Annonce
Ulfborg/Vemb

Lille institution med drømme-normering: Vi har plads til flere børn

Malene Vestergaard er glad for puljeinstitutionen Krudttønden i Bur, hvor hun har datteren Amanda på snart fire år. Her er der fire ansatte til at passe blot 13 børn, og som formand for forældrebestyrelsen påpeger hun, at der er masser af plads til flere børn. Institutionen er kun få år gammmel, og med vindmøllepenge er der bygget en attraktiv legeplads. Foto: Johan Gadegaard
I puljeinstitutionen Krudttønden passer fire ansatte 13 børn - en drømmenormering i forhold til andre steder. Men stedet kæmper med økonomien - og har plads til flere børn i de store, nye lokaler.
Annonce

BUR: En daginstitution med fire voksne til at passe 13 børn. Det lyder som en drøm for de forældre, der har kæmpet for én voksen per seks børn i børnehave og én per tre børn i vuggestue. Såkaldt "minimumsnormering".

Men sådan er forholdene faktisk i puljeinstitutionen Krudttønden i Bur - som oven i købet ligger i nye gode lokaler.

- Jo vi har en super normering. Men vi vil også gerne have flere børn, og vi har plads til flere, siger Malene Vestergaard, der er formand for forældrebestyrelsen.

Faktisk er institutionen bygget til 30 børn. Men lige nu er der kun syv børn i vuggestuen - og seks over tre år i børnehaven, og det har længe presset institutionens økonomi.

- Men vi forventer, at der starter fem børn mere i vuggestue senere på året. Så lige nu ser det fornuftigt ud, siger Malene Vestergaard.

Der er forældre til fem børn, som har Krudttønden som første prioritet til pasning af den nye lille.

For fem år siden lå institutionen i en gammel skole, som var for kold og utæt, så den ikke længere måtte bruges til pasning af børn. Kommunen byggede en ny institution, men det betyder til gengæld en relativ høj husleje på 13.200 kroner om måneden.

For at hjælpe på økonomien havde bestyrelsen søgt kommunen om huslejenedsættelse. Det sagde økonomiudvalget dog nej til. Men til gengæld har institution fået lov at betale husleje kvartalsvis bagud i stedet for forud. Og det betyder, at 39.600 kroner ekstra kan lægges i kassen.

- Det hjælper på vores likviditet, siger Camilla Johansson, som er leder af puljeinstitutionen.

Men hvordan får I økonomien til at hænge sammen med så få børn?

- Vi har valgt at have en god normering, og så er vi gode til at spare på andre ting.

- Vi køber ind på tilbud, og forældrene kommer med frugt og andet, når de har noget i overskud. Med få børn køber vi færre materialer til børnene - og færre bleer, siger Camilla Johansson, som har været leder i to år.

Omregnet svarer timetallet for de to pædagoger, en pædagogisk assistent og en medhjælper til tre 1/3 fuldtidsstilling.

Krudttønden er også hjulpet af, at den har fået del i en pulje på 9,6 millioner kroner, som Holstebro Kommune har fået og fordelt til vuggestuer med udsatte og sårbare børn. Her har Krudttønden fået 896.000 kroner til fordeling over de næste tre år. Det har givet penge til en ekstra medarbejder.

Vi priorieterer en høj normering og er gode til at spare på andet, siger lederen Camilla Johansson om Krudttønden i Bur, der lige nu har fire ansatte til at passe 13 børn op til fire år. Men som har plads til 30 børn. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

Glad for stedet

Malene Vestergaard har datteren Amanda på knap fire år, som går i Krudttønden. Hun har også en datter på syv år, som gik i børnehave i Bur - og som startede i den tidligere skole.

- Jeg har været super glad for at have mine børn i Krudttønden. Med mit arbejde ville det aldrig have fungeret med en dagplejer, siger Malene Vestergaard, som er ansat hos Skat i Ringkøbing.

- Jeg slipper for at køre et andet sted hen og aflevere, hvis en pædagog er syg. Og her har vi hele tiden haft en rigtig god dialog - og det har givet en god indflydelse i børnenes hverdag, siger Malene Vestergaard, der i mellemtiden er flyttet fra Bur til Holstebro.

Faktisk er det forældre fra et større område, som vælger at få deres børn passet Krudttønden.

Ud over Bur er der lige nu børn fra Idom, Råsted og Vemb. Tidligere har der også været børn fra Møborg i Lemvig Kommune.

- Der har også været forældre fra Holstebro, som har valgt at få deres barn passet i en mindre institution, siger Malene Vestergaard.

Hun synes i øvrigt, at kommunen godt kunne bakke lidt mere op om stedet.

- Vi har nogle dejlige omgivelser og en ny og flot legeplads. De burde fylde op i vuggestuen, før de annoncerer efter nye dagplejere, mener Malene Vestergaard.

Men kommunen ønsker vel også at give forældrene et frit valg mellem vuggestue og dagpleje?

- Men de ønsker også at kunne tilbyde vuggestue. Derfor burde de støtte mere op, siger Malene Vestergaard.

Annonce
Holstebro For abonnenter

For 10 år siden: Da Rikke fik varmet tæerne, vandet stod højt, og politikerne afsatte 500.000 kroner til at bekæmpe vandet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce