Annonce
Holstebro

Måtte afbryde danse-drøm efter vaccine-skader: Nu er Astrid tilbage på dansegulvet

»Han er som en af mine gamle danselærere. Han føles bekendt, det er rart. Og han indretter koreografien efter mig. Hvis der er ting, jeg siger, at jeg ikke kan, så gør vi det på en anden måde,« siger Astrid Bækgaard Thorsen om den sydafrikanske koreograf, Melody Putu, som hun træner sammen med til forestillingen »Carmina Burana«.

Astrid Bækgaard Thorsen er tilbage på dansegulvet, efter hun måtte afbryde dansen som følge af bivirkninger af en hpv-vaccine. Myndighederne anerkender endnu ikke skader efter hpv-vaccination. Astrids forældre kæmper videre, mens datteren danser i sin kørestol.

22-årige Astrid Bæk- gaard Thomsen kan sådan set det hele.
Annonce
Astrid kan godt lide japanske tegneserier og videospil. Hun ?har været til såkaldte »conventions«, altså møder mellem?fans, hvor de er klædt ud som nogle af de mest populære ?figurer, og hun syede selv sine kostumer. Men ikke i ?øjeblikket. »Jeg har ikke syet, siden jeg begyndte på ?dansetræningen. Jeg kan ikke begge dele,« forklarer hun.
Hun kan sy kostumer, lave mad, danse, sidde op i lang tid, gå i bad, spille videospil, se film og serier...

Fakta: HPV og vaccinen

Hvert år udvikler cirka 400 kvinder i Danmark livmoderhalskræft, heraf dør cirka 115.
Forskning har vist, at papillomavirus (HPV) hos nogen forårsager livmoderhalskræft. Papillomavirus kan også forårsage kønsvorter og abnorm cellevækst. Der findes over 100 typer papillomavirus. HPV type 16 og 18 er årsagen til omkring 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. HPV type 6 og 11 er årsagen til omkring 90 procent af alle kønsvorter. Kønsvorter er ikke ensbetydende med at man har eller får livmoderhalskræft.
HPV-vaccinationen er blevet udviklet i USA - og indført i Danmark i 2006.
Sundhedsstyrelsen har modtaget 308 indberetninger om bivirkninger ved HPV-vaccinen i andet kvartal af 2015. Heraf 158 alvorlige. Det samlede antal indberetninger siden 2009, hvor HPV-vaccinen blev en del af børnevaccinationsprogrammet, er nu oppe på 1586. 543 er klassificeret som alvorlige.
Der er et markant fald i piger, der får vaccinen. I 2015 var der kun 24 procent af de 12-årige piger (årgang 2003), der fik den. Tre år tidligere fik op mod 90 procent af årgang 2000 hpv-vaccinen. Udviklingen bekymrer både Sundshedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.
For cirka et år siden valgte Sundhedsstyrelsen at udskifte den omstridte vaccine af mærket Gardasil, som produceres af Sanofi Pasteur MSD, med den anden hpv-vaccine på markedet, Cervatix, produceret af GlaxoSmithKline.
Læs om modstanden mod hpv-vaccinen på »Til Kamp for Retfærdig Oplysning om HPV-vaccinen«: hpv-vaccine-info.org

Efter sommerferien skal Astrid ikke kun træne med Melody Putu og danseren fra Dansk Talentakademi, men også med de professionelle dansere fra Black Box Dance Company. Fotos: Johan Gadegaard
Hov stop, tænker du nu. Sidde op? Gå i bad? Skulle det være noget særligt?
Ja, for Astrid er det. Forskellen på dig, mig og Astrid er, at du og jeg siger, at vi altså kun kan én ting ad gangen. Astrid derimod siger, at hun kun kan én ting - om dagen.
Hvis Astrid vælger at lave mad til sig selv, er hun så udmattet bagefter, at hun ikke kan noget før næste dag.
»På en halvdårlig dag orker jeg kun at gå i bad. Så kan jeg ikke mere,« siger hun.
»Hvad så på en dårlig dag?«
»Så kommer jeg slet ikke ud af sengen,« siger den 22-årige førtidspensionist fra Hjerm.
Astrid Bækgaard Thomsen voksede op i en helt almindelig familie - far, mor og to børn - og levede et helt almindeligt aktivt liv, indtil hun blev 15.
Nå ja, helt almindelig var hun måske ikke. Astrid var bidt af drømmen om at danse, og efter at have søgt ind på Det kgl. Teaters Balletskole i Holstebro tre gange uden at blive optaget, opdagede hun, at der eksisterede en sideløbende danselinje med standard-latin, show, hiphop, street, house, moderne dans og ballet. Fra 4. klasse blev Astrid indrullet på Holstebro-skolen og elskede det.
»Selv om det var skræmmende at starte på noget nyt, var dans noget, jeg vidste, jeg gerne ville, og jeg følte mig godt tilpas med det. Men jeg kan ikke huske, hvorfor jeg ville det så meget,« siger Astrid og fingererer ved sit meget lilla, nyfarvede, lange pandehår.
»Astrid husker ikke så godt mere,« indskyder hendes mor, Annemarie Thorsen.
Da Astrid var 15, holdt hpv-vaccinen sit indtog i Danmark. Man tog den første årgang 12-årige ind til vaccinering - og tog lige nogle ekstra årgange med, heriblandt Astrids. Annemarie, der er uddannet sygeplejerske, tilskyndede datteren til det - man er vel en ordentlig mor, der gerne ser sit barn beskyttet mod alvorlige sygdomme som livmoderhalskræft.
De »normale« bivirkninger ved vaccinen er blandt andet træthed. Et par dage efter vaccinationen var Astrid unormalt træt og sov meget. Men det var så det. Man får vaccinationen over tre gange, og det var først et halvt år efter den tredje vaccination, at hun følte, der var noget galt for alvor.
»Jeg tror, det første jeg mærkede, var, at jeg blev mindre fleksibel. Jeg plejede at kunne gå næsten helt i spagat - og så kunne jeg bare pludselig ikke komme i nærheden af det,« fortæller Astrid Bækgaard Thorsen, der indtil da plejede at danse 21 timer om ugen ud over skoletiden, fordi hun var ambitiøs med sin dans.
»Der gik længe, før vi begyndte at tænke på sygdom. Det var jo ikke mærkeligt, at hun var træt med det program,« siger hendes mor med et lille smil.

Sov hele tiden

Dansen blev hårdere og hårdere for Astrid. Hun fik problemer med leddene og måtte sidde meget ned i timerne.
»Der gik lang tid, før jeg indså, at det ikke gik mere. En dag var jeg lige ved at besvime derhjemme, men jeg tog alligevel til dansetræning, og det gik da også fint, men bagefter var jeg bare så utroligt træt, at jeg indså, at jeg måtte opgive. Men jeg troede, at det bare ville være for et stykke tid,« fortæller hun.
Astrid gik på Hostrup Efterskole i et år, indtil hun blev 16. Da var alt endnu ret okay. Som 16-årig begyndte hun på Pre IB, som er det indledende år inden start på den internationale linje ved Struer Statsgymnasium. Hun gennemførte - men med stort besvær. Og få uger inde i sit første år på selve IB måtte hun kaste håndklædet i ringen. Hun var 17 og burde være på toppen fysisk, men i stedet kunne hun næsten ikke komme ud af sengen - og når hun kom af sted til skolen, måtte hun tage hjem igen.
»Jeg holdt ved, indtil jeg overhovedet ikke kunne mere. Men jeg havde hovedpine, var træt, kastede op hele tiden, havde smerter, kunne ikke sove - og så sov jeg pludselig i flere døgn,« fortæller Astrid.
»Du blev også hypermobil,« siger hendes mor - og fortsætter, henvendt til journalisten:
»Hun lå sådan set bare for nedrullede gardiner nede i kælderen i halvandet år. Jamen, jeg var så bange. Vi stod med et barn...altså, på et tidspunkt troede vi, at Astrid ville dø. Sådan er det. Hun havde udsættende vejrtrækning, og hun tabte sig utroligt meget«.

Tjekkede for liv

Astrids far tog som regel hjem i middagspausen for at se til sin datter - og hvis han ikke kunne, tog Astrids moster tjansen med at tjekke, om Astrid stadig trak vejret der under dynen.
»Jeg opdagede aldrig, at de tjekkede mig. Jeg var helt væk,« siger Astrid, der søgte og fik kontanthjælp som 18-årig.
Hendes forældre er - ifølge hendes mor - »sådan nogle forældre, der presser på og ikke giver op«. Annemarie Thorsen erkender også, at de hører til blandt de såkaldt »ressourcestærke«. De blev ved med at løbe myndigheder, læger og andre på dørene. Men uden resultat.
»Der er bare lukket land, når man taler vaccineskader,« mener Annemarie Thorsen.
Da Astrid var 19, fik hun konstateret en borelia-infektion (det er det, der kommer af skovflåtbid, red.) - og blev behandlet.
Ifølge Annemarie Thorsen rettede Astrid sig så meget i den tid, at familien troede, at det »bare« var det. Men lige så snart datteren kom af medicinen, fik hun tilbagefald.
Det var umiddelbart før de første historier om hpv-vaccinens bivirkninger kom frem i aviserne.
»En behandler spurgte min mand, om vi havde overvejet, om det kunne være en vaccinations-bivirkning? Det havde vi overhovedet ikke tænkt over. Det var først, da vi kiggede på Astrids vaccinationskort, at det begyndte at dæmre. Men selv om det er erkendt nu, at der er alvorlige bivirkninger, så er det ikkeanerkendt. Vi får ingen hjælp,« siger Annemarie Thorsen.
Hun og hendes mand har foreløbig i de syv år, deres datter har været syg, brugt over 900.000 kroner på behandlinger, kosttilskud, vitaminer, hjælpemidler med mere.

Fremskridt hos fys'en

Annemarie Thorsen kalder det »held i uheld«, at Astrid faktisk har en sjælden medfødt misdannelse, den mildeste form for rygmarvsbrok, der berettiger hende til to x fysioterapi ugentlig på livstid. Og ifølge Astrid selv, er de to vigtigste mennesker i hendes liv - ud over familien - praktiserende læge Stig Gerdes, Fredericia, og fysioterapeut Bettina Hansen, Struer.
»De har virkelig gjort en forskel. Jeg måtte en overgang opgive at gå til fysioterapeut, men det seneste halve års tid har jeg haft det godt nok til igen at komme hos Bettina, og hun har undersøgtsåmeget. Hun indretter behandlingen rigtig meget ind efter mig. Det er rart, at det er en, jeg kender, og som også kender mig. Og hun har rost mig for at gøre fremskidt,« smiler Astrid og fortæller, at fremskridtet er, at hun kan sidde op meget længere.
»Ja, det er på det plan,« siger hendes mor og tilføjer:
»Og så er hun ved at få muskler igen«.
Nogle af de diagnoser, som piger med bivirkninger fra hpv-vaccinen får hæftet på sig, er ME og POTS. Det er i det danske sundhedssystem kun delvist anerkendte diagnoser, som læger og forskere indbyrdes strides om, og blandt andet derfor er hpv-bivirkningerne stadig ikke anerkendt af Sundhedsstyrelsen.
Astrid har begge diagnoser. ME er »kronisk trætheds-syndrom«, mens POTS står for »postural tachycardia syndrom«, som betyder at ens blodtryk falder og er ustabilt i forbindelse med, at man rejser sig fra liggende eller siddende stilling. POTS betyder også, at man i perioder har forhøjet puls.

Dans i Black Box

Pulsen steg lidt på naturlig vis, da Black Box Dance Theatre kontaktede Astrid i forbindelse med opsætningen af en ny forestilling, »Carmina Burana«, hvor koreograf Melody Putu og kompagniets leder, Marie Brolin-Tanin, havde tænkt sig, at Astrid - efter anbefaling fra Holstebro Balletskoles forstander, Kent Sommer - skulle være omdrejningspunktet i sin kørestol.
Ud over Astrid Bækgaard Thomsen og de otte professionelle dansere fra Black Box Dance Company medvirker også seks talenter fra Dansk Talentakademis danselinje og seks elever fra Den Kongelige Balletskole i Holstebro.
»Det var ret overraskende. Det havde jeg ikke lige set komme. Jeg blev glad, selvfølgelig, men jeg var nok mest nervøs for, om jeg nu kunne holde til det,« indrømmer Astrid.
Heldigvis var hun et halvt års tid forinden kommet ind i en »god periode« og var begyndt hos fysioterapeut igen. Det blev nu intensiveret. Og i dag træner hun en til tre gange ugentlig med den sydafrikanske koreograf og danserne fra Dansk Talentakademi i Black Box.
»De er helt vildt forsigtige, når de skal danse med mig - også meget mere end de behøver,« smiler Astrid.
»Har det gjort dig gladere at være med til det her projekt?«
»Altså, jeg er da glad. Men det synes jeg nu, at jeg hele tiden har været rimelig god til; at finde glæden i det, jeg nu engang er i. Der er jo ingen grund til at se negativt på det. Jeg kan lige så godt få det bedste ud af det,« siger den 22-årige, der sidste år fik tilkendt førtidspension.
Astrid flyttede i december 2014 i en handicapvenlig bolig cirka 200 meter fra forældrene.
»Hun kommer op til os og spiser, for hun orker som regel ikke selv at lave mad. På en god dag går hun også med ud og handler,« fortæller hendes mor.
Astrid Bækgaard Thorsen kan altså godt gå. Hun kan også - som hun selv siger - »lave en pirouette med en eller måske to drejninger«, men hun har brug for kørestolen til længerevarende udfordringer. Den »dansekørestol«, hun har, har hun lånt kvit og frit af firmaet Wolturnus. Hendes forældre har ellers søgt om at få én bevilliget, men har ikke fået svar endnu.
»Det værste er næsten kampen mod systemet. Det tager alle vores kræfter,« siger hendes mor.
Imens bruger Astridsinekræfter på at komme tilbage på scenegulvet som danser.
Forestillingen har premiere den 28. september i Black Box.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Verdensmesterskabet får ikke lov at smuldre i Struer

Hvis bokseren Dina Thorslund skal miste sit verdensmesterskabsbælte, så lad os håbe, at det kommer til at ske i bokseringen mod en dygtigere modstander, og ikke fordi økonomi og teknikaliteter spænder ben for hende. Da hun for nylig brød med sin hidtidige promotor, det tyske Team Sauerland, stod hun alene tilbage med opgaven at arrangere og finansiere en mesterskabskamp. Det er en stor opgave, som rækker et godt stykke ud over de færdigheder, man slider sig til i et træningslokale, og derfor har bokseren brug for hjælp. Verdensmestre i individuelle publikumssportsgrene findes der ikke mange af i Danmark. Derfor er det en præstation, som har skabt opmærksomhed. Og Struer Kommune har været både dygtig og flittig til at udnytte den potentielle profilering, der ligger i at have en verdensmester i byen. Derfor har kommunen naturligvis også en interesse i, at det fortsat er tilfældet. Og netop derfor ser kommunen også velvilligt på mulighed for et samarbejde - eller en støtte. Detaljerne er endnu ikke klare, men borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) giver i dagens avis udtryk for, at der skal findes en løsning. Nok så vigtigt er det signal, som erhvervsmanden Peter K. Kristensen sender i et læserbrev i dagens avis. Han opfordrer til at støtte projektet og melder sig samtidig klar til selv at gøre det. Det er vigtigt, at dem, der har mulighed for at ændre noget, ikke bare støtter økonomisk med et sponsorat, men også råber lidt og op fortæller om, hvor vigtigt det er at have noget at være fælles om og stolte over. En opbakning som den, erhvervsmandens sender i sit læserbrev, er derfor uendeligt meget værd. Det er uholdbart, hvis bokser og træner selv skal stå for det administrative. Det kan måske lykkes en enkelt gang, men hvis Dina Thorslund skal have mulighed for at koncentrere sig om sporten, må hun finde en ny promotor. Og den opgave er langt nemmere, hvis hun kan demonstrere solid opbakning i baglandet. For selvfølgelig skal verdensmesterskabet forsvares. Og selvfølgelig skal det foregå i Struer denne gang.

Annonce