Annonce
Holstebro

Lokalt firma skal flytte ikonisk fyr i Nordjylland

BMS Krangården fra Tvis skal være med til at flytte Rubjerg Knude Fyr, så det kommer i sikkerhed for Vesterhavet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.
Når fyret ved Rubjerg Knude skal flyttes i sikkerhed for Vesterhavet, bliver det ved hjælp af ekspertise fra BMS i Tvis.

Tvis/Rubjerg Knude: Vesterhavet har gennem årene sneget sig tættere og tættere på Rubjerg Knude Fyr i Nordjylland. Fyret har nu ikke mange meter tilbage at give af, inden det bliver spist af havet. Det skal derfor flyttes i sikkerhed.

Det er en opgave, der kræver ekspertise, og den ekspertise kommer fra BMS Krangården i Tvis. Ved hjælp af hydraulik skal de løfte fyret og give det et sæt ’rulleskøjter’ på. På nogle stærke jernbjælker bliver fyret flyttet 70 meter længere ind i landet.

Rubjerg Knude fyr er en stor turistattraktion, og Hjørring Kommune forventer, at op imod 25.000 tilskuere vil slå et smut forbi fyret, når det ruller i sikkerhed for bølgerne.

Den store bevågenhed fra omverdenen får dog ikke afdelingsleder hos BMS Krangården Henrik Jønsson til at ryste på hånden.

- Selvfølgelig er det da spændende, men publikum er udenfor hegnet, og vi er indenfor, så vi koncentrerer os bare om vores del af opgaven. Vi tager alle vores opgaver seriøst, uanset om byggeriet er nyt eller gammelt, siger han.

BMS Krangården har før været med til at flytte historiske bygningsværker, og i denne omgang bliver fem mand sendt nordpå for at flytte fyret. Det er meget normalt for en opgave i den størrelsesorden.

- I bund og grund er det jo en skubbe- og flytteopgave som alle andre. Men at flytte et fyr på en strand er selvfølgelig ikke en hverdagsopgave, så det er da sjovt at være med til, siger Henrik Jønsson.

Hvis vejr og vind tillader det, så bliver fyret flyttet tirsdag den 22. oktober. Henrik Jønsson vil dog ikke udelukke, at flytningsarbejdet kommer til at tage lidt ekstra tid, da der kan komme ting i vejen, der skal korrigeres for.

- Der er jo ingen, der helt ved, hvad der sker, når vi løfter den, for det har ingen gjort før. Men går alt efter planen, så står fyret 70 meter længere inde i landet efter cirka ti timer, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

For dyrt at spare her

I Struer Kommune tager det 12 måneder, inden PPR får lagt en plan for, hvordan et barn med udfordringer skal hjælpes. Det er en tidshorisont, både politikere og embedsfolk erkender er alt for lang tid, og det arbejdes nu at få denne lange behandlingstid sat ned. I søndagsavisen kunne vi læse, at i nabokommunerne er det lykkedes at få sagsbehandlingstiden sat ned i forhold til tidligere. i Holstebro Kommune er den på et halvt år, mens man med en midlertidig opnormering i Lemvig Kommune er nået ned på fire måneder. Begge steder er ønsket og ambitionen også, at sagsbehandlingen kommer meget længere ned. Det er heller ikke godt, at der skal gå mange måneder, inden der bliver lagt den plan, som et barn og dermed familien skal hjælpes med. Naturligvis er det ikke inden for økonomiske muligheder at have et dyrt beredskab, der bare sidder og venter, så der kan laves en plan i samme øjeblik, der opstår problemer - selv om det jo ville være perfekt. Men det kan ikke nytte, at der skal gå så mange måneder. Det er i det fleste tilfælde meget afgørende, at der bliver sat hurtigt ind, når der er problemer, da de ellers bare vokser sig større. Det er en ond cirkel, da der så skal sættes ind med meget dyrere tiltag, og så ruller den dårlige økonomi, der er med til at øge tidshorisonten, fordi kassen løber tør - eller man vælger nogle billige løsninger, som så alligevel ikke hjælper. De lange sagsbehandlingstider er i første omgang et problem for børnene og familierne. Men det er også et problem for medarbejderne, der er under stadig stress, fordi de selvfølgelig godt kan se, at der burde sættes ind hurtigere, men at de på grund af mængden af sager ikke har en chance for at følge med. Der bliver flere og flere sager for PPR, og det kan man så tage en selvstændig diskussion af, hvorfor det sker. Men det sker, så derfor er kommunerne nødt til at lave en prioritering, så man kan følge med stakken af sager, da de menneskelige omkostninger ellers bliver for store - på begge sider af skrivebordet. Og ja, de penge skal findes ved at spare et andet sted. Men det er for dyrt at spare her, da det på sigt giver nogle langt større udgifter - økonomisk og menneskeligt, hvis man ikke hjælper børn i tide.

Kultur

Rapper er topnavn til Haze

112

Rådyr gik tre kilometer med brækkede ben

Annonce