Annonce
Erhverv

Lonni væddede med far om et kamera – otte år senere er hun selvstændig fotograf

Lonni Vejling Høgh er udlært i en fotobutik, men evnen til at fotografere er stort set selvlært. Nu driver hun selv butik i Spjald og lever af at tage billeder. Foto: Søren Palmelund
Et væddemål med far og en god praktikplads gav 23-årige Lonni Vejling Høgh mod på at fotografere. Nu er hun selvstændig fotograf med egen butik.
Annonce

SPJALD: Den gamle tømmerhandel på Hovedgaden i Spjald har fået nyt liv.

I butikken lige ud til vejen hænger billeder af brudepar og søde, smilende børn. Det er 23-årige Lonni Vejling Høgh, som har taget billederne og udstillet dem i sin egen forretning, LVH Foto.

Der er to veje til at blive fotograf: En faguddannelse eller ”learning by doing”. Lonni har lært sig selv at fotografere, og det er – blandt andet – hendes fars fortjeneste.

- Jeg var meget sparsommelig, men havde alligevel besluttet mig for at købe et spejlreflekskamera. Min far grinede af det og sagde, at han troede ikke på, at jeg ville bruge så mange penge – og hvis jeg gjorde, så fik jeg det nok ikke brugt alligevel, fortæller Lonni Vejling Høgh og griner.

Næh, den slags skal man ikke sige til en teenager, så hun skulle nok vise far, skulle hun! Og så købte hun sit første ”rigtige” kamera og fandt ud af, at hun også havde evner for at bruge det.

- Dengang gik jeg på en heste-efterskole, så jeg tog mange billeder af hestene, både for mig selv og for mine veninder på skolen. Jeg syntes selv, at jeg var god til det, men jeg vidste også godt, at jeg kunne blive bedre, siger hun.

LVH Foto

Lonni Vejling Høgh har i fire år været selvstændig portrætfotograf i Spjald, hvor hun driver LVH Foto.

Den 23-årige fotograf er uddannet i en fotobutik, hvor hun blandt andet fik grundlæggende viden om kameraer og lærte at printe foto i god kvalitet.

Interessen for portrætfoto begyndte for otte år siden i fritiden og har siden vokset sig til det primære job, først på deltid og nu som selvstændig med butik og fotostudie på hovedgaden i Spjald.

Se nogle af hendes billeder på www.lvh-foto.dk

Annonce

Det var en ommer

Interessen for portrætfoto af mennesker blev vakt under et skolepraktikophold i en fotobutik i Ringkøbing.

- Indehaveren kom en dag og sagde, at han lige manglede én til at tage nogle billeder af en dame, som kom ind i butikken. Det var hans kone, men det sagde de ikke noget om, så jeg troede jo, at det var en tilfældig kunde, fortæller Lonni og griner igen, for det gik ikke helt, som hun havde håbet.

- Jeg skulle fotografere hende op mod en grøn baggrund, så vi kunne fritlægge billedet – altså fjerne baggrunden digitalt. Men lyset var ikke helt rigtigt, så det duede slet ikke, og jeg var nødt til at ringe til hende for at bede hende om at komme tilbage til butikken, så vi kunne tage billederne om, fortæller fotografen.

Muligheden for at øve sig i trygge rammer gav hende smag for portrætbilleder, og hun begyndte at øve sig mere.

I mellemtiden var hun blev færdig med folkeskolen og begyndte på en erhvervsuddannelse i en fotobutik.

- Det gav en grundlæggende viden om kameraer, og jeg tog en del pasfoto, og så lærte jeg også at lave nogle gode print af billederne, fortæller Lonni Vejling Høgh, som sideløbende fortsatte med portrætfotograferingen i sin fritid, blandt andet som medlem af fotoklubben i Ringkøbing, hvor hun kunne låne et fotostudie.

Annonce

Kan leve af det

For fire år siden blev hun selvstændig fotograf, og det seneste år har hun på fuld tid drevet LVH Foto, og efter en lidt forsigtig start i mere beskedne rammer, rykkede hun ind i det store butikslokale på Hovedgaden i Spjald, hvor der også er plads til et stort fotostudie.

- Jeg synes, jeg er blevet godt modtaget i byen. Men selv om jeg har delt flyers ud og har en stor reklame på min bil, så blev jeg alligevel overrasket over, da vi holdt ”open by night”, og mange gav udtryk for, at de ikke vidste, at jeg havde åbnet butikken, erkender hun.

Kan man så leve af at være fotograf i Spjald?

- Ja, jeg kan godt leve af det. Der er desværre ikke ret mange, som får lavet julekort længere, fordi folk synes, det er for dyrt og besværligt at sende breve, men jeg tager ud til bryllupper, og jeg har mange især børnefotograferinger, fortæller Lonni Vejling Høgh.

Annonce

Kvalitet koster lidt mere

Det er dog ikke alle, som synes, at portrætfotografernes prisniveau er spiseligt. Branchen er også udfordret af de fotografer, som står i mange supermarkeder og shoppingcentre, blandt andet her op mod jul.

- Jeg er selv blevet spurgt, om jeg kunne være interesseret. Men jeg var fuldstændig rystet over betingelserne. Bureauerne bestemmer, hvor og hvornår man skal arbejde, og de bestemmer, hvilket udstyr man skal købe. Og så beholder de en stor del af pengene selv, så vilkårene er rigtig dårlige for fotograferne, synes Lonni Vejling Høgh.

Heldigvis bliver der også født mange børn i Spjald og omegn, så efter at have modtaget betaling fra et ungt nybagt forældrepar, som har været inde i butikken for at hente billeder af den lille guldklump, kan Lonni Vejling Høgh sige farvel til journalisten og gøre klar til næste model, som er på vej.

Der er trods alt grænser for, hvor meget de unge mødre kan klare selv med mobiltelefonen.

Et stort portræt til ophængning på væggen kræver hjælp fra en rigtig fotograf.

Annonce
Annonce
Holstebro

Skal vi forbyde spillereklamer?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce