Annonce
Holstebro

Lokalhistorisk Arkiv er pludselig havnet på lukket dagsorden: Det er bare en rigtig følelsesladet sag

I Holstebro har frivillige forsøgt at etablere sig om at drive Lokalhistorisk Arkiv videre. Hos Vinderup Egnshistoriske Forening kniber det mere med at holde gang i arkivet, efter dets faste omdrejningspunkt blev opsagt og gik på pension. Foto: Morten Stricker
Arbejdet med at finde et nyt setup for de tre lokalhistoriske arkiver i Holstebro Kommune fortsætter - uden for offentlighedens øje.
Annonce

Holstebro: Ganske som formand Lene Dybdal tidligere har forudset, fik kommunens tre lokalhistoriske arkiver ikke en afklaring inden nytår.

Mandag drøftede Kultur- og Fritidsudvalget igen den samlede lokalhistoriske arkivvirksomhed i Holstebro Kommune.

- Der arbejdes intenst med sagen, og det er vigtigt for at kunne træffe den rigtige beslutning. Jeg har fuld forståelse for, at man trænger til svar i denne sag, men indtil videre kan jeg ikke sige andet, end at vi er i god gænge og nok skal nå frem til en god løsning, siger formand for Kultur- og Fritidsudvalget, Lene Dybdal (S).

Modsat tidligere foregik punktet dog denne gang under den lukkede dagsorden.

- Jeg kan ikke komme ind på, hvorfor det er tilfældet, siger Lene Dybdal.


Jeg har det dog svært ved, at man holder noget lukket, bare fordi det er belejligt, men det er vel et forsøg på at få arbejdsro, tilføjer .

Rasmus Gamst Beltofte, byrådsmedlem, Radikale Venstre.


Medlem af udvalget for Radikale Venstre Rasmus Gamst Beltofte indrømmer, at han var noget overrasket over, at punktet skulle holdes uden for det offentlige øje. Normalt kan sager med personfølsomme forhold havne på den lukkede dagsorden, men det skulle ikke være tilfældet her.

- Men sagen er bare rigtig følelsesladet, siger han.

- Jeg har det dog svært ved, at man holder noget lukket, bare fordi det er belejligt, men det er vel et forsøg på at få arbejdsro, tilføjer Rasmus Gamst Beltofte.

Annonce

God historie

Sagen er blevet aktuel, efter De Kulturhistoriske Museer ikke længere ønskede at drive lokalhistorisk arkiv i Holstebro og Vinderup og afskedigede de ansatte. I stedet skulle arkiverne bemandes af frivillige, som i Ulfborg for eksempel.

I Holstebro er de frivillige allerede begyndt at organisere sig, selvom der politisk endnu ikke er fastlagt en plan. I Vinderup kniber det mere, efter aftalen med Vinderup Egnshistoriske Forening blev opsagt, og stedets frontfigur fik på pension.

- Vi er taknemmelige for det arbejde, de frivillige udfører, blandt andet ved at tage imod ting et par timer om ugen i Holstebro indtil videre. Vi skulle jo nødig gå glip af en god historie, siger Lene Dybdal, der antyder, at sagens kerne mest omhandler Holstebro og Vinderup, hvorimod Ulfborg med sine frivillige kører videre som normalt:

- Der er stor forskel på Holstebro og Vinderup. Vi går efter en bæredygtig model for alle tre arkiver. Den model og økonomien skal være på plads, før vi kan melde noget ud.

Der arbejdes med flere scenarier for arkivernes fremtid, samt hvordan finansieringen skal tage sig ud.

- Kultur- og Fritidsudvalget har ikke selv pengene til at finde løsningen - vi har et lavere budget i 2021 end 2020. Derfor er der flere udvalg inde over sagen. Men viljen til at finde en god løsning er der, garanterer Rasmus Gamst Beltofte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Minister: Nej til privat læreruddannelse i Herning, da det vil få alvorlige konsekvenser

Struer

Legeplads til 400.000 kroner

Annonce