Annonce
Struer

Lydens By vil være centrum for mindst 100 hightech-arbejdspladser

Direktør Peter Petersen og kommunikationschef Rie Kold Pripsø er på vej til at flytte ind i B&O's gamle hovedbygning i Struer. Herfra skal Sound Hub Denmark skabe grobund for 100 vidensarbejdspladser i lydindustrien. Arkivfoto: Anders Trærup

Bang & Olufsen har gjort Struer verdenskendt som "Lydens By". Byens image skal trække lyd-specialister fra hele verden til Sound Hub Denmark.

STRUER: Historiens vingesus driver som en mild brise gennem hele bygningen.

Det var lige her, at Peter Bang og Svend Olufsen genopbyggede B&O-fabrikken, kun et år efter nazi-kollaboratører kort før Anden Verdenskrigs slutning havde sprængt den gamle fabrik i luften som hævn for, at flere af de ansatte på radiofabrikken var modstandsfolk.

I et af rummene er der stadig spor fra dengang, hvor her blev udviklet B&O-produkter. Et lytterum har stadig phonostik i væggen, og det er let at forestille sig begejstrede ingeniører sidder her i 1980 og lytter til det nye Beocenter-anlæg med grammofon og kassetteoptager i hypermoderne Jacob Jensen-design.

Nu er det meste af den gamle fabriksbygning tømt og under forvandling, dog uden at røre Bang & Olufsens gigantiske "lyd-kube", som består og fortsat er en af verdens bedste faciliteter til test af lyd.

Iværksættere fra hele verden sidder og taler lavmælt rundt om deres bærbare computere i det 3000 kvadratmeter store område, som er døbt Sound Hub Denmark. Fremover skal Struer være verdens navle, hvis man vil udvikle nye lydprodukter eller forbedre dem, man har i forvejen.

- Målet er at etablere 100 vidensarbejdspladser indenfor lyd her i Struer. Der er yderligere 1400 ledige kvadratmeter inde ved siden af, så der er plads til at vokse, siger Rie Kold Pripsø, der er kommerciel chef for Sound Hub Denmark.

Annonce

Sound Hub Denmark

Teknologi, innovation og udviklingsmiljøet for lydvirksomheder er etableret med støtte fra Færchfonden og Vald. Birn Holding, begge med solide rødder i vestjysk industri.Sound Hub Denmark er etableret i samarbejde med Bang & Olufsen, Harman Lifestyle, Aalborg Universitet, Danish Sound Network (Dansk Lydnetværk) og Struer Kommune/Lydens By.

Sound Hub'en råder over 3000 kvadratmeter på Peter Bangs Vej i Struer, nærmere bestemt i den oprindelige udviklings- og fabriksbygning for Bang & Olufsen fra 1946.

Ud over at stille et kontor- og arbejdsfællesskab til rådighed for møder, konferencer og tekniske målinger og test, vil Sound Hub Denmark yde tæt rådgivning til vækstvirksomheder inden for lyd. Det sker blandt andet i samarbejde med Accelerace - der ejes af Færchfonden, Vækstfonden og Symbion.

Læs mere på www.soundhub.dk.

Japan kan lære af Struer

Hun har selv mere end 20 års erfaring fra produkt og salgsfunktioner ved Bang & Olufsen, så hun ved på den ene side, at der er en god lokalhistorie at bygge videre på, men omvendt også, at det er en stor opgave.

- Dansk lyd er kendt i hele verden. Lyd ligger også dybt i vores DNA i Struer. Vi har blandt andet set på Odense, som for 10-15 år siden besluttede, at den ville være robot-by. Det tog noget tid for Odense, og det vil det også gøre for os i Struer, men det er virkelig spændende at arbejde med startups, blandt andet fordi de tiltrækker store virksomheder, som jo også er interesseret i nye ideer, siger Rie Kold Pripsø.

Sound Hub Denmark har allerede præsenteret sig i Tokyo og Seoul og har fået meget positiv feedback. De har ikke set en så holistisk tilgang til produktudvikling og vidensklynger før. Men er det realistisk at tro, at japanske giganter som Sony og Panasonic skulle rette blikket mod Struer?

- Asien er rigtig god til at producere, men de har brug for, at hele konceptudviklingen og kundeoplevelsen udtænkes af andre. Derfor er der stor efterspørgsel på integreret design og produktinnovation, som vi netop indenfor dansk lyd er så kendt for, siger Rie Kold Pripsø.

Tæt samarbejde med universitet

Sound Hub Denmark skal være et levende hus, ikke kun for håbefulde ingeniører med en drøm om at indtage verdensmarkedet. Det skal også være et mødested for investorer og universiteter, sådan at alle med ekspertise inden for lyd helst skulle sukke efter at komme en tur til Struer.

- Vi kan ikke leve uden brandingen fra "Lydens By". Og vi er afhængige af Bang & Olufsen, som bidrager især ved at stille lydkuben til rådighed, samt Harman Lifestyle, som begge også stiller mentorer til rådighed. Og så samarbejder vi tæt med Aalborg Universitet, som har folk siddende her i Struer. Universitet vil dels gerne kapre gode studerende og lade dem arbejde i et spændende miljø, men universitetet har jo også en meget stor interesse i at koble studerende til virksomheder, som kan blive kommende forskningsprojekter og arbejdspladser, forklarer Rie Kold Pripsø.

Sound Hub Denmark henter specialister ind, blandt andet i samarbejde med Accelerace, der kører forretningsudviklingsprogrammer for startup virksomheder og som stiller mentorer til rådighed for udvalgte virksomheder med stort vækstpotentiale.

- Vi kører lige nu et forløb, som begyndte i november, hvor syv virksomheder er med. Vi vurderede, at der skulle mindst fem med for at skabe noget dynamik, men ikke flere end ti, så vi sikrer, at de får fuld opmærksomhed, fortæller Rie Kold Pripsø.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

'Datainformeret' er måske nok et DJØF-ord - men det er godt

I gårsdagens avis kunne man læse ordet "datainformeret". Det har om noget en klang af DJØF og offentlig forvaltning over sig. Det stod da også at læse i et citat fra en offentligt ansat leder. Skoleleder Ole Priess brugte ordet, da han skulle forholde sig til en rapport om skolernes evne til at løfte eleverne på det faglige område. Men selv om ordet måske ikke er det mest sexede i forrådet, var det både velvalgt og relevant i sammenhængen. Tænketanken CEPOS har netop offentliggjort den årlige rangliste over skolernes effekt. Den siger noget om, hvor gode skolerne er til at få karaktermæssige resultater ud af børnene ved afgangsprøven i forhold til de forventninger, man kunne have til børnene ud fra deres baggrund. Og i den opgørelse er Ole Priess' skole, Rolf Krake Skolen i Holstebro, endt langt nede på listen. Som kommunens dårligste og på en plads som nummer 1145 ud af 1415 skoler på landsplan. Det er et alvorligt tegn på, at der er udfordringer på skolen. Og det er her, det fine ord kommer ind i billedet. Skolelederen kan ikke ignorere undersøgelsen, men han kan heller ikke stille sig op offentligt og give den ret i, at hans skole er elendig til at få stoppet viden ind i hovedet på børnene. Derfor svarer han, som han gør: " … i stedet for at været datastyret og have som mit mål, at skolen skal have den højeste undervisningseffekt, så handler det for om mig om at være datainformeret, forstået på den måde, at undervisningseffekten er ét blandt flere parametre, vi skal være opmærksomme på," siger han. Og det rammer hovedet på sømmet. Skolen bliver målt og vejet på mange måder. Der er nationale test, CEPOS-undersøgelsen, trivselsundersøgelser og karaktergennemsnit. Alt sammen noget, man kan stirre sig blind på og miste helheden, hvis man målrettet jagter et resultat. Men de er alle indikatorer, som ikke må ignoreres. Man skal ikke se en elendig placering i denne undersøgelse som et facit, men som et tegn på, at noget langt fra er optimalt. Og så handle derefter. Hvis resultatet kan (bort) forklares, kan man også gøre noget for at forbedre det.

Annonce