Annonce
Holstebro

Lukning af minkbranchen kaster lange skygger

Maabjerg Bioenergy mister ti procent af gyllen - og en produktion på 1,6 millioner kubikmeter gas, når minkproduktionen stopper. Generelt vil det koster både skæbner og mange jobs i Nordvestjylland, når minkene forsvinder fra området. Arkivfoto: Jens Bach
Det vil ramme 170 minkavlere - men også mange andre firmaer og ansatte - og også produktion af biogas, når alle mink skal slagtes

NORDVESTJYLLAND: Det får konsekvenser mange steder, når alle mink skal aflives på de cirka 175 minkfarme i de tre nordvestjyske kommuner.

Cirka 300 ejere og ansatte er direkte berørt. Men det rammer også en stor følgeindustri af pelserier, håndværkere, minkfodercentraler, maskinstationer og andre leverandører.

- Det koster måske 500 job i Holstebro Kommune, som har ti procent af landets maskinstation. Det vil koste nogle skatteindtægter, men der er sådan set ligegyldigt i forhold til den tragedie, det er for de folk og familier, som bliver ramt og som nu har behov for støtte og hjælp, siger borgmester H.C. Østerby (S).

Annonce

- Det er folk, som er dybt professionelle i forhold til minkavl, men mange er ufaglærte i forhold til andre ting, siger H.C. Østerby, som fortæller, at kommunen også vil være ekstra opmærksom på børn fra de berørte familier i skoler og daginstitutioner.

Brancher ramt

Alene på Holstebro Minkfodercentral vil det koste 13 stillinger, når virksomheden formentlig må lukke.

- Jeg har til morgen orienteret de ansatte om situationen. Lige nu er det damage-kontrol, hvor vi afbestiller de 200-300 ton råvarer, vi får i døgnet - især rester fra slagterier. Og så er vi i dialog med 3F om, hvordan de ansatte kommer videre, men vi mangler et udspil fra regeringen, siger direktør Thomas Sørensen.

Minkpapir i Borbjerg sælger alene for cirka otte millioner kroner om året som leverandør af poser til pakning af minkskind - og det beskæftiger cirka seks mand, mens en produktion af maskiner til pelsning formentlig er værdiløs.

Skave Maskinstation har en omsætning for op mod tre millioner kroner i minkbranchen.

Desuden bruger minkavlere håndværkere til vedligeholdelse af produktionsanlæg - og til nybyggeri i gode tider. Og vognmand transporterer foder, grus og gylle.

På Maabjerg Bioenergy kommer cirka ti procent af gyllen fra minkfarme i området.

- Vi kommer til at mangle otte procent af vores gasproduktion til fjernvarme, hvis vi ikke kan skaffe anden gylle. Det skal vi nu have undersøgt, siger Christian Hagelskjær, direktør for Vestforsyning.

Annonce

Dybt frustreret

Kristian Gade er formand for Holstebro-Struer Landboforening, og han er dybt berørt af nedlukningen.

- Det her er reelt en ekspropriation. Det er forfærdeligt og tragisk for de personer, som det rammer, men samtidig er det hele værdikæden, som forsvinder. Så samlet drejer det sig om rigtig mange stillinger, men det skal vi nu have regnet på, siger Kristian Gade.

- Lige nu er det slet ikke nok med de sædvanlige hjælpepakker på grund af corona. Der er tale om en total nedlukning, og så er der behov for fuld erstatning til de berørte. Og så må vi se på, hvordan vi får hjulpet folk videre, siger Kristian Gade, som lige nu er dybt frustreret over hele forløbet.

- Minkbranchen har masser af erfaring med at bekæmpe sygdomme, men de har slet ikke fået love at sidde med ved bordet. Det har været "vi-alene-vide" fra myndighederne, tilføjer han.

Annonce
Holstebro

Ulla kan ikke nå at donere blod efter sygehusflytning: - Jeg vil ikke bruge en feriedag på det

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tuha fik nok en nat: Nu udgives hendes tanker om tørklædet, tilværelsen og tiden i Holstebro

Sport For abonnenter

Alt forberedt på en hurtig afrejse til EM: Bramming er klar hvis telefonen ringer

Kultur

Johnny Madsen gad ikke corona-restriktioner og efterlod festival med et problem: Ny og dyrere afløser er fundet

Struer

Omikron holder fest i nordvest: Lige nu smittes fire personer hver time døgnet rundt

Mens politikerne skændes om løsningen: Virksomheder mangler akut hænder til 14.000 jobs

Erhverv For abonnenter

Niels og livsværket: Træskoene og legetøjet blev overhalet af elcyklen

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Struer

Er du interesseret i et dobbelt lederjob, så er det nu, ørerne skal foldes ud: - Det er da lidt mærkeligt at være med til at finde sin afløser, men også privilegeret

Debat For abonnenter

Smitten er nærmest ude af kontrol, og lad os så komme videre

Holstebro

A.P Møller-fond giver millioner til nyt søsportscenter: Vi håber at kunne begynde byggeriet allerede i år

Annonce