Annonce
Holstebro

Lokale jægere vil bekæmpe mårhunde

Nu kommer der formentlig et lokalt korps af jægere til at bekæmpe mårhunde, efter Holstebro Kommune har bevilget penge til udstyr. I Lemvig har jægerne succes med en lignende bekæmpelse. Privatfoto: Jytte Paarup

Mårhundene spreder sig i naturen, og nu giver Holstebro Kommune et tilskud til udstyr, så et korps af jægere kan bekæmpe de mårhunde, som er en trussel mod især fugle.

Annonce

HOLSTEBRO: Mårhundene formerer sig kraftigt og spreder sig i naturen, hvor de er en trussel mod fugle og andre dyr.

Nu er der et korps på vej af jægere i Holstebro Kommune, som vil lægge lokkemad ud og bekæmpe mårhunde - ligesom jægere har succes med i flere nabokommuner.

- Mårhunde er et kæmpe problem, og de går hårdt ud over især vadefugle og andre fugle, som ruger på jorden. Mårhunde spiser både æg og fugle, siger Rita Sønderby fra Husby, som er med i Holstebro Jægerråd.

- Problemet er langt større, end de fleste tror, fordi mårhunde er nataktive og ikke ses om dagen. Og oveni kan de få 12-15 unger i et kuld, siger Rita Sønderby.

Hidtil har Naturstyrelsen bekæmpet mårhunde med kastrerede judasdyr for at finde familier og bekæmpe mårhunde. Men det har været med begrænset succes, og et tilskud fra EU er stoppet.

- Den nye trend er, at lokale jægerkorps bekæmper mårhunde, og det er en succes, siger Rita Sønderby og henviser til, at tilsvarende korps i Lemvig og Ringkøbing-Skjern kommuner hver har fanget og skudt over 100 mårhunde i år.

Jægerrådet har søgt Holstebro Kommune om penge til at købe fælder, lamper og vildtkameraer til at bekæmpe mårhunde. Og nu har natur- og miljøudvalget bevilget 50.000 kroner til arbejdet.

- Mårhunde er et stort problem, så det er godt at frivillige vil tage hånd om det, for det er samtidigt et stort arbejde, siger Aksel Gade (V), næstformand i natur- og miljøudvalget.

- Også blandt jægere er der mange, som aldrig har set en mårhund, fordi de kun er aktive om natten, tilføjer han.

Mårhunde

Mårhunde er hjemmehørende i Østasien, og blev i 1928 udsat i Rusland, hvorfra de siden har bredt sig til store dele af Europa, hvor den er en invasiv art, som er en trussel mod andre dyr. Den er 60-80 centimeter lang, ligner en vaskebjørn med sort tegning rundt om og under øjnene. Mårhunden er i hundeslægten og får typisk kuld på otte-ti unger.Mårhunden en særlig trussel mod en række sårbare fuglearter, men den spiser stort set alt lige fra insekter, frugter, padder, krebs, fugle og ådsler.Mårhunden foretrækker fugtige områder med vegetation og gerne tæt på vand, men er også god til at tilpasse sig andre biotoper.

Annonce

Det er natarbejde

Rita Sønderby repræsenterer de grønne organisationer i Jægerrådet.

- Nu vil vi snarest muligt indkalde de 20 jagtforeninger i kommunen til et møde for at høre, hvor mange der vil være med og med det mål at lave en koordineret indsats, siger Rita Sønderby.

Når der er set en mårhund i et område, er planen at lægge lokkemad ud og sætte vildtkameraer op.

- Så kan man se, om det er en tilfældig strejfer, eller det er en mårhund, som vender tilbage til stedet på et fast tidspunkt hver nat. Gør den det, så sætter en jæger sig ud i god tid for at være klar til at skyde mårhunden, siger Rita Sønderby.

En anden metode er at bruge fælder til at fange mårhunde.

- Men det virker ikke altid, for der er åbenbart nogle mårhunde, som helt undgår fælder, siger hun.

Rita Sønderby vurderer, at problemet med mårhunde er større i Holstebro Kommune end mange andre steder.

- Mårhunde holder ofte til i de bevoksede områder langs vandløb, og dem har vi mange af. Desuden er formentlig mange i området ved Nissum Fjord, hvor der er både rørskove og krat, siger Rita Sønderby.

Hun ser det som en fordel, at det bliver lokale jagtforeninger, som kender de enkelte områder, som går med i arbejdet.

- Det er vigtigt at kende lokalområdet, når der kommer indberetninger om mårhunde. Og når det gælder observation af dyrene, så er det godt, hvis befolkningen også generelt fortæller om deres observationer, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Akademichef roser topscorer Tønnesen

Annonce