Annonce
Mærkedage

Madsen blev forfatter for at imponere en flirt

Svend Åge Madsen fotograferet på stranden nær hans hjem i Risskov i Aarhus. (Arkivfoto) Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Forfatteren og sprogekvilibristen Svend Åge Madsen fylder 80 år uden på noget tidspunkt at have tabt flyvehøjde på et unikt og vildtvoksende forfatterskab.

80 år: Allerede da en af dansk litteraturs største nulevende fyrtårne, Svend Åge Madsen, fyldte 70, skrev kolleger og venner et festskrift.

Her priste mange af dem med slet skjult misundelse Aarhus-forfatterens unikke litterære livsværk.

Så hvad kan man tilføje, når den fortsat produktive Kloge-Åge fylder 80 år den 2. november. Andet end at hans seneste mammutroman "AF den anden verden" kom så sent som i 2017.

Et imponerende værk om en flok fanger, der under flugt fra en koncentrationslejr rammes af en "glemselsgift", der udvisker, hvor de har været, og hvem de er.

Det giver forfatteren på vanlig Madsensk vis afsæt til et stort, kompleks værk om helt fra bunden at genopbygge et smadret samfund, hvor selv sproget er fordampet.

Madsen skriver ikke nemme eller banale bøger, og de har nogle gange karakter af en undersøgelse af et emne, han er optaget af.

Ofte udgør romanerne også et netværk, hvor den trofaste læser kan opleve hovedpersoner i ét værk som bipersoner i det næste. Hans systematik er ofte tilskrevet hans baggrund i tidligere matematikstudier på Aarhus Universitet.

Han har fortalt, at han i matematikken søgte sandheden. I stedet valgte han så løgnen i sit rene destillat i form af romaner.

Hans første roman skrev han på 14 dage for at gøre indtryk på en amerikansk pige, han var lun på. Hun blev ikke til mere, men det gjorde karrieren.

Med flid og regelmæssighed er der gennem årene drysset op mod 30 romaner samt novellesamlinger, børne- og ungdomsbøger ud af Madsens gamle computer fra boghytten i hans baghave på Vestre Strandvej i Aarhus-forstaden Risskov. Her har han boet siden 1964.

Dertil kommer hans bidrag som husdramatiker på Aarhus Teater. Han har også sammen med sin nu afdøde kone Bendte Ingerlise Madsen skrevet kriminalromaner under pseudonymet Marianne Kainsdatter.

Det startede ellers ikke helt så godt. Gyldendal afviste hans første noveller og antydede, at forfatteren måtte være skizofren.

Men i 1962 debuterede han så med novellen "Den ottende dag" i tidsskriftet Vindrose. Så antog Gyldendal hans første bog "Besøget".

Siden er der stort set kommet en bog hvert år. Herunder hans folkelige gennembrudsroman Tugt og utugt i mellemtiden samt "Sæt verden er til" og "Syv aldres galskab".

Madsen har i sin lange karriere modtaget stort set alt, hvad der er værd at tale om af litterære priser fra de folkelige læserpriser til Det Danske Akademis Store Pris.

Han er kendt for selv at være storforbruger af litteratur og vild med jazz og klassisk musik, mens en mangeårig og vedholdende indsats på tennisbanen holder ham frisk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce