Annonce
Holstebro

Lille fremgang: Der er kommet flere indbyggere i Holstebro Kommune

I det seneste år er der kommet 86 flere indbyggere i Holstebro. Det er de unge, der flytter fra byen. Foto: Morten Stricker

Indbyggertallet i Holstebro Kommune er på 58.504 ved indgangen til 2019. Det er blot 86 mere end sidste år.

Holstebro: I 2016 og 2017 steg indbyggertallet med flere hundrede i Holstebro Kommune. En af de væsentligste forklaringer var en nettotilvækst af flygtninge.

Den strøm er nu blevet stoppet. I den nyeste befolkningsopgørelse fra Danmarks Statistik viser, at det samlede indbyggertal i Holstebro Kommune er svagt stigende.

1. januar 2019 er indbyggertallet i Holstebro Kommune på 58.504. Det er 86 mere end for et år siden. Det er en mindre stigning, end det var forventet i befolkningsprognosen.

- Det er et område, vi har meget fokus på, og det bliver ikke mindre i fremtiden. Udviklingen i Holstebro minder meget om Viborg og Herning, der også har en svag stigning, siger Holstebro-borgmesteren, der ikke lægger skjul på en meget vigtig dagsorden, siger borgmester H.C. Østerby (S), der holder nøje øje med udviklingen, når det gælder befolkningstallet.

- Det er altafgørende, at vi sammen med virksomhederne kan være med til at tiltrække den nødvendige arbejdskraft til vores område, siger H.C. Østerby, der pointerer, at kommunen har en række medarbejdere, der skal være med til at få Holstebro til at fremstå så attraktivt som muligt.

- Vi er også i gang med et større analysearbejde af, hvad der får folk til at flytte til Holstebro, og hvad der gør det mindre attraktivt at bosætte sig i Holstebro, siger borgmesteren, der på længere sigt er meget spændt på at se, hvilken effekt den nye motorvej vil have på bosætningen.

Annonce

41,7 i gennemsnit

Et lidt nærmere kig på tallene viser, at der samlet var 174 flere, der flyttede fra Holstebro end der flyttede til. Til gengæld var der et overskud af nyfødte i forhold til døde på 164 personer. På det tredje parameter var der tale om en nettoindvandring på 114 personer.

I nabokommunerne Struer og Lemvig falder det samlede befolkningstal, mens det stiger i kommuner som Viborg og Herning. Den helt store fremgang oplever Silkeborg Kommune, der på et år er gået frem med 1000 indbyggere. Her mærker de for alvor effekten af være nabo til Aarhus. I Jylland er Aarhus suveræn topscorer med knap 5000 nye indbyggere på et år.

Gennemsnitsalderen i Holstebro Kommune er nu 41,7 år, hvilket er nøjagtig det samme gennemsnit som for resten af Danmark.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det kan ikke blive 100 procent

Flere ældre overlever ikke det uheld, at de taber en cigaret, og så går der ild i tøjet eller sengen, og det får fatale konsekvenser i form af dødsfald. Senest skete det i denne uge i Holstebro i en plejebolig. Det får debatten til at køre på, om man skal forbyde denne rygning, så man undgår disse uheld. Selv en snarrådig indsats fra plejepersonalet var ikke nok til at forhindre dødsulykken i Holstebro. Der er sket mange begrænsninger af rygning de sidste år, og det er sket af hensyntagen til andre, der ikke skal udsættes for passiv rygning. Derfor er rygning forbudt flere og flere steder i det offentlige rum, og den udvikling stopper sandsynligvis ikke. Det vil sikkert ikke vare længe, før eget hjem er eneste sted, man må ryge. Det er dog fortsat op til ens eget ansvar, om man vil ødelægge sit eget helbred med rygningen, og det vil også være noget af en tærskel at overskride, da det så må følges op af, vi heller ikke må spise flødeskumskager og flæskesvær - endsige drikke alkohol. Alt sammen noget, der ikke er godt for helbredet - i hvert tilfælde i større mængder. Derfor er det ikke muligt at skride ind over for den ældres ret til selv at bestemme, at han/hun vil ryge i eget hjem. En plejebolig er eget hjem. På fællesarealerne må der naturligvis ikke ryges af hensyn til ansatte og andre beboere. Der er dog den diskussion i emnet, at en plejebolig også er arbejdsplads for en række ansatte, som nødvendigvis må komme der for at pleje beboeren. Her kan man så sige, at der ikke må ryges, mens de ansatte er der, og der skal luftes ud. Men når beboeren sidder alene, så er det svært med et forbud, da det vil være et opgør med den ældres selvbestemmelsesret. Så det er en vanskelig diskussion, fordi vi jo skal passe på, at beboeren ikke sætter ild til sig selv og kan forårsage, at branden også breder sig til at gå ud over andre. Det er ikke altid, rygeforklæder med mere er nok. Vi kan se, at alarmer heller ikke altid er det. Men man kan ikke gøre andet, end at disse sikkerhedsmæssige ting er 100 procent i orden, så man mindsker risikoen. Men den ældres selvbestemmelsesret gør, at det aldrig kan blive 100 procent sikkert, og det er så den risiko, den ældre har lov til selv at vælge ved at ryge.

Lemvig For abonnenter

Ældrerådet utilfreds med overflytning af plejehjemspladser fra Nørre Nissum til Harboøre.: - Det er helt uacceptabelt

Annonce