Annonce
Lemvig

M/S Vigen er kommet på arbejde - bryder isen i Lem Vig

Havnechef Svend Aage Lauridsen har den seneste uge brudt isen i indsejlingen til Lemvig Havn med M/S Vigen. Det bliver gjort for at undgå at pæle i havnen bliver skubbet op af isen. Foto: Jesper Lundsgaard
Havnechef vil sikre, at pæle i havnen og marinaen ikke bliver skubbet op af isen
Annonce

Lemvig: Store isflager lægger sig i klumper i sejlrenden, der fører ud af Lemvig Havn.

Hver dag i den seneste uge har havnechef Svend Aage Lauridsen stået bag roret på slæbebåden M/S Vigen for at bryde isen i sejlrenden. Men det har ikke været for at sikre, at skibe kan komme ind til havnen i Lemvig.

- Det er nødvendigt at bryde isen for at sikre, at pælene både i havnen og i marinaen ikke bliver skubbet op af isen. Længere ude i fjorden bryder jeg isen for at sikre, at bøjerne ikke bliver trukket med af isen, når den på et tidspunkt forsvinder, siger havnechefen, mens M/S Vigen er på vej ud gennem sejlrenden.

Annonce

Sejler to-tre timer om dagen

Det er en uges tid siden, at isen i Lem Vig blev så tyk, at det blev nødvendigt at bryde den. Svend Aage Lauridsen har været ude på vigen i to-tre timer om dagen for at bryde isen, og mens han sejler denne formiddag, bliver han ringet op. Der er brug for assistance andre steder, og her er M/S Vigen efterspurgt. Det bliver dog ved forespørgslen, da det vil tage for lang tid at komme frem til den pågældende havn.

Og det kan blive en dyr fornøjelse, hvis pælene i havnen knækker.

- Det koster 2000 kroner at skifte en pæl, og vi har 200 inde i havnen samt yderligere 150 i marinaen. Derfor sejler vi ud for at brække isen omkring dem, siger Svend Aage Lauridsen.

Han mindes ikke at der har været så meget is ved indsejlingen til Lemvig gennem mange år.

- Vi havde nogle vintre i årene 2010-2012, hvor der også var en del is. Så det er sjovt at komme ud for at bryde is igen, siger han og tilføjer, at det også er krævende at stå bag roret for at bryde is.

Den brudte is ligger i store flager i sejlrenden i Lem Vig. Foto: Jesper Lundsgaard

M/S Vigen, der er en solid dame med 60 års havvand under kølen, skal arbejde for at komme gennem isen, der er mellem 20 og 25 centimeter tyk. Men der bliver holdt en jævn fart gennem den opbrudte sejlrende.

Det er dog ikke kun isen, der er et problem for tiden. Det er også en forholdsvis lav vandstand. Mandag var vandet omkring 30 centimeter under daglig vande, men det har været helt ned på 90 centimeter under daglig vande.

- Der har været østenvind, og det har været med til at presse vandet ud af havnen. Men når vinden begynder at gå i syd eller sydvest, kan der komme nogle store isskruninger i den nordlige ende af vigen, siger havnefogeden, mens han på afstand spotter et par vinterbadere i Lemvig Roklub.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Højst 20 kilometer til en test og særlige planer for skolerne: Her er den omfattende testplan for genåbning

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce