Annonce
Struer

Først efter trussel om politianmeldelse, fik politikerne besked om manglende vandanalyser

I syv år er der ikke blevet taget brugbare prøver af grundvandet under den tidligere losseplads på Thyholm. Det skal en ny boring nu sørge for. Modelfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Embedsmændene må have svaret på, hvorfor der skulle gå syv år og truslen om en politianmeldelse, før der nu laves en boring under den tidligere losseplads på Thyholm, siger viceborgmester.

Thyholm: Hvorfor skulle der gå syv år, før et påbud fra Miljøstyrelsen om analyser af grundvandets tilstand under den tidligere losseplads på Kalkværksvej på Thyholm nåede frem til politikernes bord?

Spørger man viceborgmester John Christoffersen (S), der er medlem af udvalget for teknik-, miljø- og klima, så er det ikke hos lokalpolitikerne, man kan få et svar på det spørgsmål.

- Det er først nu, at vi er blevet gjort bekendt med sagen, siger han til avisen.

Annonce

Sagen er landet på udvalgets bord, efter at Miljøstyrelsen har krævet en afklaring af påbuddet fra 2014.

Kommunen skal efterleve påbuddet og analysere grundvandet under den gamle losseplads. Sker det ikke, så er en politianmeldelse næste skridt.

Påbud

I de 22 år lossepladsen var åben, blev der deponeret omtrent 8300 tons jord og affald fra byggeri, industri og husholdninger på pladsen i den tidligere kalkgrav på Kalkværksvej, fremgår det af en sagsfremstilling fra kommunen.

I 2014 gav Miljøstyrelsen kommunen et påbud om bedre analyser af vandets kvalitet under lossepladsen. Blandt styrelsens krav var at gøre noget ved den daværende boring under pladsen.

Kommunen valgte at forsøge at sætte boringen i stand - med det resultat, at den kollapsede. Boringen blev derfor helt sløjfet i 2016. En erstatningsboring blev aftalt med styrelsen, og en ny boring blev lavet ved siden af den gamle.

Annonce

Duede ikke

Efter kollapset blev hele kontrolprogrammet fremskudt med to år. De første prøver blev først taget i 2017 fra erstatningsboringen, en øvelse, der skulle gentages året efter.

I 2018 lavede kommunen en årsrapport om overvågningen af grundvandet under lossepladsen. Den konkluderede, at den nye boring ikke duede.

Prøver af vandet fra boringen kunne ikke bruges, fordi de ville undervurdere størrelsen af en eventuel forurening.

Annonce

Støtter ny boring

En vurdering fra selskabet Nordiq Miljø anslår, at der skal laves en helt ny boring under den gamle losseplads. Hvert år de kommende tre år skal der laves analyser af vandet fra boringen.

Når de tre år er gået, så er håbet, at overvågningen kan indstilles. I alt vurderes arbejdet at koste godt 120.000 kroner.

- Som politiker skal man selvfølgelig handle på sagen, når man får kendskab til den, og derfor har jeg også støttet, at der skal gives penge til en ny boring, siger John Christoffersen.

Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Holstebro

Dorthe vil forsætte med at tatovere trods forbud fra EU: - Jeg føler mig pisset op og ned ad ryggen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Erhverv

Fra gårdbutik til gågade: Birte gør drømmen til virkelighed, og åbner tøjbutik på Østergade

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

Holstebro

Overlægen, der selv blev patient, kommer med hård kritik af  test-systemet: I sætter mit liv på spil, når jeg skal stå i kø med syge

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Sport For abonnenter

Nadja og Joe Joe drømmer om guld og store kampe - lørdag står den på landskamp for de to lokale boksere

Sport

Fremtiden ligger i Holstebro - både på og uden for banen: Jeg har nået en alder, hvor der skal mere til end bare at have et arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Struer

Kørte frem for rødt: Tog afsporet på station

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Erhverv

Få din burger bragt helt til døren: Madbude rykker ind i Holstebro

Annonce