Annonce
Danmark

Majas tabte ungdomsliv: Jeg plejer jo at feste og gå i byen

Weekenden plejer at betyde fest for 18-årige Maja. Sådan er det ikke, når man er ung i coronaens skygge. Foto: Peter Leth-Larsen
Jeg har aldrig arbejdet så hårdt i skolen som nu, siger Maja Enemark om det nye gymnasieliv hjemme foran skærmen.

Det er weekend, det lørdag og det er partytime. Maja skal til stor dobbelt 18 års fødseldagsfest i Strib Forsamlingshus, og der kommer næsten 100 andre unge. Eller sådan skulle dagen i dag have været, hvis ikke coronatruslen var flyttet ind i 18-årige Maja Enemarks liv.

- Festen er blevet udsat. Jeg håber, det bliver til noget engang, siger hun.

Nu kigger hun ind i en helt anderledes slags weekend, end dem hun er vant til: Ingen fester, ingen volleyballkamp, ingen bytur på Temabar i Vejle med sin bedste vendinde fra efterskolen. Og heller ingen bytur i Middelfart.

- Jeg kan godt lide at gå i byen og møde nye mennesker, siger hun.

Nu møder hun ikke engang dem, hun kender i forvejen.

Annonce

Lærerne presser

Oven i købet er det blevet hårdere at gå i 1. g på Middelfart Gymnasium, efter pensum er flyttet ind på Majas fars hjemmekontor, hvor Maja typisk sidder fra klokken 8.10 - 15.20 - dog med pauser.

- Det er 100 procent hårdere end at gå i skole. Jeg har aldrig lavet så meget som i denne her uge, siger hun.

Det foregår på den måde, at læreren digitalt lægger stof op til hvert modul på halvanden time, og Maja og de andre elever skal så aflevere når timen er slut.

- Det plejer man jo ikke at skulle, når man sidder i klassen, hvor det er lidt lettere at slappe af. Men her kan de hele tiden følge med i, hvor langt man er og hvor meget, man har afleveret, siger Maja Enemark.

For ud over de mere disciplinerede timer, så er der stadig lektier og afleveringer.

- Jeg tror, lærerne helt har glemt, at der også er noget, der hedder fritid, siger Maja.

Sagde altid ja

Hun sørger for at gå nogle ture og få frisk luft ind imellem, og selv om det kan være svært at indrømme, så er der også noget godt ved det nye liv.

- Det er ikke så stressende. Før var der noget hele tiden, for jeg er sådan en, der siger ja til alt, og så er der skole, lektier, volleyball, fitness, arbejde. Det er først nu, hvor det er mere roligt, at det går op for mig, at jeg nok har haft lidt for travlt på det sidste, siger Maja Enemark Petersen.

Samtidigt savner hun helt vildt at være sammen med andre unge:

- Jeg savner virkelig at være social, at være sammen med mine venner og generelt bare nogen på min egen alder at være sammen med. Der er selvfølgelig de sociale medier, FaceTime o.s.v., men det er bare ikke det samme Det er lidt hårdt, siger Maja.

Hun har enkelte gange været sammen med en veninde, men selv det er anderledes nu:

- Jeg var sammen med min kusine sidste weekend, og vi måtte ikke sove sammen eller kramme, hvilket vi altid plejer at gøre, så vi var sammen på en helt anden måde end normalt, siger hun.

Noget andet, der er hårdt, er, at hun ikke ved, hvornår tingene bliver normale igen.

- Vi fik at vide to uger, men jeg tror det bliver længere. Jeg tror ikke, vi kommer tilbage før efter påske. Måske kommer vi slet ikke i skole mere før sommerferien.

Men fest eller ej - I dag er det weekend, og Maja skal ikke ind og sidde på fars hjemmekontor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce