Annonce
Holstebro

Møde skal afgøre Lokalhistorisk Arkivs fremtid: Enten overtager de frivillige - ellers kommer Rigsarkivets makulator

Det er intentionen, at Lokalhistorisk Arkiv i Holstebro snart skal drives af frivillige kræfter. På billedet ses leder af Lokalhistorisk Arkiv gennem 32 år, Jannie Würtz Sløk, der, da fyringerne blev meldt ud i maj, havde en opsigelsesperiode på ni måneder. Arkivfoto: Morten Stricker
Lokalhistorisk Arkiv skal gøres frivilligt. Men er det muligt? Arbejdsgruppe er fortrøstningsfuld, og det bliver den nødt til at være, for alternativet er "uhyggeligt".
Annonce

Holstebro: Lokalhistorisk Arkivs fremtid er uvis, efter personalet tidligere på året blev afskediget i en sparerunde på Holstebro Museum.

- Den udmelding tyggede vi på, for det var noget kedeligt noget, hvis det skulle ende med, at den lukker, siger formand for Nordvestjysk Slægtshistorisk Forening, Hans Toudal.

Museet har i stedet planer om at drive arkivet med frivillige kræfter, og derfor kontaktede direktør for De Kulturhistoriske Museer i Holstebro, Ingeborg Svennevig, Nordvestjysk Slægtshistorisk Forening samt Holstebro Museumsforening og Sygehushistorisk Gruppe Holstebro.


Den grelleste situation er, at hvis det her ikke lykkes, skal Rigsarkivet tilbydes materialet, og her viser erfaringen, at det tager 10 procent med hjem, mens resten ryger lige i makulatoren.

Hans Toudal, formand, Nordvestjysk Slægtshistorisk Forening


Foreningerne udgør en arbejdsgruppe, der er mødtes tre gange, og nu vil den endeligt teste, om tanken om frivillighed er holdbar.

- Vi havde indkaldt til møde for at se, om der er opbakning eller ej, siger Hans Toudal.

Det møde skulle være foregået på museet på torsdag, men er nu udskudt nogle uger grundet corona-restriktioner.

Annonce

Min fornemmelse er...

Arbejdsgruppen håber at se mange mennesker.

- Min fornemmelse er, at der er en rigtig god dialog de tre foreninger imellem, og det er også en god dialog med Ingeborg Svennevig. På den baggrund ser jeg lyst på tilværelsen i forhold til, at arkivet kan køre videre. Der skal nok komme et eller andet ud af det, vurderer Hans Toudal.

Hvad koster et lokalhistorisk arkiv?

Direktør for De Kulturhistoriske Museer (DKM), Ingeborg Svennevig, vurderede i maj, at museer stod til at tabe mellem 1,5 og 8 millioner kroner som følge af corona-krisen. Sommerens besøg gav dog optimisme på indtjeningskontoen, uden at redde alt. - Vi kommer nok til at ligge en million under i indtjening (i år, red.). Måske mere, fortalte hun for nylig til avisen.

- Besparelsen er samlet set på over 600.000 kroner for ikke længere at varetage lokalhistoriske arkiver i Holstebro og Vinderup, hvilket tæller materiel, lønninger, computere med mere, siger byrådsmedlem Kenneth Tønning (V), der af kommunen er udpeget til at sidde i bestyrelsen for De Kulturhistoriske Museer.

En atypisk aftale: Med i beregningerne hører dog et årligt statstilskud på omkring 100.000 kroner, som arkivet i Vinderup fik i begyndelsen af 1970'erne, da det skulle til at samarbejde med Holstebro Museum, forklarer næstformand i bestyrelsen Holger Hedegaard. Ved kommunesammenlægningen forsvandt de 100.000 kroner, indtil fejlen blev opdaget og i stedet blev et kommunalt anliggende. - Det er nu op til kommunen, om de penge skal forsvinde ud af beregningerne. Jeg håber, at de fortsat vil gå til arkiverne, særligt det i Vinderup som oprindeligt tiltænkt, siger Holger Hedegaard.

Selvom optimismen har overtaget, vedkender han sig også alternativet.

- Den grelleste situation er, at hvis det her ikke lykkes, skal Rigsarkivet tilbydes materialet, og her viser erfaringen, at det tager 10 procent med hjem, mens resten ryger lige i makulatoren. Det er en uhyggelig situation, som ikke ville være til at bære. Det ville heller ikke være at vise respekt for de folk, der fik arkivet op at køre og har arbejdet med at holde det i gang i 60 år, siger Hans Toudal.

Bestyrelsesmedlem hos De Kulturhistoriske Museer - samt byrådsmedlem for Venstre - Kenneth Tønning begræder også lukningen.

- Den er sket af nød fra museets side, siger han og henviser til corona, der har presset økonomien.

- Men den service, det lokalhistoriske museum har ydet, har ikke være lovfæstet som noget, museerne skal gøre, og den aktuelle situation har gjort, at museet har måttet prioritere sin kerneopgave. Men jeg håber, at man finder en politisk løsning, hvor de lokal-/egnshistoriske arkiver i Ulfborg-Vemb, Holstebro og Vinderup bliver sidestillet i forhold til den fremtidige drift, da jeg fuldt ud anerkender arkivernes betydning, siger Kenneth Tønning.

Kunne skaren af frivillige udgøre 20 til 30 personer, ville det se godt ud, vurderer arbejdsgruppen. Det kræver ingen forudsætninger at være frivillig, da der er et uddannelsessystem på plads, som kan oplære interesserede.

En erstatningsdato for opbaknings-mødet er endnu ikke på plads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Struer

Anerkendt kor giver julekoncert

Annonce