Annonce
Kultur

Lemvigs nye vandkunstværk er med i bog om kunstudsmykninger

Lemvigs vandkunstværk "Iris" er skabt af Karin Lorentzen og blev indviet i efteråret. Foto: Anders Sune Berg
Lemvigs nye vandkunstværk "Iris" er blandt de 50 kunstudsmykninger fra Ny Carlsbergfondets historie, der er belyst i en ny bog.

Lemvig: Der er lokalt islæt i bogen "Hvor folk færdes", der udkommer den 22. januar.

Bogen har undertitlen "50 kunstudsmykninger fra Ny Carlsbergfondets historie", og blandt disse 50 udsmykninger finder man det nye vandkunstværk "Iris" på Torvet i Lemvig.

"Iris" er skabt af Karin Lorentzen, og det blev indviet i efteråret.

I den udsendte pressemeddelelse kan man blandt andet læse: "Hvor folk færdes" præsenterer 50 markante værker fra de seneste ti årtier. Fra Vilhelm Lundstrøms kæmpe-mosaikker i Frederiksberg Svømmehal over Jeppe Heins krøllede bænke ved Den Blå Planet til Karin Lorentzens borgerinddragende vandkunst på Torvet i Lemvig".

I bogen får man via hidtil ukendte kilder i fondsarkiverne historien om kunstnerne, der skabte værkerne, om udsmykningernes tilblivelse, og om værkernes samspil med omgivelserne.

Bogen beskriver også, hvordan kunst i det offentlige rum, navnlig i de første årtier, havde en klar ambition om at danne og demokratisere. Kunsten var ikke blot tænkt som dekoration. Den betød noget. F.eks. udtalte socialdemokraten Julius Bomholt i 1925, at han betragtede kunstneren som "en agent i demokratiets tjeneste".


Kunst i det offentlige rum er i den grad en disciplin, hvor meninger brydes.

Citat fra forlagets omtale af bogen


Kunst skal ud "hvor Folk færdes og daglig har den for Øje", udtalte Ny Carlsbergfondets stifter, brygger Carl Jacobsen, i 1906.

Kunst i det offentlige rum er i den grad en disciplin, hvor meninger brydes. Sådan har det været siden midten af 1920’erne, hvor Ny Carlsbergfondet påbegyndte sin finansiering af hundredvis af kunstneriske udsmykninger i institutioner og byrum over hele Danmark.

Annonce

Skal have mod

"Man skal have mod til at gøre noget, der går op imod opbyggeligheden. Man skal turde tage en stor chance". Sådan sagde Per Kirkeby, da han i 1998 gav sig i kast med det enorme, næsten 500 kvadratmeter store loft i Søauditorierne på Aarhus Universitet.

Ifølge Per Kirkeby så bliver kunstnerne ofte "lidt bange" for de store udsmykningsopgaver. Kan de nu leve op til forventningerne? Derfor er mange udsmykninger i det offentlige rum efter hans mening for forsigtige og kedsommelige. Udsmykninger stiller virkelig store krav til kunstnerne, som med opgaver i det offentlige rum på en gang får det størst tænkelige publikum og samtidig risikerer at ende på øretævernes holdeplads:

"Det er jo et besynderligt paradoks: På den ene side det klassiske, at man som kunstner jo altid vil kæmpe for at få den slags opgaver. Det pirrer én, der er penge i det og så videre. Og når man så får dem, tænker man: Åh nej, bare det aldrig var sket. Det er fristende at springe fra", er Per Kirkeby citeret for i den nye bog.

Annonce

Bogen giver indsigt

"Hvor folk færdes" er ikke et partsindlæg i hverken tidligere eller nuværende kontroverser om kunst i det offentlige rum. Men bogen kan forhåbentlig bidrage til at kvalificere kommende diskussioner. Bogen belyser nogle af de mange overvejelser, diskussioner og eksperimenter, der går forud for det endelige værk; indsigter, som man kan dykke ned i, når kunsten i det offentlige rum på godt og ondt står for skud.

Bogen er skrevet af Tom Hermansen, der er mag.art. i kunsthistorie og forskningskonsulent i Ny Carlsbergfondet.

Bogen er udgivet af Strandberg Publishing i samarbejde med Ny Carlsbergfondet. Den er på 384 sider og er rigt illustreret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce