Annonce
Ulfborg/Vemb

Livreddere fik 'banket rusten af' i Thorsminde: - De hamrede bare ud gennem bølgerne

Det var nogle voldsomme bølger, der mødte de livreddere, der i weekenden skulle prøve kræfter med Vesterhavet og stranden i Thorsminde. Privatfoto: Anders Hansen
I weekenden gæstede 16 livreddere Thorsminde, hvor der til sommer bliver rejst nyt livreddertårn. Det er dog ikke hvem som helst, der kan bestride posten, når vestkystens bølger bider.

Thorsminde: 16 livreddere og seks instruktører var i weekenden i Thorsminde for at prøve kræfter med Vesterhavet. Og det blev en udfordrende affære - selvom der blot var tale om et repetitionskursus for livredderne, der har arbejde over hele landet. Til sommer får de tårn i Thorsminde.

- Den sommer, vi havde sidste år, var der få dage med store bølger. Så at komme til Thorsminde sådan en kold maj med store bølger, så får man altså som livredder lige banket rusten af, siger Michael Iwersen, uddannelseschef for TrygFonden Kystlivredning.

For selvom de garvede livreddere er vant til lidt af hvert, var det store bølger, der mødte dem i weekenden. Michael Iwersen er ikke i tvivl - Thorsminde bliver formentlig et af de absolut sværeste steder i landet at være livredder - i hvert fald i forhold til vandforholdene og kampen mod naturens kræfter:

- Beliggenheden ud til åbent hav minder jo om Søndervig. Men stranden i Søndervig er alligevel blevet fladere over årene, og man har en mere veletableret revle. I Thorsminde er stejlheden større, og dermed kan man forvente større bølger - det gør det sværere at komme ud med et board eller en båd, siger Michael Iwersen og forklarer, at stranden i Thorsminde sammen med blandt andet Søndervig, Henne og Hvide Sande er blandt de sværeste i landet.

Omvendt har stranden i Thorsminde en lille fordel:

- Der vil jo antalsmæssigt ikke være så mange mennesker. Så ved eftersøgningsaktioner, vil det være mere overskueligt, siger Michael Iwersen.

Annonce

Der er rigtig god lokal opbakning herude. Og der er mulighed for at prøve kræfter med store udfordringer, men der er også mulighed for at kunne gå i læ og træne.

Michael Iwersen, uddannelseschef ved TrygFonden Kystlivredning

- De hamrede bare ud gennem bølgerne

Vagten som livredder kommer henover sommeren til at rotere mellem de forskellige livreddertårne, så det er ikke den samme livreddere, der kommer til at overvåge Thorsmindes badegæster.

Sæsonen starter den 28. juni og slutter den 21. august. Og en uge til fjorten dage før starten bliver der sat livreddertårn op på stranden.

Gennem årene har havet ved Thorsminde dannet ramme for flere drukneulykker. Blandt andet i 2007, hvor en kvinde omkom. To år senere mistede to personer livet - også i en drukneulykke.

Der har derfor længe været lokalt ønske om at få livredderne til Thorsminde:

- Det er i hvert fald ti år siden, vi sendte den første ansøgning om det. Så nu lykkedes det endelig. Det er det bedste, der kan ske. Effekten skulle jo gerne være, at der kommer mange flere derud for at bade, siger Mogens Damgaard, formand for borgerforeningen. Han var en af de lokale, der var nede for at kigge på. Og han var meget imponeret over livreddernes indsats i weekenden:

- De hamrede bare ud gennem bølgerne, så der er ingen tvivl om, at de kan gøre en forskel, siger han.

Gode træningsforhold

Træningen i weekenden, hvor livredderne var indlogeret på Havet og Fjordens Hus fra fredag til søndag er nummer to i Thorsminde - og dermed den sidste gang, der bliver trænet i byen mod vest, før sommeren. Men selvom det er sidste gang i år, træningen foregår i Thorsminde, så har byen og havet omkring den vist sig at være ganske udmærket trænings-terræn:

- Der er rigtig god lokal opbakning herude. Og der er mulighed for at prøve kræfter med store udfordringer, men der er også mulighed for at kunne gå i læ og træne, siger Michael Iwersen, der dog ikke er i tvivl om, at det kræver sin livredder at passe vagten i havnebyen:

- Man skal være rigtig dygtig i vandet for at kunne operere ved Thorsminde, siger han.

Bølgerne gik højt, da 16 livreddere skulle forsøge at komme ud med båd og board i Thorsminde i weekenden. Privatfoto: Anders Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lige nu: Voldsom brand i halmlade

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce