Annonce
Holstebro

Lokalt firma skal flytte ikonisk fyr i Nordjylland

BMS Krangården fra Tvis skal være med til at flytte Rubjerg Knude Fyr, så det kommer i sikkerhed for Vesterhavet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Når fyret ved Rubjerg Knude skal flyttes i sikkerhed for Vesterhavet, bliver det ved hjælp af ekspertise fra BMS i Tvis.

Tvis/Rubjerg Knude: Vesterhavet har gennem årene sneget sig tættere og tættere på Rubjerg Knude Fyr i Nordjylland. Fyret har nu ikke mange meter tilbage at give af, inden det bliver spist af havet. Det skal derfor flyttes i sikkerhed.

Det er en opgave, der kræver ekspertise, og den ekspertise kommer fra BMS Krangården i Tvis. Ved hjælp af hydraulik skal de løfte fyret og give det et sæt ’rulleskøjter’ på. På nogle stærke jernbjælker bliver fyret flyttet 70 meter længere ind i landet.

Rubjerg Knude fyr er en stor turistattraktion, og Hjørring Kommune forventer, at op imod 25.000 tilskuere vil slå et smut forbi fyret, når det ruller i sikkerhed for bølgerne.

Den store bevågenhed fra omverdenen får dog ikke afdelingsleder hos BMS Krangården Henrik Jønsson til at ryste på hånden.

- Selvfølgelig er det da spændende, men publikum er udenfor hegnet, og vi er indenfor, så vi koncentrerer os bare om vores del af opgaven. Vi tager alle vores opgaver seriøst, uanset om byggeriet er nyt eller gammelt, siger han.

BMS Krangården har før været med til at flytte historiske bygningsværker, og i denne omgang bliver fem mand sendt nordpå for at flytte fyret. Det er meget normalt for en opgave i den størrelsesorden.

- I bund og grund er det jo en skubbe- og flytteopgave som alle andre. Men at flytte et fyr på en strand er selvfølgelig ikke en hverdagsopgave, så det er da sjovt at være med til, siger Henrik Jønsson.

Hvis vejr og vind tillader det, så bliver fyret flyttet tirsdag den 22. oktober. Henrik Jønsson vil dog ikke udelukke, at flytningsarbejdet kommer til at tage lidt ekstra tid, da der kan komme ting i vejen, der skal korrigeres for.

- Der er jo ingen, der helt ved, hvad der sker, når vi løfter den, for det har ingen gjort før. Men går alt efter planen, så står fyret 70 meter længere inde i landet efter cirka ti timer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En fiasko(le)

Det er næppe en overraskelse, at folkeskolereformen fra 2015 ikke er blevet en succes. Det har mange børn og forældre kunnet mærke på egen krop på dag til dag basis. Men at det fem år efter reformen står så elendigt til, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, nu har analyseret sig frem til, er alligevel bemærkelsesværdigt. Den helt grundlæggende tanke bag folkeskolereformen var sådan set rigtig nok; der var brug for at løfte fagligheden, især i kernefagene. Men i praksis har reformen ført til alt for rigid styring, alt for meget spildtid, alt for mange vikartimer, alt for mange frustrerede børn, lærere og forældre. De svageste elever, der skulle løftes med blandt andet understøttende undervisning, har ikke rykket sig en tøddel - de har i bedste fald stået stille. Og et af de mest konkrete og mærkbare resultater af den store reform er, at andelen af elever med høj trivsel i skolen er faldet. Folkeskolen er en grundsten i velfærdssamfundet. En god folkeskole med et højt fagligt niveau er dét, der kan give alle børn lige muligheder på trods af ulige udgangspunkter. Derfor skal man naturligvis tage VIVE’s konklusioner seriøst, inden alle landets børn og forældre finder ud af, hvor slemt det egentlig står til. Men der er næppe brug for en helt ny folkeskolereform - forskerne peger selv på, at det kan tage mellem fem og 15 år før store reformer for alvor slå igennem. Det har de færreste forældre nok tålmodighed til, og derfor kan der være brug for justeringer, inden den sidste elev har søgt tilflugt på en af landets mange succesfulde friskoler. Man kunne jo begynde med at sætte folkeskolen mere fri. En stor del af de bindende mål, der nok er indført i bedste mening, er endt som spændetrøje, og kunne afskaffes helt, og afløses af mere frihed til den enkelte skole i forhold til at opfylde folkeskolens formål. Det kunne måske give tid til ægte forældreinddragelsen og større metodefrihed. Og det bedste af det hele: Det koster ikke en krone.

Struer

Gymnasiet må afskedige to undervisere

Annonce