Annonce
Lemvig

Var truet af lukning sidste år: Livsstilshøjskolen er igen på rette vej

Solveig Krarup modtog i 2009 Lemvig Prisen for sit ihærdige arbejde på at grundlægge Livsstilshøjskolen. Nu trækker hun sig fra sit livsværk. Arkivfoto: Morten Stricker
Ildsjælen bag Livsstilshøjskolen stopper 1. februar på grund af sygdom, og højskolen er igen på rette vej efter en lukning truede sidste år

Gudum: For cirka 13 år siden åbnede Livsstilshøjskolen i Gudum med Solvejg Krarup som initiativtager og ildsjæl til at omdanne det tidligere plejehjem til en helt speciel højskole.

Projektet lykkedes, men 1. februar forlader Solvejg Krarup sit livsværk. Helbredet har svigtet hende i den sidste tid, så nu stopper hun, og der er afskedsreception fredag 31. januar.

Heldigvis er det en højskole, der igen er på vej op, efter det sidste år så temmelig sort ud. Efter en række gode år med fuldt optagne hold og god økonomi vendte det hele, og bestyrelsen måtte sidste år se i øjnene, at hvis man ikke greb ind, så ville skolen ikke overleve.

- Det var selvfølgelig en alvorlig situation, som vi var nødt til at tage hånd om. Det er det, man har en bestyrelse til. Det gjorde vi ved at skære i personalet både på ledelsesgangen og på "gulvet". Det betød blandt andet, at vi tog afsked med vores viceforstander Lise Kragh Møller, som også havde været konstitueret forstander i en periode, siger bestyrelsesformand Poul-Erik Damgaard, Struer.

I dag er det fortsat en konstitueret leder på grund af Solvejg Krarups sygdom. Det er Gitte Bitsch, der har den rolle.

- Nu skal vi til foråret have slået stillingen op, når Solvejg Krarup officielt stopper, siger bestyrelsesformanden.

Det er lidt paradoksalt, at Livsstilshøjskolen pludselig kom i problemer efter nogle år, hvor det bare gik godt med mange kursister.

- Det paradoksale er, at hjulene bare kører i samfundet. Der er fuld beskæftigelse og så videre. Men det er faktisk skidt for højskolerne, og det har ikke bare været os, det er gået ud over. Når alle er i beskæftigelse og har travlt, så er der langt færre, der kommer på højskole. Vi har jo både ressourcestærke kursister og dem, der måske ikke er det. Der bliver skåret ned på begge dele i sådan en tid. Derfor fik vi problemer, og faktisk stod vi til at måtte lukke, hvis ikke vi havde gjort noget radikalt. Det var ikke behageligt at skulle trække kortet at afskedige medarbejdere, men det var nødvendigt, siger Poul-Erik Damgaard.

Det blev samtidig en anledning til at se på, hvordan tingene kørte, og der blev strammet op og tænkt nyt.

- Vi har heldigvis et dygtigt personale, som har formået det her, og vi har fået vendt udviklingen. Vi laver kortere kurser, og vi prøvede for første gang et kursus hen over julen. Vi er også gået ind i rehabilitering, hvor jeg mener, vi så godt og vel kan matche de offentlige tilbud. For eksempel havde vi et hold nyrepatienter, der stod til at skulle have transplantation. Da de kom her og lærte om anden livsstil med mere, så behøvede de ikke længere at stå på den liste.

Poul-Erik Damgaard kan fortælle, at man startede året med et fuldt optaget hold med 55 kursister.

- Det er en god start på året. Vi har stadig en masse arbejde foran os, men det går den rigtige vej, og det er glædeligt. Vi skulle gerne bevare højskolen, som jo er godt helt lokalt for Gudum og godt for kommunen som en stor arbejdsplads med omkring 20 ansatte, siger Poul-Erik Damgaard.

Annonce

Det var selvfølgelig en alvorlig situation, som vi var nødt til at tage hånd om. Det er det, man har en bestyrelse til.

Poul-Erik Damgaard, formand, Livsstilshøjskolen

Bestyrelsesformand Poul-Erik Damgaard: Det var ikke behageligt at afskedige folk, men det var nødvendigt, for at højskolen kunne overleve.Arkivfoto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce