Annonce
Navne

Mystisk mordsag: Lyt gratis til Rasmus' thriller og støt et godt formål

Før coronanedlukningerne levede Rasmus Wichmann primært af at holde historiske foredrag. Her er han - i perioden mellem Danmarks to nedlukninger - på vej ind på Holstebro Aktivitetscenter iført en moderne ansigtsskærm og med en middelalderlig ditto, en italiensk pestlægemaske, under armen. Til højre ses forsiden på hans podcasts officielle billede. Privatfoto. Collage: Morten Seest
Rasmus Wichmann sad og skrev på thrilleren "Den armenske sarkofag", da krigen mellem Armenien og Aserbajdsjan blussede op igen. Nu udgiver han sin bog gratis som podcast og håber, at folk vil støtte Røde Kors' arbejde i Armenien, når de lytter.

Holstebro: Egentlig havde 35-årige Rasmus Wichmann, Holstebro, ikke lige set det komme, at han skulle blive agitator for og aktiv hjælper i Røde Kors' indsamling til organisationens arbejde i Armenien.

Men sådan tager livet ind imellem nogle drejninger, man ikke havde ventet. Lige som i en roman.

Og det var netop en bog, der startede det hele. Faktisk to - både én, Rasmus Wichmann skulle skrive, og én, han fik idéen til, under det arbejde.

Rasmus arbejdede i 2019 sammen med forfatteren Chris D'Amato, der trods det eksotiske navn er pæredansk, om at skrive en fagbog. Midt under det arbejde tog Chris D'Amato en pause, for han havde besluttet sig for, at NU ville han opleve Kaukasus.

- Han rejste til Armenien og kom tilbage igen med fyldt med oplevelser, som var så interessante, at jeg måtte afbryde hans talestrøm og spørge, om ikke jeg lige måtte skrive noget af det ned, for det ville jeg gerne bruge i en bog, smiler Rasmus Wichmann.

Annonce

Krig under radaren

Omkring jul 2019 begyndte han at skrive på en bog, der delvist foregår i København i miljøet omkring Københavns Universitet og Nationalmuseet - begge steder, han selv har et indgående kendskab til - og dels i Armenien.

- Nej, jeg har aldrig været i Armenien, kun i fantasien. Men alligevel indeholder bogen takket være Chris nogle autentiske rejseoplevelser og rigtige cafeer og hoteller. Men Chris' rejsehistorier er naturligvis gjort mere dramatiske, forklarer Rasmus Wichmann.

Han arbejdede lidt on and off på bogen mellem foredrag og andet skrivearbejde, men da den første corona-nedlukning kom, og foredrag blev en saga blot, kastede han sig med fornyet ildhu over Armenien-bogen.

- Jeg researchede en masse på Armeniens historie og ikke mindst, hvad der skete i landet efter tiden som Sovjetrepublik, og så skete det vanvittige, at mens jeg sad og skrev, blussede konflikten mellem Armenien og Aserbajdsjan op igen efter 25 års pause. Vi havde alle travlt med corona og med præsidentvalget i USA, så situationen i Armenien gik virkelig under radaren i de danske aviser, siger Rasmus Wichmann.

Rasmus Wichmann

35, født og opvokset på Sjælland.

Flyttede til Holstebro i 2017, fordi kæresten, Anne Sofie Pinstrup Jørgensen, havde fået arbejde som analysekonsulent i Holstebro Kommune. Parret bor i midtbyen sammen med deres to børn, Eskild på fire år og Estrid på to år.

Cand.mag. i historie fra Københavns Universitet i 2012.

Lever primært af at holde historiske foredrag - se rasmuswichmann.dk - og af at afholde workshops om spil for hele familien.

Har medvirket i antologien "Mørke Guders Templer" samt skrevet romanen "Enkemagerne", der udkom i 2018.

Rollespilsnørd, der, mens han studerede, brugte masser af tid på rollespil og på at skrive rollespilsscenarier.

Den genoptagne konflikt fik ham til at intensivere sit skriveri i håbet om at kunne sende thrilleren, der bærer titlen "Den Armenske Sarkofag", ud "med noget samtidsfokus på", som han siger.

Annonce

Røde Kors-hjælp

Ved juletid 2020 hørte han, at krigen havde presset omkring 50.000 mennesker ekstra ind til Armeniens hovedstad, Jerevan, samtidig med at byens hospitaler havde nok at gøre med corona-patienter.

- Jeg er medlem af Røde Kors her i Holstebro, så jeg forhørte mig, om de havde gang i noget hjælpearbejde i Armenien, og selvfølgelig havde de det. Da jeg spurgte, om jeg kunne hjælpe, for eksempel ved at udsende min roman som en podcast og bede folk give lidt penge til hjælpearbejdet, fik de lynhurtigt oprettet en sms-kode, forklarer Rasmus Wichmann.

Han er - ifølge sig selv - "lydnørd", så han har selv indtalt thrilleren ved hjælp af professionelt lydudstyr, anbefalet af den tidligere formand for forfatterforeningen, Amdi Silvestri.


Så skete det vanvittige, at mens jeg sad og skrev, blussede krigen mellem Armenien og Aserbajdsjan op igen efter 25 års pause. Vi havde alle travlt med corona og med præsidentvalget i USA, så situationen i Armenien gik virkelig under radaren i de danske aviser.


Første afsnit blev lagt op mandag den 22. februar, og fremover vil man kunne høre et nyt afsnit af "Den Armenske Sarkofag" hver mandag.

- Hvert afsnit er på cirka 30 minutter, så det sidste afsnit kommer med udgangen af april, siger Rasmus.

Annonce

Sms "LILI"

Ikke alle tjenester er lige hurtige til at godkende indslag, men man kan i hvert fald allerede nu finde "Den Armenske Sarkofag" gratis på Spotify. Men Google Podcast og Apple Podcasts skulle også komme med snarest.

Romanen er gratis at lytte til, men Rasmus Wichmann og Røde Kors håber, at man vil støtte hjælpearbejdet i Armenien ved at sende en SMS med teksten "LILI" til 1290. Så støtter man med 75 kroner.

Og lige til slut: SMS-teksten er LILI, fordi hovedpersonen i Rasmus Wichmanns thriller er den studerende Lili Al-Shajara, der hører om en mystisk sarkofag på Nationalmuseet. Inden længe bliver hun involveret i en mordsag og kommer i besiddelse af et ulæseligt manuskript, der fører hende til Armenien.

Bogen handler ikke om den krig, der udspiller sig nu, eller om corona pandemien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce