Annonce
Holstebro

Lokal folketingskandidat nævnt i tyrkisk PKK-Rapport

Mehmet Akbina (t.v). er nævnt i en tyrkisk rapport om PKK, der har fået PET til at kontakte de 100, der bliver nævnt. Arkivfoto: Lund
Mehmet Akbina (Ø) er en af de politikere, der bliver nævnt i den tyrkiske rapport, som en af dem, der støtter det kurdiske arbejderparti, PKK. Rapporten har fået PET til at kontakte, dem der er nævnt i rapporten.

Holstebro: Den lokale politiker Mehmet Akbina er en af de danske politikere, der er nævnt i den tyrkiske rapport om PKK. I alt er mere end 100 danske politikere nævnt i rapporten.

- Jeg er kurder, og jeg har flere gange talt kurdernes sag, så jeg går ud fra, at det er derfor, jeg er nævnt, siger Mehmet Akbina, der var kandidat til folketingsvalget for Enhedslisten. Han blev dog ikke valgt ved valget.

Han fortæller, at han aldrig har støttet PKK økonomisk, og at han heller ikke har planer om at gøre det, han sympatiserer bare med kurdernes sag.

- Hvorfor er Lars Aslan fra Socialdemokratiet nævnt? Hvorfor er Serdal Benli fra SF nævnt? (Lars Aslan er folketingsmedlem, mens Serdal Benli er viceborgmester i Gladsaxe, red.) Det er de, fordi de har været kritiske overfor Erdogan, og fordi de har talt kurdernes sag, siger Mehmet Akbina.

Selvom han ikke har støttet PKK, så har Mehmet Akbina ikke sat sine ben i Tyrkiet de seneste fem år, da han er bange for, hvad der sker, hvis han forsøger at rejse ind i landet.

- Der er utallige historier om, at folk skal betale sig fri, og det ender med at koste dem mange tusinde kroner, så jeg tør simpelthen ikke at rejse til Tyrkiet, siger han, og tilføjer, at han har boet i Danmark i 47 år.

Ifølge Berlingske, så er flere politikere blevet ringet op af Politiets Efterretningstjeneste (PET) og blevet fortalt, at de er nævnt i rapporten.

Hvad er PKK?

PKK er Kurdistans Arbejderparti, og det består af en politisk og militant del. Partiet blev dannet i 1978. PKK er på terrorlisten i flere lande, ligesom det er på terrorlisten i EU. Det har de senere år været diskuteret, om PKK fortsat skulle være på EU's terrorliste, da PKK har været meget aktive i kampen mod IS i Syrien. De senere år har PKK udover kampene mod IS også haft kampe med Erdogans styre i Tyrkiet.

Sympatiserer med sagen

Mehmet Akbina fortæller dog, at han ikke er blevet ringet op af PET endnu. Ifølge Berlingske vil samtlige 100, der er nævnt i rapporten dog blive kontaktet af PET.

Folketingskandidaten skjuler dog ikke, at han flere gange har talt kurdernes sag, og at han er meget kritisk overfor Erdogans styre i Tyrkiet.

- Jeg viser bare sympati med kurdernes sag. Det kan ikke være rigtigt, at Erdogan skal have lov til at opføre sig på den måde, og at vi ikke kan gøre noget ved det, siger Mehmet Akbina og fortsætter:

- Regimet i Tyrkiet er korrupt, og den krig, som de fører med kurderne, er alt for gal. Så sent som i går var der en 12-årig dreng, der blev dræbt. Og samtidig med at det foregår, så gør den danske stat intet, det synes jeg ikke kan være rigtigt.

Rapporten på de 666 sider, indeholder 63 sider om Danmark, hvor de 100 politikere er nævnt. Rapporten er lavet af den tyrkiske tænketank SETA, og ifølge rapporten er oplysningerne indsamlet i Danmark.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce