Annonce
Kultur

Lirekassemand gav inspiration til ny bog

Ole Mollerup Rytter ses her i rollen som lirekassemand i Den Gamle By i Aarhus, og det er dette billede af forfatteren selv, der er afbilledet på forsiden af "Ludere, lommetyve og andet godtfolk". Pressebillede
Lemvigdrengen Ole Mollerup Rytter - der i dag er bosat i Aarhus - har udgivet sin tredje bog, "Ludere, lommetyve og andet godtfolk". Han begyndte at skrive, da han stoppede som murersvend.
Annonce
Annonce

Såret i krigen

"Ludere, lommetyve og andet godtfolk" foregår fra 1857 til 2019. Omdrejningspunktet er en soldat, der vender hårdt såret hjem fra krigen i 1864 og bliver lirekassemand. Hans børn forlader landsbyen. En søn rejser til København, i tiden hvor fagbevægelsen opbygges. En datter ender på vestkysten, hvor hun indordner sig under indremissionsk påvirkning.

Gennem seks fortællinger beskrives de og deres efterkommeres liv helt op til nutiden.

Normalt skal forfatterne selv være medfinansierende på deres bøger hos Mellemgaard, men Ole Mollerup Rytter har fået støtte fra Velux Fonden til sine bøger, og dermed er hans bogprojekter udgiftsneutrale for ham.

Bøger af Ole Mollerup Rytter

Ole Mollerup Rytter har udgivet følgende bøger:

2015: "At blive født var min første fejl"

2017: "Det forkvaklede liv"

2020: "Ludere, lommetyve og andet godtfolk".

Annonce

En dejlig hobby

- Det er en dejlig hobby at skrive bøger. Det er utrolig dejligt at stå med sin egen bog i hånden. Min første bog solgte helt fint og gav også en skilling efterfølgende fra forlaget. Den anden bog solgte ikke særlig godt. Nu har jeg lagt stilen om, og så håber jeg, at det går godt for nummer tre, siger Ole Mollerup Rytter, der allerede er cirka 100 sider henne i bog nummer fire.

74-årige Ole Mollerup Rytter flyttede som nyudlært murersvend fra Lemvig til Aarhus i 1967. Da han for efterhånden en del år siden forlod arbejdsmarkedet, gik han i gang med at skrive.

- Jeg har altid læst meget og ligeledes haft interessen for at skrive. Men det var først, da jeg stoppede som murersvend, at jeg følte, at jeg havde tiden til at skrive, siger Ole Mollerup Rytter, der beskriver sig selv som en af Lemvig Biblioteks flittigste brugere, da han boede i barndomsbyen.

- Jeg har altid været glad for at læse krimier, men jeg læser også andet. Lige nu er jeg f.eks. i gang med en bog af Iben Mondrup, og den er meget god, siger Ole Mollerup Rytter, der forventer at skulle præsentere sin nye bog hos Arnold Busck i Aarhus i løbet af foråret.

Lemvig/Aarhus: Ole Mollerup Rytter - der er født og opvokset i Lemvig og i dag bosat i Aarhus - har netop udgivet sin tredje roman, "Ludere, lommetyve og andet godtfolk".

Bogen er - ganske som de to andre - udgivet på forlaget Mellemgaard.

- Denne gang har jeg valgt en anderledes skrivestil. De to første var krimier og noget barske i det. Denne gang er det lidt mere stille og roligt, siger Ole Mollerup Rytter.

Den nye roman har en lirekassemand afbilledet på forsiden, og det var faktisk et foto af forfatteren selv. Han var nemlig i 10 år frivillig i Den Gamle By i Aarhus, og her havde han rollen som lirekassemand, der både spillede for folk og fortalte lirekassemandens historie.

- Lirekassemanden havde en ganske spændende historie tilbage fra 1800-tallet, og den historie har jeg bygget videre på. Jeg har givet ham en fortid, og i bogen følger man efterfølgende hans slægt, siger Ole Mollerup Rytter.

Det er fiktion hele vejen igennem, men der er - som Ole Mollerup Rytter udtrykker det - et strejf af virkelighed i bogen.

- Jeg bruger selvfølgelig oplevelser fra mit eget liv som inspiration til de ting, der sker i bogen, siger Ole Mollerup Rytter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gav politiet en fuck-finger

Lemvig

Nu er vandet klar i Thyborøn

Annonce