Annonce
Ulfborg/Vemb

Livreddere fik 'banket rusten af' i Thorsminde: - De hamrede bare ud gennem bølgerne

Det var nogle voldsomme bølger, der mødte de livreddere, der i weekenden skulle prøve kræfter med Vesterhavet og stranden i Thorsminde. Privatfoto: Anders Hansen
I weekenden gæstede 16 livreddere Thorsminde, hvor der til sommer bliver rejst nyt livreddertårn. Det er dog ikke hvem som helst, der kan bestride posten, når vestkystens bølger bider.

Thorsminde: 16 livreddere og seks instruktører var i weekenden i Thorsminde for at prøve kræfter med Vesterhavet. Og det blev en udfordrende affære - selvom der blot var tale om et repetitionskursus for livredderne, der har arbejde over hele landet. Til sommer får de tårn i Thorsminde.

- Den sommer, vi havde sidste år, var der få dage med store bølger. Så at komme til Thorsminde sådan en kold maj med store bølger, så får man altså som livredder lige banket rusten af, siger Michael Iwersen, uddannelseschef for TrygFonden Kystlivredning.

For selvom de garvede livreddere er vant til lidt af hvert, var det store bølger, der mødte dem i weekenden. Michael Iwersen er ikke i tvivl - Thorsminde bliver formentlig et af de absolut sværeste steder i landet at være livredder - i hvert fald i forhold til vandforholdene og kampen mod naturens kræfter:

- Beliggenheden ud til åbent hav minder jo om Søndervig. Men stranden i Søndervig er alligevel blevet fladere over årene, og man har en mere veletableret revle. I Thorsminde er stejlheden større, og dermed kan man forvente større bølger - det gør det sværere at komme ud med et board eller en båd, siger Michael Iwersen og forklarer, at stranden i Thorsminde sammen med blandt andet Søndervig, Henne og Hvide Sande er blandt de sværeste i landet.

Omvendt har stranden i Thorsminde en lille fordel:

- Der vil jo antalsmæssigt ikke være så mange mennesker. Så ved eftersøgningsaktioner, vil det være mere overskueligt, siger Michael Iwersen.

Annonce

Der er rigtig god lokal opbakning herude. Og der er mulighed for at prøve kræfter med store udfordringer, men der er også mulighed for at kunne gå i læ og træne.

Michael Iwersen, uddannelseschef ved TrygFonden Kystlivredning

- De hamrede bare ud gennem bølgerne

Vagten som livredder kommer henover sommeren til at rotere mellem de forskellige livreddertårne, så det er ikke den samme livreddere, der kommer til at overvåge Thorsmindes badegæster.

Sæsonen starter den 28. juni og slutter den 21. august. Og en uge til fjorten dage før starten bliver der sat livreddertårn op på stranden.

Gennem årene har havet ved Thorsminde dannet ramme for flere drukneulykker. Blandt andet i 2007, hvor en kvinde omkom. To år senere mistede to personer livet - også i en drukneulykke.

Der har derfor længe været lokalt ønske om at få livredderne til Thorsminde:

- Det er i hvert fald ti år siden, vi sendte den første ansøgning om det. Så nu lykkedes det endelig. Det er det bedste, der kan ske. Effekten skulle jo gerne være, at der kommer mange flere derud for at bade, siger Mogens Damgaard, formand for borgerforeningen. Han var en af de lokale, der var nede for at kigge på. Og han var meget imponeret over livreddernes indsats i weekenden:

- De hamrede bare ud gennem bølgerne, så der er ingen tvivl om, at de kan gøre en forskel, siger han.

Gode træningsforhold

Træningen i weekenden, hvor livredderne var indlogeret på Havet og Fjordens Hus fra fredag til søndag er nummer to i Thorsminde - og dermed den sidste gang, der bliver trænet i byen mod vest, før sommeren. Men selvom det er sidste gang i år, træningen foregår i Thorsminde, så har byen og havet omkring den vist sig at være ganske udmærket trænings-terræn:

- Der er rigtig god lokal opbakning herude. Og der er mulighed for at prøve kræfter med store udfordringer, men der er også mulighed for at kunne gå i læ og træne, siger Michael Iwersen, der dog ikke er i tvivl om, at det kræver sin livredder at passe vagten i havnebyen:

- Man skal være rigtig dygtig i vandet for at kunne operere ved Thorsminde, siger han.

Bølgerne gik højt, da 16 livreddere skulle forsøge at komme ud med båd og board i Thorsminde i weekenden. Privatfoto: Anders Hansen
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce