Annonce
Mærkedage

Magien på retur for Johnson

Earvin Magic Johnson blev to gange optaget i basketballens Hall of Fame. I 2002 for sin indivuduelle karriere og i 2010 som medlem af Dream Team. Danny Moloshok/Reuters
Basketballegenden Earvin "Magic" Johnson førte både gode og dårlige nyheder med sig i sin fænomenale karriere. Onsdag den 14. august fylder han 60 år.

60 år: Der var jubel i NBA-klubben Los Angeles Lakers, da den i 2017 hyrede Earvin "Magic" Johnson som præsident.

Den tidligere basketballstjerne skulle hjælpe holdet tilbage til toppen, hvor det havde befundet sig i 80'erne, da Johnson selv spillede i klubben.

Missionen mislykkedes, og efter en skuffende sæson trak han sig i april i år fra igen posten i den klub, der i 1979 valgte ham som den første i første runde af NBA-draften og har gjort ham til mere end blot en af verdens allerbedste basketballstjerner - nemlig et fænomen.

Der var ikke mange, der havde regnet med, at "Magic" Johnson, der onsdag den 14. august fylder 60 år, ville blive så gammel.

Basketballstjernen chokerede nemlig i 1991 hele sportsverdenen ved at fortælle, at han var hiv-positiv. Dengang var diagnosen det samme som en dødsdom, der skulle eksekveres i løbet af ganske få år.

Men 28 år efter lever "Magic" - på grund af lægevidenskaben, penge og indflydelse - fortsat i bedste velgående.

Den 206 centimeter høje legende havde stor gennemslagskraft som aktiv, fordi han både var en af historiens bedste basketballspillere og samtidig en utrolig god ambassadør for sporten.

Fem gange vandt han NBA-mesterskabet med Los Angeles Lakers. Han blev tre gange kåret som ligaens mest værdifulde spiller, og hans spillestil gjorde ham til en mand af folket.

Hvor rivalen Michael Jordan var individualisten, der på egen hånd kunne vinde mesterskaber, var Johnson kollektivisten, hvis force var at gøre sine holdkammerater bedre med sit enestående blik for spillet og overlegne afleveringer.

Han har altid været utrolig populær i USA, og populariteten blev global, da han sammen med de andre superstjerner på "Dream Team" fortryllede verden ved OL i Barcelona i 1992.

Her spillede han trods sin sygdom, og i 1996 gjorde han comeback i NBA, selv om mange spillere ikke var trygge ved at spille over for ham på grund af smittefaren. Det blev kun til en halv sæson, inden han stoppede igen.

Siden rejste han verden rundt og spillede for mindre hold - for en fyrstelig hyre.

Blandt andet i Danmark for Magic Great Danes. Et projekt sat i søen af Danmarks Basketball Forbund, hvilket resulterede i et kæmpe hul i forbundets pengekasse og et sportsligt tvivlsomt bidrag fra amerikaneren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce