Annonce
Navne

Lene viede sin bror og hans udkårne

Lene Dybdal, byrådsmedlem (S) og kulturudvalgsformand, er her i en helt anden rolle, nemlig som den, der vier sin bror og hans udkårne. Privatfoto

Det er ikke mange forundt at kunne vie et familiemedlem, men det var, hvad kulturudvalgsformand Lene Dybdal fik mulighed for at prøve torsdag i sidste uge.

Holstebro: - Jo, jeg blev rørt. Virkelig rørt. Også i en grad, hvor jeg var lige ved at græde. Men jeg gjorde det ikke, fortæller Lene Dybdal, byrådsmedlem (S) og formand for kulturudvalget.

Det var ikke en teaterforestilling eller en kunstudstilling, der i denne omgang rørte kulturudvalgsformanden til tårer, men derimod hendes egen brors bryllup, hvor hun spillede en ganske særlig rolle.

Det var nemlig Lene Dybdal, der torsdag den 24. januar i byrådssalen smedede sin 54-årige lillebror, Per Bjerregaard Pedersen, og hans udkårne, Sonja Petersen, i hymens lænker.

I starten af hver byrådsperiode bliver byrådsmedlemmerne spurgt, om de vil indgå i den gruppe, der kan borgerligt vie folk. I Lene Dybdals første periode sagde hun pænt nej tak, fordi hun "lige skulle finde ud af det hele først". Og i anden byrådsperiode sagde hun også nej, da hun blev formand for kulturudvalget og helst ville bruge tiden på det job.

- Men det var så lidt ærgerligt, da jeg fandt ud af, at min lillebror ville borgerligt vies, forklarer hun.

Imidlertid hørte Lene Dybdal om en politiker, der havde fået særbevilling til at foretage en enkelt vielse, og da hun undersøgte sagen, viste den sig at være god nok: Hun fik rimeligt nemt en særbevilling til at vie sin bror og hans Sonja.

Annonce
Per Bjerregaard Pedersen og Sonja Petersen blev viet i torsdags. Alle de søde brudepiger - og en brudesvend - er Sonjas børnebørn. Privatfoto

Vigtig forberedelse

- Hvordan det var? Det var en virkelig speciel følelse at stå der. På en måde var det meget højtideligt, for der er jo en del ritualer, man skal igennem, og man skal sørge for at få de rigtige underskrifter de rigtige steder, men det er jo også nogle mennesker, jeg kender virkelig godt. Jeg var den officielle person, der stadfæstede, at de var blevet gift... Jeg havde bemyndigelse til at smede dem sammen, og det var altså en stor følelse, indrømmer Lene Dybdal.

Malermester Per Bjerregaard Pedersen, firmaet Per Maler, har kendt færøske Sonja Petersen, der er social- og sundhedshjælper hos Kær Pleje, i ti år. Sonjas børnebørn var brudepiger og brudesvende - og hendes far fyldte 75 samme dag, så ham sang gæsterne også for.

- Jeg tror, der var 40 tilhørere i byrådssalen under selve brylluppet, så jo, vi havde publikum, husker Lene Dybdal.

Måtte du forberede dig på vielsen?

- Ja, sekretariatsleder Else Hebsgaard gav mig undervisning - og et rigtigt godt råd. Jeg sagde, at da det var min bror, overvejede jeg at sige nogle personlige ting. Hun sagde, at det kunne jeg godt - det er der ikke noget i vejen for - men at jeg garanteret ville blive rørt, så hun syntes, jeg skulle have et papir at støtte mig til. Og hold da op, hvor var jeg glad for, at jeg ikke bare havde valgt at tale frit fra leveren. Der kom Elses mangeårige erfaring mig altså til gode, for jeg blev jo så rørt ...

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer For abonnenter

SSP om ny indsats: - Man er så provokerende i sin adfærd, at det er fuldstændig ligegyldigt, om det er politiet, der kommer, eller ej

Leder For abonnenter

Prisen for teknologivirksomhedernes indtog

Jysk Fynske Medier, som også står bag udgivelsen af denne avis, offentliggør i dag, at koncernen lukker ugeavisen "Vinderup Avis". Lukningen sker som en direkte konsekvens af et faldende annoncemarked, som i flere år været med til at underminere grundlaget for at drive lokal, annoncefinansieret avis. Det er rigtig ærgerligt for lokalsamfundet, når der ikke længere er plads til avisen. Ligesom det er ærgerligt, når isenkræmmeren, bageren eller posthuset lukker på grund af for lav omsætning. Der er ikke noget positivt at sige om lukningen af avisen, som har sine rødder langt tilbage i 1900-tallet. Men for avislæsere og vogtere af det lokale demokrati og den lokale sammenhængskraft er Vinderup heldigvis stadig godt hjulpet. Vinderup ligger lige i smørhullet, hvor to medievirksomheder fortsat driver deres aviser. Dagbladet Holstebro udkommer selvsagt i området, ligesom Skive Folkeblad også interesserer sig for den del af Holstebro Kommune. Desuden kommer de to store ugeaviser Holstebro Onsdag og Skive Folkeblads "Midt på ugen" i området. Så vi kan godt pakke det værste sortsyn på nærdemokratiets vegne lidt til side. Men udviklingen vidner om, at der er sket et skred. Når annonceomsætningen flytter til det digitale område, flytter langt størstedelen desværre også ud af landet. I 2018 stod Google og Facebook alene for 61 procent af den digitale, danske annonceomsætning. Og modsat omsætningen i danske medievirksomheder, bruger Google og Facebook ikke deres penge til at skabe indhold, som styrker demokrati og sammenhængskraft i lokalområdet. Derfor har vi set en massiv konsolidering på ugeavismarkedet gennem flere år. I større byer, hvor der før var flere selvstændige aviser, er der kun en tilbage, og de mindste har det svært. Vinderup Avis udkommer for sidste gang om en uge, men Vinderup er stadig en vigtig del af Holstebro Kommune og en helt selvfølgelig del af dette dagblads dækningsområde.

Annonce