Annonce
Kultur

Lokalarkiv udgiver bog om de mange strandinger ved kysten

"Strandinger ved kysten" er udgivet af Lokalarkivet i Harboøre
Der er registreret 465 forlis og 249 druknede, men man ved, at antallet af omkomne er noget større, fremgår det af bog, som Lokalarkivet har udgivet.

Harboøre: Lokalarkivet i Harboøre har udgivet en bog ”Strandinger langs kysten”. Bogen beskriver de strandinger og forlis, der er sket langs kysten fra Vejlby i syd til Thyborøn i nord.

Der er registreret 465 forlis, hvor man har registreret 249 druknede. Man ved, at tallet noget større, da mange protokoller kun noterede dem som blev reddet. Mange af de druknede kom heller ikke ind, men drev til søs. I Harboøre kirkebog er der noteret 123 personer, som er drevet ind på stranden som ukendte lig.

Bogen omhandler en kort beskrivelse af skibet, last og personer. Nogle har en lidt længere beskrivelse af forløbet. På kysten er strandet både store og små skibe, den største er fregatten Alexander Newsky, som strandede i 1868. Andre som nævnes er: damperne Arctic, Wermland, Ludvig og Hermod, forskellige fiskerbåde, kuf, galease, tjalk, bark, brig, skonnerter og mange andre.

Annonce

En af historierne starter:

”Den 3. oktober 1860 begyndte det ved middagstid at storme fra sydvest og gik senere om i nordvest. Det blæste flere dage i træk og det havde været hårdt for de mange skibe som var på søen. Adskillige af dem er nok gået bort med mand og mus, for der drev masser af vrag og tømmer ind på kysten efterfølgende.”

”Mange skibe strandede også på kysten, bare mellem Søndervig og Agger strandede 26 skibe.

Den 4. oktober 1860 strandede 9 skibe ved Harboøre-Thyborøn”

Bogen indeholder også en del af de kystbåde, som forliste i brændingen. Her kan nævnes, at den 17. november 1862 druknede otte mand, den 11. maj 1863 druknede 11 mand, samt den helt store den 21. november 1893, hvor 26 fiskere druknede. Man må heller ikke glemme redningsbåden Lileøres forlis den 25. januar 1897, hvor 12 redningsmand druknede.

Det kan oplyses at alle oplysninger i bogen er fundet i diverse skemaer, protokoller og avisartikler, samt arkivalier på eget arkiv.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce