x
Annonce
Mad og drikke

Mad midt i en krisetid

Græskarsuppe. Foto: Sara Galbiati

Hverdagen har ændret sig for de fleste danskere. Coronavirus eller Covid-19 sætter dagsordenen for vores liv i disse dage, og vi må alle gøre en indsats for at beskytte os selv og ikke mindst landets mange ældre og syge mod sygdommen. Intet er vigtigere i de kommende måneder, og rammerne er sat for, at de næste uger så vidt muligt tilbringes inden for hjemmets fire vægge. Netop distance til andre mennesker er afgørende for en effektiv håndtering af pandemien, så vi må alle vente med knus og kram, til vi er på den anden side.

Tiden, mens vi venter, kan vi bruge meningsfyldt og fornuftigt. Vi kan blandt andet lave god mad fra bunden af gode, enkle og sunde råvarer. På den måde gør vi noget godt, både for os selv og vores kære, men også for vores sundhed.

Jeg kan varmt anbefale, at du planlægger ugens måltider. Anvend eventuelt den gratis Madforlivet Madplan til dette formål. Køb ind en gang om ugen, så du har råvarerne i huset. Det giver både ro i den nuværende situation, men øger også succesraten for at få tilberedt sundere måltider.

Tag gerne børn og unge med på råd, når ugens menu skal fastlægges, og de kan også sagtens komme med i køkkenet. Brug fantasien og de råvarer, du har til rådighed, for du kan let have en ”Tøm køleskabet”-dag, hvor du eksempelvis laver en virkelig lækker grønsagspostej. Du kan også bruge en formiddag på at tilberede en gryde med lækker suppe, bage en plade grovboller med spinat eller lave en lækker portion hummus, som du kan servere en aften med bagte rodfrugter. Disse retter smager fantastisk godt, kræver kun få råvarer, og så er de både sunde og billige. Det bedste af det hele er, at du kan tilberede større portioner og fryse dem ned.

Grønsagspostej med krydderurter

Spinatboller med hytteost-salsa. Foto: Sara Galbiati

Prøv denne enkle og velsmagende grønsagspostej med krydderurter, der er superlet at lave og kan serveres som aftensmad med en fyldig salat til eller som en lækker frokostret eller sundt pålæg. Grønsagspostejen er vegetarisk og kan tilberedes glutenfri og mælkefri.

4 personer

200 g løg og/eller porre

200 g gulerod

200 g persillerod eller knoldselleri

2½ dl grønsagsbouillon

½ dl god ekstra jomfruolivenolie

2 dl (glutenfri) havregryn eller hirseflager

2 æg eller æggeerstatning for eksempel hørfrøskum

Friskkværnet peber

3 spsk. friskhakkede krydderurter for eksempel basilikum, timian og persille

1-2 fed hvidløg (kan udelades)

Samtlige grønsager rengøres og rives, eventuelt i en foodprocessor. Svits alle grønsagerne i en god ekstra jomfruolivenolie på panden, tilsæt grønsagsbouillon og lad det simre i et par minutter. Herefter tilsættes krydderier, æg, havregryn eller hirseflager, og det hele kommes i en velsmurt form (1 liter) og bages ved 200 grader i en time.

Du kan med fordel servere grønsagspostejen med en fyldig salat, pesto og bønnefritter til.

En eventuel rest kan fint anvendes som pålæg dagen efter, og grøntsagerne kan varieres afhængigt af, hvad du har i køleskabet.

Græskarsuppe

Grønsagspostej. Foto: Sara Galbiati

Prøv denne lækre og spicy græskarsuppe med æbler, der smager fantastisk godt. Du kan selv skrue op og ned for smagen, afhængig af familiens præferencer.

4 personer

800 g Hokkaido-græskar

1 rødløg

3 fed hvidløg

½-1 chili efter smag og behag

1 spsk. ekstra jomfruolivenolie

200 g tomater (flåede)

200 g røde æbler

1 tsk. friskreven gurkemeje

1-2 tsk. spidskommen

6 dl grønsagsbouillon

4 dl kokosmælk*

Lidt vand til justering af konsistensen

Uraffineret salt og friskkværnet peber

Rengør Hokkaido-græskarret, fjern kernerne og skær det i mindre stykker. Du kan anvende det både med og uden skræl afhængig af, hvad du foretrækker. Hak løg, hvidløg og chili groft og svits det i ekstra jomfruolivenolien. Skræl æblerne og skær dem i småbitte stykker. Tilsæt herefter græskar- og æblestykker sammen med de flåede tomater. Svits det hele i nogle minutter og tilsæt knust spidskommen og gurkemeje.

Tilsæt herefter grønsagsbouillon og lad suppen simre ved svag varme i cirka 20 minutter. Blend suppen ensartet og cremet, juster konsistensen med lidt vand og smag den til med salt og peber. Lige før servering varmes suppen op og tages derefter af blusset for at tilsætte kokosmælk. Suppen må ikke koge, efter at kokosmælken er tilsat. Så er suppen klar til servering, og du kan pynte den med friske krydderurter, æblestykker, granatæblekerner eller hvad du har.

*Laver du ekstra portion af suppen til fryseren, så vent med kokosmælken til lige før servering.

Spinatboller

Disse spinatboller er lækre, fiberrige og sunde, og så er de lette at bage. Bollerne kan fryses ned og serveres som et mættende måltid med hummus eller hytteost-salsa til. Bollerne kan også bages glutenfrit.

6 styk

5 dl koldt vand

1 pakke økologisk gær

1 spsk. honning

75 g mandler

200 g frisk, hakket spinat (frossen hakket spinat drænet for væde kan også anvendes)

1 spsk. uraffineret salt

120 g grovvalsede havregryn (glutenfri)

500 g sigtet speltmel (alternativt 50% groft rismel og 50% havremel for glutenfri version)

100 g grahamsmel (eller boghvedemel, hvis du lever glutenfrit)

Smuldr gæren i vandet, tilsæt honning og pisk det hele sammen. Hak eller blend mandlerne. Tilsæt alle øvrige ingredienser og ælt dejen grundigt. I røremaskinen er det på medium hastighed i cirka 8-10 minutter. Dejen skal hæve koldt i 12 timer, eksempelvis natten over i køleskab. Dejen formes til boller med en vægt på cirka 180 gram og bages midt i en forvarmet ovn i cirka 30 minutter ved 200 grader.

Hytteost-salsa

1 bæger økologisk hytteost (200 g)

1 bundt purløg

10 radiser

1 stor gulerod

1 peberfrugt

Saft af 1/2 citron

1/4 grøn chili

1 fed hvidløg

Salt og peber

Hæld hytteosten i en skål. Hak hvidløg, purløg og chili helt fint og tilsæt. Pres citronsaft i salsaen. Radiser, gulerod og peberfrugt skæres i helt små tern og tilsættes. Rør sammen og smag til med salt og peber.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce