Annonce
Struer

Lokal opfinder har fremstillet lydbænke til sansehaver

Carsten Pilgaard har sat sig på den lydbænk, han selv har opfundet. Han har konstrueret selve elektronikken under bænken og den mekanisme, der udløser musikken/lydene, når man sætter sig på bænken. Foto: Allan Damgaard
Carsten Pilgaard fra Asp har fremstillet de to lydbænke, der står i de to nye sansehaver ved demensområdet Svalegangen på Vestcenter Kilen. Det har været et spændende projekt for ham, og den lokale opfinder håber, at der kommer bud efter flere lydbænke. Sansehaverne indvies fredag den 24. maj.

Struer: Carsten Pilgaard fra Asp er ikke bange for at kaste sig over nye opgaver, selv om han ikke umiddelbart ved, hvordan han skal løse dem.

Derfor var han også positivt stemt, da han fik en sms fra en medarbejder ved demensområdet Svalegangen på Vestcenter Kilen i Struer. Beskeden lød noget i retning af: Kan du ikke lave to lydbænke til vores nye sansehaver.

- Det svarede jeg ja til. Det lød som en spændende opgave, fortæller Carsten Pilgaard, der fra 2014 til 2018 arbejdede fuldtids i sit eget firma, Servicefirmaet, der løser forskellige praktiske opgaver.

Han har stadig sit firma, men i dag arbejder han også hos Bravida i Holstebro, hvor han blandt andet beskæftiger sig med ventilation.

Den elektrikeruddannede Carsten Pilgaard havde fra start en god fornemmelse af, hvordan han skulle konstruere selve elektronikken i bænken. Elektronikken er pakket ind i en kasse lavet af mahogni - ganske som selve bænken. Elektronikken er placeret under bænken med selve højttaleren vendende nedad, så den er beskyttet mest muligt mod vand. Alt materiale er dog vandtæt.

- Det var til gengæld lidt sværere at få lavet den konstruktion, der skal aktivere lyden. Musikken - eller andre lyde - skal gå i gang, når en person sætter sig på bænken. Men det lykkedes heldigvis at finde frem til en god konstruktion på den del, siger Carsten Pilgaard.

Det er en af bænkens lameller, der udløser lyden.

Selve bænken har Carsten Pilgaard købt og forsynet med yderligere to armlæn, så der bliver en naturlig inddeling af bænkens tre pladser, og de ældre nemmere kan sætte og rejse sig.

Annonce

Det var til gengæld lidt sværere at få lavet den konstruktion, der skal aktivere lyden.

Carsten Pilgaard, opfinder af lydbænk

Håber på flere

Carsten Pilgaard har overvejet at tage patent på bænken, men det kommer nok ikke til at ske.

- Nej, jeg tror ikke rigtigt, det kan betale sig. Jeg håber at komme til at lave flere eksemplarer af lydbænken, men det er nok trods alt en begrænset efterspørgsel, der vil være på dem. Men det kunne være spændende at lave nogle flere, så jeg håber selvfølgelig at få nogle henvendelser, siger Carsten Pilgaard.

Det er Lions Kirsten Bang i Struer, der har sponsoreret de 30.000 kroner, som de to bænke koster. Hele budgettet for de to sansehaver på henholdsvis stueplan og 1. sal beløber sig til cirka 200.000 kroner. Struer Kommune er blandt bidragyderne, og Struer Havekreds har sørget for praktisk assistance til få udvalgt, indkøbt og plantet de mange planter. Det er Svalegangens Vennekreds, der har stået i spidsen for det omfattende projekt og blandt andet hjulpet med beplantningen.

- Jeg tror, vi får stor glæde af de to lydbænke - ganske som vi får stor glæde af sansehaverne generelt, siger Mona Skov, der er formand for Svalegangens Vennekreds.

Danske sange og salmer

Lydbænkene er flytbare og forsynet med et batteri, der kan holde en uge. De valgte sange lægges på et USB-stik, der sættes i kassen under bænken.

- Indtil videre har vi valgt gamle, velkendte sange som f.eks. "Den gamle gartner" og "De nære ting". Det er danske sange og salmer. Men der kan også lægges andre lyde ind - f.eks. fuglelyde, siger Mona Skov.

Lydbænkene blev i øvrigt taget i brug af beboerne med det samme.

- To beboere satte sig, og selv om det var hundekoldt, så sang de med på sangene og så glade ud. De to lydbænke er allerede en stor succes, siger Mona Skov.

Sansehaverne indvies fredag den 24. maj kl. 10-12.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce