Annonce
Struer

Lydstudie på Gården - klassiske musikere giver B&O nye muligheder

Klangen blev hængende i luften længe efter, at musikerne fra Ensemble MidtVest havde sluppet instrumenterne. Foto: Johan Gadegaard
Nyt samarbejde mellem B&O og musikerne fra Ensemble MidtVest, giver tonemesteren fra B&O, Geoff Martin, nyt værktøj i arbejdet med at udvikle endnu bedre højttalere

Struer: Tonemesteren, Geoff Martin, fra B&O fik i går realiseret et nyt samarbejde med musikerne fra Ensemble MidtVest, da tonerne fra både cello, violin, fagot, horn og basun bredte sig i den tidligere hovedbygning langs Vinderupvej, som i dag står tom og til salg.

- Det er helt fantastisk. Rummet henter bare det bedste ud af instrumentet, fortalte cellisten Johathan Slaatto efter en optagelse i den store hall.

- Al den støj, der kan opstå, når man sætter buen på strengene forsvinder, og man hører kun de varme toner og en markant diskant, forklarede han.

Fagottisten Jabor Petkov var helt enig.

- Det er en helt speciel oplevelse, når man sammenligner med de rum, vi normalt spiller i. Vi har for eksempel lige spillet på Heart i Herning, hvor lydene bliver dæmpet, så akustikken er nærmest død, fortalte han.

I den store hall på Gården befandt han sig på et helt andet yderpunkt, og alt blev så registreret af Geoff Martin.

Nogle passager blev optaget med musikerne i en afstand på to meter fra Geoff Martins mikrofoner, andre i en afstand på fire meter, og sådan fortsatte seancerne i løbet af hele dagen tirsdag og onsdag formiddag med.

Ikke kun i den store hall, hvor klangen blev hængende i rummet, længe efter, at musikerne havde sluppet instrumenterne.

Men også i den gamle kantine, inde i auditoriet og i kældergangene ind under plænen mellem de to fløje af B&Os tidligere hovedbygning.

- Det var helt nostalgisk at komme tilbage. Det er jo en fantastisk flot bygning, og jeg må da sige, jeg savner den lidt som min arbejdsplads, fortalte Jette Nygaard, som koordinerede den lokale presses adgang og mulighed for at høre lidt mere om, hvad det hele gik ud på.

Musikken i sig selv var ikke til offentliggørelse.

- Optagelserne bliver et værktøj for mig, når jeg skal arbejde videre med de nye højttalere, vi udvikler, fortalte Geoff Martin om samarbejdet med musikerne fra Ensemble MidtVest.

- Normalt bruger vi færdige optagelser, når vi lytter og justerer på lyden fra en ny højttaler, og så har vi jo ingen anelse om, hvordan indspilningerne er foretaget. Vi kender ikke akustikken i de rum, hvor det er sket. Her får vi mulighed for at registrere det hele, konstaterede han med en klar forventning om, at det i sidste ende vil give ham mulighed for at være med til at udvikle endnu bedre produkter for B&O.

- Det er alt sammen noget, jeg skal arbejde videre med, fortalte han.

Annonce

Det er helt fantastisk. Rummet henter bare det bedste ud af instrumentet.

Cellisten Johathan Slaatto, Ensemble MidtVest

Musikerne kom på en helt speciel opgave, da de spillede på Gården, som i dag står tom og til salg. Foto: Johan Gadegaard
Fagottisten Jabor Petkov fra Ensemble MidtVest. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce