Annonce
Lemvig

Lokal forsikring 175 år: Det skal kunne betale sig at holde sig skadesfri

De lokale medlemmer af Lokalrådet for NærBrand i de sikkerhedsveste, der deles ud i anledning af jubilæet. Fra venstre  Søren Nielsen, Bent Wang Hansen og Kristian Balleby. Foto: Lars Kamstrup
Det lokale forsikringsselskab runder 175 år, siden den startede som en brandkasse - nu hedder den NærBrand
Annonce

Lemvigegnen: 3. december kan man markere, at det blev muligt at tegne en lokal forsikring. Da stiftedes det, der hed Skodborg Vandfuld Herreds Gensidige Brandforsikring. I dag er det en del af NærBrand, som  stadig udgør en stor del af lokalbefolkningens forsikringsselskab.

Mange  husstande er med i NærBrand på Lemvigegnen, og forsikringsselskabet bygger på, at det kan betale sig at gøre en indsats for at holde sig skadesfri. Så udbetales der nemlig bonus. I 2020 udbetalte NærBrand cirka to millioner kroner tilbage i bonus til sine medlemmer.

Her på egnen tegnes NærBrand af tre andelshavere, som sidder i Lokalrådet. Her sidder Bent Wang Hansen fra Vandborg, Kristian Balleby fra Tørringhuse samt Søren Nielsen fra Lemvig, og de er samtidig delegerede.

Jubilæet kan ikke markeres med en større festlighed, så i stedet kan andelshaverne - kunderne - få en gave i form af en sikkerhedsvest, hvis de går ind på selskabets hjemmeside.

Annonce

Gør selv noget

I det hele taget går NærBrand meget op i, at kunderne selv gør noget for at forhindre skader. Derfor skal en ny kunde også købe en røgalarm, en brandslukker og et brandtæppe.

- Man får det til en billig pris, men det er afgørende, at man skal betale noget for det. Får man noget gratis, passer man ikke ordentligt på det, mener Hans Brunsgaard, som i  dag ikke længere er med i Nærbrand, men han var arkitekten bag, da man fusionerede lokale brandkasser i 2009 til NærBrand. Brandkasserne var ud over Lemvigegnen, Salling, Viborgegnen, Fjends og Lolland-Falster.

Hans Brunsgaard var arkitekten bag NærBrand: Man skal betale lidt for at få røgalarm, brandslukker og brandtæppe. Man passer ikke ordentligt på det, hvis det er gratis. Foto: Lars Kamstrup

Grundliggende har NærBrand et tæt samarbejde med Topdanmark. NærBrand tegner forsikringerne, men det er Topsikring, der leverer dækningerne og driften af dem.

Annonce

Startede med brand i København

Skal vi helt tilbage i historien, så startede det helt tilbage i 1728 med branden i København, hvorefter det blev muligt at tegne brandforsikringer.

- Man fandt så ud af, man kunne lave lokale brandkasser på andelsbasis, og det er derfor blandt andet Skodborg Vandfuld Herreds Gensidige Brandforsikring opstod for 175 år siden, kan Hans Brunsgaard fortælle.


Det har været et grundelement, at der var en selvrisiko, som gjorde, at kunderne passede bedre på deres ting

Hans Brunsgaard, arkitekt bag NærBrand


Med årene blev disse lokale brandkasser for små, og derfor gik man sammen, og det endte så i den sidste ende med, at NærBrand opstod.

Skal vi finde et par nedslagspunkter, så var det i 1960'erne, man indledte et samarbejde med MLU - det senere Topdanmark, hvorefter man kunne forsikre sig mod mere end brand.

Man skiftede navn til først Lemvig Egnen Gensidige Brandforsikringsselskab og i 2002 til NÆR-Brand Forsikring Lemvigegnen. I 2009 måtte man så af administrative grunde slå sig sammen med andre, og så opstod NærBrand.

Annonce

Selvrisiko

- Det har været et grundelement, at der var en selvrisiko, som gjorde, at kunderne passede bedre på deres ting, og at vi ikke havde en masse småsager at skulle administrere. Holdt du sig skadesfri, så kom der en bonus, som også gør, at man passer på tingene, og det er jo både til kundernes og selskabets fordel, fortæller Hans Brunsgaard.

1153 husstande på Lemvigegnen modtog bonus i 2020.

Man skal bo i lokalområdet, hvis man skal være med i NærBrand her på Lemvigegnen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Kommunen tilbyder lyntest til ansatte

Lemvig

Så er vi helt nede på tre smittede

Struer

Fra fan til taktholder i et af verdens største metalbands: Bastian fra Struer har taget turen fra tilskuerpladserne og op på scenen

Annonce