Annonce
Struer

Limfjorden får sin egen masterplan

De 18 kommuner rundt om Limfjorden er nu ved at være klar med en masterplan, der sætter retning, giver overblik og ridser rammerne op for arbejdet i fremtiden. Foto: Morten Stricker
Tre års politisk arbejde er blevet til en drejebog for samarbejdet mellem de 18 kommuner, der nyder godt af Limfjorden.

Struer: Års arbejde med at blive enige om en fælles kommunal strategi for Limfjordens miljø og tilstand er nu blevet til en masterplan, der sætter retning, giver overblik og ridser rammerne op for arbejdet i fremtiden.

Bag planen står Limfjordsrådet, der består af de 18 jyske kommuner, blandt dem Struer Kommune, der arbejder for forbedringer af Limfjordens miljø- og naturtilstand.

Annonce

Fælles fodslag

Planen er lavet med udgangspunkt i blandt andet FN's 17 verdensmål, og den skal sikre, at der er fodslag i natur-, miljø- og klimaprojekter i og langs fjorden.

Rådet har ikke egentlige kompetencer i de enkelte kommuner, men arbejder på at sikre, at kommunernes planlægning og forvaltning af fjorden hænger sammen på tværs af kommunegrænserne.

Planen har fem fokuspunkter: fjorden, oplandet, klimaet, naturen og forankring og merværdi. Planen er tænkt som inspiration for kommunerne, der ikke bliver indskrænket i deres handlefrihed.

Annonce

Tre år undervejs

Planen blev første gang præsenteret for kommunerne på en temadag i efteråret 2018.

I januar i år blev der holdt et webinar for repræsentanter fra en lang række organisationer med interesse for Limfjorden og oplandet.

Planen skal nu behandles politisk i alle 18 kommuner i foråret. Samtidig laves der en handlingsplan, der konkretiserer strategien fra planen.

Den præsenteres for embedsmænd, Limfjordsrådet og de 18 kommuner i august/september i år.

Annonce

Sagerne venter

Der er nok at tage fat på for rådet. På finansloven er der sat 350 millioner kroner ekstra af til kystbeskyttelsesprojekter frem til 2023, men ordningen er ikke tilfredsstillende for kommuner med Limfjordskyster. Derfor kan rådet virke som et talerør over for ministerier og folketing.

Der er også rift om at oprette muslingebrug i fjorden, og her mangler der ifølge rådet planlægning og prioritering.

Et andet arbejdsområdet for rådet er indsnævringen af Thyborøn kanal og de miljømæssige konsekvenser for hele Limfjorden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

44 sorte minutter knækkede HB på Sydfyn

Annonce