Annonce
Kultur

Litauiske kunstnere hylder den tidligere Ulfborg-Vemb Kommune

Den litauiske kunst er generelt fantasifuld og farverig som den skønne hund. Den er dog ikke med på den kommende udstilling, da den allerede er købt og i privateje. Foto: Johan Gadegaard
Ulfborg-Vemb Kommune rakte hånden ud for 30 år siden - nu siger fem fremtrædende litauiske kunstnere tak ved at udstille i den tidligere byrådssal.

Ulfborg: I 1991 blev de tre baltiske lande, Estland, Letland og Litauen, selvstændige efter at have været tvungne medlemmer af Sovjetunionen i 50 år.

Det første land, der anerkendte de baltiske lande og ønskede dem velkommen til friheden, var Island. Det næste var Danmark.

Og i Danmark var den daværende Ulfborg-Vemb Kommune en af de første, der rakte hånden ud og tilbød at hjælpe balterne i overgangsfasen. Således stod den daværende borgmester i Ulfborg-Vemb, Kaj Brink (V), klar til at byde velkommen i byrådssalen, da en gruppe tidligere frihedskæmpere fra Litauen i 1994 kom på "inspirationsbesøg" til Vestjylland.

Annonce


Jeg kan huske, at én af dem spurgte, hvor tit politiske diskussioner endte med, at man måtte stemme om dem i byrådssalen, og Kaj Brink svarede, at han ikke kunne mindes, at man havde måtte afgøre noget ved afstemning.


- De skulle jo samlede inspiration til deres nye demokrati og var fulde af spørgsmål til Kaj Brink om dansk demokrati. Jeg kan huske, at én af dem spurgte, hvor tit politiske diskussioner endte med, at man måtte stemme om dem i byrådssalen, og Kaj Brink svarede, at han ikke kunne mindes, at man havde måtte afgøre noget ved afstemning. "Vi snakker os til rette", sagde han. Det var litauerne dybt forundrede over, fortæller honorær konsul for Litauen, Henny Sidelmann, Holstebro.

De udstillende kunstnere

Marius Jonutis - hans værker bygger på en gammel tradition for træskæring, men på en ny, farverig og fabulerende måde. Ud over træskulpturer, maler han også. Han er blevet sammenlignet med Henry Heerup.

Daina Vanagaite Belzakienes - udstiller brugsrettet keramik, der bygger på gamle pottemagertraditioner.

Line Bekerienes - arbejder med raku-keramik og dekorerer med porcelænsagtig glasur med fine detaljerede fortællinger om mennesker, følelser og naturen.

Dangira Pyragaites - skaber fantasifulde, farverige, fabulerende figurer i ler. Dyr, fugle og engle er ofte med på hendes værker.

Lina Dudaite - laver detaljerede illustrationer til eventyr. Hun arbejder med gouache farver.

Med den historie in mente er det ganske passende, at fem fremtrædende, litauiske kunstnere nu udstiller i den tidligere byrådssal i Ulfborg.

Billedkunst, illustrationer, keramikskulpturer, træskulpturer, brugskunst og raku kan ses fra den 28. maj og fire uger frem. Det er Vestjysk Kunstforening Ulfborg, der står for udstillingen, og det er muligt at købe de udstillede værker.

Plakaten for udstillingen.

Fire af de fem kunstnere, der udstiller, er delvist uddannet under sovjet-styret, hvor der var regler for, hvilke materialer, de måtte bruge, hvilke motiver, der var tilladte og hvilke farver, der var tilgængelige. Da de restriktioner forsvandt, slog kunstnerne sig løs i et orgie af frihed, fantasi og farver.

Henny Sidelmann, der er honorær konsul for Litauen, har hjulpet Vestjysk Kunstforening Ulfborg med udstillingen. Hun repræsenterer de fem kunstnere ved åbningen den 28. maj. Pressefoto

Desværre kan kunstnerne ikke selv være til stede ved åbningen, da det - på grund af corona pandemien-  ville kræve karantæne ved ud- og hjemrejse. Derfor repræsenterer honorær konsul Henny Sidelmann kunstnerne ved ferniseringen af udstillingen, som finder sted klokken 19 den 28. maj.

Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce