Annonce
Holstebro

Lokalpolitiker: Grav mink op igen eller fortæl hvorfor de skal begraves lige her?

- Den manglende åbenhed skaber utryghed, og hvis vurderingsgrundlaget ikke offentliggøres, skal minkene graves op igen og bortskaffes på anden måde, siger byrådsmedlem Kenneth Tønning (V), der fredag havde sat folketingspolitiker og partifælle Kristian Pihl Lorentzen stævne i Holstebro. Foto: Johan Gadegaard
Det er ikke nok at overvåge, om minkgravene ved Boutrup Sø forurener de kommende år. Som lokalpolitiker har vi en forpligtelse til at stille spørgsmål, siger byrådsmedlem Kenneth Tønning (V).

Holstebro: På hvilket grundlag har man tilladt nedgravning af millioner af aflivede mink, når en landmand eller private ikke må grave døde dyr ned på egen grund?

Har myndighederne forholdt sig til jordbundsforholdene i området, som ikke er fed lerjord?

Er myndighederne bekendte med, at der ligger en sø og private vandboringer tæt på gravpladsen?

Annonce

Hvor mange tons kvælstof har man beregnet de døde dyr til at medføre?


Lokale borgere og familier er utrygge. Derfor er der brug for at få klarlagt på hvilket grundlag, man har vurderet, at der ingen risiko er for søen, nærliggende vandløb og grundvandet, så kommunens medarbejdere kan efterprøve beregninger og vurdere om, der er grund til lokal bekymring.

Kenneth Tønning, medlem af Holstebro Byråd og borgmesterkandidat for Venstre.


Rækken af ubesvarede miljø-spørgsmål har hobet sig op hos Kenneth Tønning, byrådsmedlem i Holstebro og Venstres borgmesterkandidat, lige siden entreprenørmaskinerne begyndte at grave ud til tre millioner aflivede mink på det militære øvelsesterræn ved Boutrup Sø.

- Lokale borgere og familier er utrygge. Derfor er der brug for at få klarlagt på hvilket grundlag, man har vurderet, at der ingen risiko er for søen, nærliggende vandløb og grundvandet, så kommunens medarbejdere kan efterprøve beregninger og vurdere om, der er grund til lokal bekymring, siger Kenneth Tønning.

- Denne situation er i forvejen frygtelig for mange minkavlerne i vores kommune, og vi ønsker ikke, at det skal ramme endnu flere af kommunens borgere - i form af en miljø-skandale, tilføjer Tønning.

Hvad har processen været?

Han havde fredag sat Kristian Pihl Lorentzen, Venstres transportordfører, stævne ved mink-gravpladsen for at få ham til at stille de mange presserende spørgsmål i Folketinget.

Og det er et ærinde, som Kristian Pihl Lorentzen ser et stort behov for at løbe.

- Det er jo en enorm lukket proces, og jeg kan godt forstå, at den er omgærdet af stor mistro i befolkningen, fordi der har været så meget indtil videre, der ikke har været styr på, siger Kristian Pihl Lorentzen, der selv er dragon og har gravet mange huller ude i militærterrænet i Holstebro.

Han forstår ikke, hvorfor man ikke har valgt en placering længere inde i øvelsesområdet, hvor der er fast banede veje.

- Hvad har processen været? Der må jo være nogen, der har peget på det her? Hvorfor er det lige blevet her ved Boutrup Sø? Selvfølgelig har der da også været andre muligheder, og det er jo også det, der er kritikken nede i Karup - hvorfor har man ikke lagt det ude ved Grove Hede, hvor der er totalt øde, siger Kristian Pihl Lorentzen.

Annonce

Vil undersøge ansvarsfordeling

Karsten Filsø, (SF), formand for Holstebro Kommunes teknik- og miljøudvalg, er heller ikke begejstret for placeringen, og har sagt, at kommunen vil holde øje med en eventuelt forurening af Boutrup Sø og Gryde Å.

- Det er også vigtigt at få vished over, hvad der er kommunens ansvar, og hvad der er statens ansvar, hvis der opstår problemer senere, siger Karsten Filsø.

Men det er ikke nok blot at overvåge forureningen de efterfølgende år, mener Kenneth Tønning.

- Jeg synes, vi har været lidt for hurtige i Holstebro til at sige, at det har vi ikke noget med at gøre. Vi har en forpligtelse som lokalpolitikere til at stille spørgsmål. Den manglende åbenhed skaber utryghed, og hvis vurderingsgrundlaget ikke offentliggøres, må kravet være, at minkene skal graves op igen og bortskaffes på anden måde, siger Kenneth Tønning.

Annonce
Holstebro

Ejer melder sig klar til at genopbygge kro - og kommer med appel til nysgerrige sjæle

Danmark

Onsdagens coronatal: Rekord i smittetal - for første gang over 5.000 smittede på ét døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Voldsomt snevejr lammer trafikken: - Skal du ikke noget meget vigtigt, så bliv hjemme

Erhverv For abonnenter

50 procent af medarbejderne blev fyret: Halvandet år efter er det ualmindeligt svært at få nye folk

Holstebro

Det meste af det, du skal bruge til juledekorationen, finder du i haven og i naturen

Erhverv

Dykkerfamilie henter overskud på 58 millioner: På havets bund finder de 200 kilo dybvandsbombe

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Leder For abonnenter

Men hvem skal passe farmor?

Vestjylland

Regionsrådet klar med plan, der skal få sygehuse og andre sundhedstilbud godt gennem vinteren

Erhverv

'KUMO-Henrik' har solgt KUMO: - Det er en kæmpe beslutning

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Kultur

Forslag til lokalplan klar: Frivillige håber på at begynde nybyggeri i efteråret 2022 - to år senere end planlagt

Erhverv For abonnenter

Tre brud på tre år: - Jeg tror, det er vigtigt, at man nyder at leve livet, når man er her. Det lyder så fint, men jeg mener det faktisk alvorligt

Holstebro

For seks år siden blev planerne om ny helårsbane sat i gang, men først har coronasmitte, og nu sneen udskudt indvielsen: - Det er lidt ligesom at blive slået hjem i ludo

Annonce