Annonce
Mærkedage

Lysets hersker giver spotlyset til de unge

Fysikeren Lene Hau bremsede lyset og modtog hæder. Med hæderen følger opmærksomhed, og den giver hun til den nye generation. Den 13. november fylder hun 60 år.

60 år: Den danske fysiker Lene Vestergaard Hau er kendt som den første person i historien, der var i stand til at bremse lyset.

Hun har modtaget et væld af priser.

Fysikeren, der onsdag den 13. november fylder 60, modtog i begyndelsen af 2019 Berlingske Fonds Hæderspris og 100.000 kroner for sit "store bidrag til forskningsverdenen".

Hun donerede rub og stub til elevprojekter på sin gamle folkeskole.

- Uddannelse er det bedste forsvar for demokratiet, sagde hun ifølge Berlingske i sin takketale.

Nogle måneder senere modtog Lene Hau den norske Olav Thon Stiftelsens internationale forskningspris.

Her brugte hun sin takketale til stolt at fortælle om sin 20-årige nevø. Han havde været i tvivl om sin fremtid, men hendes succes havde inspireret ham til at studere fysik.

De to hæderspriser er langt fra de eneste skulderklap, Lene Hau har modtaget for sit arbejde.

Med priser som "Årets Verdensdansker" i 2010 og Carlsbergfondets Forskningspris i 2011 kan forskeren, der kommer fra Vejle, kalde sig en af Danmarks mest kendte fysikere.

Den store hæder skyldes især en skelsættende begivenhed i 1999. Det år bremsede Lene Hau som den første person nogensinde det hurtigste, vi kender - lyset.

Sammen med et forskerhold lyste hun laser gennem en sky af utroligt kolde natriumatomer. Det sænkede laserstrålens hastighed fra tæt på 300.000 kilometer i sekundet til omkring 61 kilometer i timen. Fra lyshastighed til landevejskørsel.

Lene Haus kontrol over lyset var ikke kun en fascinerende præstation. I starten af 00'erne blev det set som et stort fremskridt, der ville forbedre telekommunikation og computerteknologi.

I dag arbejder hun som professor i fysik ved Harvard University i USA, hvor hun blandt andet har forsket i bioenzymer.

Annonce
Lene Vestergaard Hau, der den 13. november fylder 60, er medlem af flere forskerselskaber i USA og blev i 2002 optaget i Videnskabernes Selskab i Danmark. I januar 2019 modtog hun blomster og Berlingske Fonds Hæderspris. Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Så mange vil være skolechef

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce