkelig. Det er et hold, der skaber resultaterne.

- Men Søren er bare kampafgørende. Det har han vist før, og det viser han igen, siger Krarup om Gade, der har støvsuget stemmer over hele landet.

Men, som en kritisk Venstre-røst siger, er det også lettere at ”shine” til parlamentsvalget. Konkurrencen er ikke så hård, og så er de fleste kandidater, der er opstillet, fra de store byer og særligt København.

Så mens spidskandidaterne har talt om klimaet, mere om klimaet og så lidt om brexit, talte Søren Gade om alt muligt andet:

- Jeg taler naturligvis også om klimaet. Men jeg tror også, at der er mange, der har sympati for EU-projektet, men som alligevel mener, at vi skal værne om grænsekontrol og de sociale ydelser. Det er ikke altid en holdning, der er lige populær i mit eget parti. Men jeg tror, at det er noget, som mange godt kan se. Og det har nok været med til også at lokke nogle af de stemmer, som vi mistede til DF ved det seneste valg, tilbage igen, siger Søren Gade.

Læs det på hjemmesiden

En anden af de personer, der kender den vestjyske stemmesluger godt, er partifællen Thomas Danielsen, der er opstillet i Struer-Lemvig-kredsen.

Gennem årene har han trukket på Gades erfaring i sit politiske arbejde, og man kan næsten ikke komme forbi en halmballe i det nordvestjyske, uden at man kan se Danielsen og Gade afbildet sammen.

- Han er nærværende. Han tør vise flere sider af sig selv, og det kan folk bare godt lide. Folk føler sig trygge i hans selskab. Det handler ikke kun om politik, siger Danielsen.

For nok er Søren Gade på både Twitter og Facebook.

Men han har kun lavet ti tweets i sit liv.

Han skriver ikke et ord om politik på Facebook:

- Jeg gider ikke bruge min profil på Facebook på politik. Det er der nogle i Venstre, der er trætte af. Men jeg har det sådan, at vil man vide noget om Venstres politik, kan man gå ind på Venstres hjemmeside.

Hans seneste opslag på Facebook inden valget handlede heller ikke om, at man skulle huske at stemme. Det handlede om glæden ved at være far.

- Jeg tror ikke, at der er nogen genvej eller hemmelighed til at kunne komme i kontakt med vælgerne. Jeg har i alle mine år i politik været rundt og holde tusindvis af foredrag over hele landet. Eller sådan føles det. Om alt. Om politik, om kræft, om sorg og om, hvordan livet ser ud bag den politiske kulisse. Det er som med elefanten. Man skal spise den i små bidder, siger Søren Gade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Lad det nu blive realistisk

Som vi skrev i avisen onsdag, følger de lokale idrætshaller - sammen med landets øvrige - noget interesseret, hvad der sker med planerne om de såkaldte B18, et nyt bygningsregulativ. Hvis det gennemføres, som der er lavet udkast til, vil det give voldsomme problemer med en række af de mange arrangementerne, hallerne har i dag. Hvis det gennemføres, skal der ved hvert arrangement laves en pladsfordelingsplan, som skal godkendes af en brandteknisk virksomhed. Og der skal være folk til stede, som skal være uddannet i brandmateriellet. Ud over det vil være en uoverskuelig økonomisk byrde for de mange små-arrangementer, der er i hallerne, vil det også give en masse praktiske udfordringer. Som for eksempel at hvis der kommer lidt flere mennesker, end man havde regnet med, må der ikke stilles ekstra borde op, fordi de ikke indgår i den plan, der er godkendt. Nu må man håbe, at de, der har udarbejdet udkastet, også vil forholde sig til den realistiske dagligdag. Naturligvis skal sikkerheden være i orden, og det grundlæggende i hallerne er, at der er nødudgange, flugtveje er beskrevet, og der er brandmateriel, der også virker. Og det siger sig selv, at man ikke må stille ekstra borde, store gymnastikredskaber eller andet op foran flugtvejene. Men at der skal laves en plan for hvert et lille arrangement, som skal godkendes og dermed betales hos en virksomhed, det er at gå alt for langt. Det vil i realiteten betyde, at en lang række arrangementer ikke kan gennemføres, fordi der ikke er penge til det, og fordi det bliver for besværligt. Der er gjort indsigelser mod det nye regulativ, og forhåbentlig vinder fornuften, så der naturligvis er et indhold, der sikrer sikkerheden. Men at man også forholder sig til virkeligheden. En halbestyrer ved jo alt om, hvordan man må stille borde op, uden det går ud over sikkerheden, og han er i jævnlig kontakt med brandmyndighederne, der både kontrollerer og giver gode råd. Det må række. Vi kan ikke undvære de mange små arrangementer i de haller, der binder mange mindre samfund sammen.

Annonce